Зъб с коронка

• 663
  • 16
  •   1
Отговори
Здравейте от няколко дни имам болка в горен зъб с корона на около 3 години не мога да дъвча на дясната страна и като почукам по-нея имам болка а вечер има и пулсиране ,просто не разбирам нали там няма живи корени защо ме боли ... Моля споделете от какво може да е тази болка ?

# 1
Като се слагат коронки не ти умъртвяват корените.
Жив зъб няма как да не боли.

# 2
  • София
Ако не е умъртвен, сигурно има 20 причини да боли

Ако е умъртвен, може кореновия канал да не е добре запълнен и да се е образувал гранулом, а оттам и киста. Неприятно е. Аз съм се сблъсквала с това.

Утре сутрин звъниш на зъболекар и записваш час. Трябва да свалят коронката и прелекуват зъба (ако проблемът е в лошо запълнени канали). На мен са ми правили и операция за махане на киста. Така че не отлагай.

# 3
  • Sofia
Авторката пише, че няма живи корени, тоест зъбът е умъртвен.

Може болката да идва от съседен зъб. Там има много нерви - от болен долен зъб може да те боли чак горен. Може и гранулом да се е образувал.

Мен ме болеше много (с пулсиране) 6-ти зъб и бях сигурна, че е за умъртвяване. Оказа се, че на 6-ти нищо му няма, а болката идва от 8-ми (мъдреца), който тотално безсимптомно се е развалял, докато е стигнал до състояние за вадене.

Като се слагат коронки не ти умъртвяват корените.
Жив зъб няма как да не боли.
Това не го разбрах. На мен ми сложиха коронки именно на два умъртвени зъба. Когато зъбите са умъртвени, стават по-чупливи, а оттам и коронките.

Последна редакция: пт, 10 яну 2025, 02:14 от Brin de muguet

# 4
  • Перник
...
Това не го разбрах. На мен ми сложиха коронки именно на два умъртвени зъба. Когато зъбите са умъртвени, стават по-чупливи, а оттам и коронките.

Напоследък тенденцията е да слагат корони и на живи зъби. Точно, защото мъртвите са по-чупливи. На мен не ми харесва, но... Аз например имах жив зъб, който беше изпилен, за да бъде мостоносител. В един прекрасен ден мостът ми падна, защото под него е влизала храна, зъбът се е разрушил и се наложи да бъде изваден. Болка усетих само веднъж и докато ида на зъболекар резултатът беше налице Sad Та, заболи ли ви зъб с корона - максимално бързо на зъболекар.

# 5
  • Варна
Кореново лечение ще трябва , вероятно трябва да се пролекува. Аз имах подобен случай лятото, но болката не беше в зъба , а изменение и болка във венеца имах по проекцията на корена . Зъба беше с корона и умъртвен преди повече от 10 години. Пролекувах го, на скенер се видя че има изменение в единия канал, кътник е. През коронката ми го лекува, ендодонт с микроскоп. Прави се дупка в короната и работи в корена като гледа на един голям екран . Скъпо и неприятно е, но венеца ми се оправи след лечението. При всички случаи, това беше варианта да се запази зъба , иначе вадене и мостове или импланти, което е краен вариант. В последствие ще се наложи и да сменя коронката вероятно, за сега е с пломба на тази дупка. За Варна мога да препоръчам ендодонт, беше ми препоръчан от моята зъболекарка. Прави само коренови лечения, не се занимава с друга стоматология

Последна редакция: пт, 10 яну 2025, 16:08 от Vessi_to

# 6
Имаш ли снимка,за да се види долу в корените какво е положението? Ако не е изчистен и запълнен добре преди време, сигурно трябва да се прелекува .
Потърси някой ендодонт с микроскоп,защото може да има и пропуснат канал също.Като се отваря за втори път, да е както трябва.

Последна редакция: пн, 13 яну 2025, 20:26 от Zhani

# 7
  • Пловдив
Миналата година ми извадиха зъб , който беше с коронка .
Болката беше много силна , въпреки че имам висок праг на търпимост.
Обяснението беше , че с времето между коронката и зъбът се е натрупвала храна , която е довела до разрушаване на корените и образуването на гной. В моят случай лекуването на корените нямаше да има никакъв успех. Просто процесът е бил много напреднал. Но това е при мен. В друг случай може да не е така. За това по най-бързият начин трябва да се разбере причината на болката.
Зъбът беше кътник. Сега на негово място имам имплант.

# 8
Авторката пише, че няма живи корени, тоест зъбът е умъртвен.

Може болката да идва от съседен зъб. Там има много нерви - от болен долен зъб може да те боли чак горен. Може и гранулом да се е образувал.

Мен ме болеше много (с пулсиране) 6-ти зъб и бях сигурна, че е за умъртвяване. Оказа се, че на 6-ти нищо му няма, а болката идва от 8-ми (мъдреца), който тотално безсимптомно се е развалял, докато е стигнал до състояние за вадене.

Толкова се радвам, че попаднах на това, което сте писали. От месец имам дразнене в областта на
6-ти и 7-ми зъб, които са с проведено кореново лечение. Ендодонтът ми предлага първо да извадим мъдреца и да видим дали няма да има облекчение. Прозвуча ми абсурдно и обмислях второ мнение, но явно не е изключено наистина той да прави поразии. Въпреки че на рентгеновата снимка се забелязва някаква хронична инфекция (гранулом) в коледните на зъбчето с коронка. Много съм объркана…Имам час за вадене в четвъртък, въобще не знам дали това е правилното решение

# 9
  • Sofia
При мен тръгнаха да го правят мъдреца. Отвориха го и казаха, че не може да се лекува. Двама зъболекари посетих преди да пристъпя към ваденето. А и на снимката при мен на 6-ти и 7-ми не се виждаше да има проблем.
И двамата бяха категорични, че болката идва от мъдреца.
Факт - след ваденето на мъдреца, 6-тия зъб спря да ме боли.

# 10
Малко информация след преглед и нова снимка на зъба се установи запълнени канали на половината и гранулом след лечение вече се затвори ,но зъболекаря не работи през коронката а я свали така ,че другия месец ще слагам нова ,но дано вече всичко да е наред със този зъб.

# 11
На някого да са му слагали коронка на жив зъб?
Това ми предлагат, досега имам само на умъртвен.
Не е ли рисковано след толкова пилене да не почне да боли след поставянето, и после става по-трудно.
Четох в друга тема, че циркониевите коронки изискват по-малко пилене с 1 мм. спрямо металокерамиката.
А такава не ми предлижиха. Друг вариат е да се изчака зъба да стане за умъртвяване и така да се мисли за коронка.....

# 12
На мен са слагали. Но още нa другия ден след пиленето и вземането на мярка, за 16 ч. ми дават час за  поставяне на временната коронка. Нищо не боли, когато има временна коронка на живия зъб.
 Леко боли само в деня на пиленето, и то само от студена вода. Все едно само първия ден, докато чакаш временната коронка има чувствителност.
След 1 седмица