Въпроси до зъболекарите от форума! - 3

• 208 572
  • 3 474
  •   1
Отговори
# 3 180
Здравейте група,
Търся нещо много специфично и моля за съвет ако някой има идея . Запозната съм доста с зъболекарските техники, търся зъболекар ( добър ) в София който да работи с Биодентин ( ако се стигне до нерв)  и който може да слага пломби, но не от фото полимер а от глайс йономер. Имам доста здравословни проблеми и не ми се навлиза в спорове ( вече водени)" защо не искам стандартна услуга ,защо не фото полимер по протокола и от сорта." Ако може да ме посъветвате за това което търся ще съм много благодарна!

Бих подходила по друг начин. Да се свържа с фирма за стоматологични материали, която ги предлага и да ги питам кои зъболекари са купували такива материали. Това означава, че работят с тях.
Ето първата, която ми излезе с гугъл
https://dentstore.bg/118-glas-jonomerni-cimenti

# 3 181
  • Mediterraneo
И фирмата ще даде такава информация?! Хич не вярвам.

# 3 182
  • София
Здравейте група,
Търся нещо много специфично и моля за съвет ако някой има идея . Запозната съм доста с зъболекарските техники, търся зъболекар ( добър ) в София който да работи с Биодентин ( ако се стигне до нерв)  и който може да слага пломби, но не от фото полимер а от глайс йономер. Имам доста здравословни проблеми и не ми се навлиза в спорове ( вече водени)" защо не искам стандартна услуга ,защо не фото полимер по протокола и от сорта." Ако може да ме посъветвате за това което търся ще съм много благодарна!
При мен ако случайно звънне такъв пациент ще му откажа. Пломбите от ГЙЦ не са устойчиви и не е възможно да стоят на дъвкателен зъб на възрастен човек. Биха се счупили. А за биодентин, аз примерно ползвам МТА.
Ако сте чели разни неща и си мислите, че вие знаете примерно повече от мен или друг зъболекар вижте какво е синдрома на Дънинг-Крюгер. Това не е услуга, като да си купите колело или спалня. Това са медицински процедури и не мисля, че ще има добър зъболекар, на който вие да му казвате какво да прави. Аз съм направил примерно над 10 000 пломби и аз преценям кога какво и по какъв начин и с какво лепило да залепя. Ако някой позволи да му кажете какво да прави, то вие спирате да сте пациент, ставате клиент. При мен категорично не!
 Моля ви, тези, които четете това не бъдете такива пациенти, защото не се прави така.

# 3 183
Все пак, пациента може да е алергичен към даден материал. Потребителката спомена за здравословни проблеми.

Аз, например, съм правила тежки реакции към медикаменти, които не са алерген. Единият път препуснах скоростно към алергичен шок от лекарството в системата. Добре, че бързо реагираха.
В зъболекарския кабинет съм правила астматичен спазъм, въпреки, че винаги преди посещение съм пила антхистамин, пръскала съм помпичка и антихистаминов спрей в носа.

# 3 184
  • София
Все пак, пациента може да е алергичен към даден материал. Потребителката спомена за здравословни проблеми.

Аз, например, съм правила тежки реакции към медикаменти, които не са алерген. Единият път препуснах скоростно към алергичен шок от лекарството в системата. Добре, че бързо реагираха.
В зъболекарския кабинет съм правила астматичен спазъм, въпреки, че винаги преди посещение съм пила антхистамин, пръскала съм помпичка и антихистаминов спрей в носа.
За съжаление е пълно с шарлатани, включително и една професорка зъболекарка, която ще ви назначи изследвания за 1000 лева и ще ви измисли алергия. Единственият алерген, който е притеснително да се използва е ако в металокерамиката(която също почти не правя) сплавта е Никел-Хром. Трябва да бъде Кобалт-Хром. Но все пак алергичната реакция , която съм виждал е едно просто зачервяване около венеца.
 Фотополимерите като цяло са от пластмасов произход, материала, който тя спомена евъзможен само ако дефекта е кариес с една повърхност, ако е страничен кариес този материал няма да издържи нито краткосрочно нито дългосрочно за съжаление.

# 3 185
При мен няма нужда от шарлатани, достатъчно богата история имам, цял живот с тежка алергия, много алергени, вкл. и нетипични и не се знае кога ще реагирам към нещо. Дори и алерголозите се чудят от къде ми е толкова висок IgE ( 2250), всчки възможни причини са изключени, реагирам и към собствените ми протеини (автоложен тест). За разкош и тромбози.
Колкото за металокерамиката, имам прекрасна коронка, а зъболекарката ме беше извикала, когато и зъботехника беше там. Обсъждахме заедно как да постъпят, той дори предложи да ми даде стружка от материала, да си я лепна за известно време, обсъждахме да изследвам в алергологията материалите. Но като разбрах, че металът е изцяло покрит с керамика и никъде не контактува пряко с организма, аз самата реших, че са безсмислени усилия.

thedentist, моли се да нямаш пациент с реакции, като мен. Надявам се, имаш урбазон в кабинета, за всеки случай да ти е под ръка и знаеш в какви дози се поставя.

# 3 186
Здравейте,
имам въпрос колко време по време на лечение на гранулом има силна постоянна болка без отток?
Вече е втора седмица с 3 смени на лекарства на канали(мъртви корени) и болката е денонощна. Имаше изтичане на гной в началото и тн., пих и АБ.
И дали може да се включи и лечение с лазер, не знам дали още има гной.
Всеки случай е различен, нормално ли е да има силна пулсираща болка денонощно?
Ще изтрая с медикаменти още, но си питам. Зъболекарят работи качествено, имам му доверие и има добра практика с такива случаи.

# 3 187
Вторичен кариес вижда ли се при обикновен преглед или трябва рентгенова снимка?

# 3 188
  • София
При мен няма нужда от шарлатани, достатъчно богата история имам, цял живот с тежка алергия, много алергени, вкл. и нетипични и не се знае кога ще реагирам към нещо. Дори и алерголозите се чудят от къде ми е толкова висок IgE ( 2250), всчки възможни причини са изключени, реагирам и към собствените ми протеини (автоложен тест). За разкош и тромбози.
Колкото за металокерамиката, имам прекрасна коронка, а зъболекарката ме беше извикала, когато и зъботехника беше там. Обсъждахме заедно как да постъпят, той дори предложи да ми даде стружка от материала, да си я лепна за известно време, обсъждахме да изследвам в алергологията материалите. Но като разбрах, че металът е изцяло покрит с керамика и никъде не контактува пряко с организма, аз самата реших, че са безсмислени усилия.

thedentist, моли се да нямаш пациент с реакции, като мен. Надявам се, имаш урбазон в кабинета, за всеки случай да ти е под ръка и знаеш в какви дози се поставя.
Аз също имам алергии, от 2011 година, зачервяване, обриви и уртикария. Спра ли лекарствата за повече от 2 дни сърбежа става такъв, че не мога да стоя на едно място. Така че напълно съм в света на алергиите. И подробното изследване за алергии към храни и напитки излезна отрицателно за почти всичко. Уж 1 от 3 level имам към домашен прах, но колегите ми медици смятат, че това не е причината. Но моят имуноглоболин е почти нормален.

# 3 189
Здравейте група,
При мен ако случайно звънне такъв пациент ще му откажа. Пломбите от ГЙЦ не са устойчиви и не е възможно да стоят на дъвкателен зъб на възрастен човек. Биха се счупили. А за биодентин, аз примерно ползвам МТА.
Ако сте чели разни неща и си мислите, че вие знаете примерно повече от мен или друг зъболекар вижте какво е синдрома на Дънинг-Крюгер. Това не е услуга, като да си купите колело или спалня. Това са медицински процедури и не мисля, че ще има добър зъболекар, на който вие да му казвате какво да прави. Аз съм направил примерно над 10 000 пломби и аз преценям кога какво и по какъв начин и с какво лепило да залепя. Ако някой позволи да му кажете какво да прави, то вие спирате да сте пациент, ставате клиент. При мен категорично не!
 Моля ви, тези, които четете това не бъдете такива пациенти, защото не се прави така.
Здравейте благодаря за коментара ви ( запозната съм с всичко което казахте) . Помолих да не се влиза в спорове , това е лично решение, никой тук не знае каква е историята ми, нито какво съм преживяла за да ми се налага да съм запозната с всички проучванията и тестове на материали ! Питала съм конкретен въпрос,ако някой познава зъболекар може да сподели. И разбира се уважавам това ,че всеки зъболекар си има протокол и си го следва. Няма да влизам в спорове и да се обяснявам, не ми е това целта.

# 3 190
Въпросът е дали изобщо сте алергична от фотополимерите и дали глас йономера може да свърши работа при вас. Мисля, че с този материал правят само на деца пломби на млечни зъби. Ако не може да се приложи при вас или не е ефективен, какви биха били другите варианти?

# 3 191
  • София
Въпросът е дали изобщо сте алергична от фотополимерите и дали глас йономера може да свърши работа при вас. Мисля, че с този материал правят само на деца пломби на млечни зъби. Ако не може да се приложи при вас или не е ефективен, какви биха били другите варианти?
Правилно сте запозната, детските пломби се правят често с такъв цимент и не са годни са трайно решение.
Жената не е компетентна да решава с какъв материал да и се правят зъбите, но когато аз, който се занимавам с такава стоматология основно, а не между другото и споменам  някакви неща, тя не искала да спори , а тя си е наумила нещо, драматизира излишно и според мен никой зъболекар със самочувствие няма да позволи такова поведение. Добрият зъболекар също избира пациентите си, това трябва да се знае. Все пак аз бих искал да чуя историята и, но тя не иска да каже. Иска да поръчва музиката без да и се задават въпроси.
 Има други решения, примерно ако наистина има някаква алергия към пластмасите, може да и се направи вставка-керамичен овърлей, който е на много по-висока цена от пломбите и изисква по-голямо изпиляване на зъбите. Но този цимент абсурд.

# 3 192
След релечение на зъб, т.е. почистване и запълване отново на каналите на отдавна умъртвен зъб, нормално ли е на другия ден да боли при натиск?

Мен ме боли 2ра седмица...Зависи отдолу какво има

# 3 193
Нормално ли е да има чувствителност на зъб след нова пломба?🤔 Ще отмине ли или трябва да се сложи още материал?
Преди пломбата имах такава чувствителност в този зъб само само след консумация на много кисело (особено след зелена ябълка- но по принцип отдавна не консумирам зелени ябълки, та не ми беше особен проблем). Чувствителността я имаше само на две места на този зъб (в две малки дупчици, където се беше отчупила част от старата пломба). Имаше и малък кариес на зъба (на повърхността към съседния зъб), там имаше лека болка след хранене.
Сега болката от кариеса я няма, но зъбът ми е с чувствителна повърхност без значение какво точно ям...На практика не мога да дъвча от дясната страна, защото усещането е твърде неприятно.🙄 Какво може да се направи в този случай (надявам се, че решението НЕ Е да използвам паста за чувствителни зъби)?🤔
Също, каква може да е причината да се отдели малка част от пломба (много тънък слой материал, който беше поставен между два зъба)?

Последна редакция: пт, 02 май 2025, 16:52 от dolce miele

# 3 194
След релечение на зъб, т.е. почистване и запълване отново на каналите на отдавна умъртвен зъб, нормално ли е на другия ден да боли при натиск?

Мен ме боли 2ра седмица...Зависи отдолу какво има

Ако каналите са изчистени добре, не боли!!! Ако няма нерв, няма болка. Две седмици болки- тоя зъболекар те е измъчил

При запълване на канал винаги после има едно гадно туптене в зъба. Нормално е ден два

Общи условия

Активация на акаунт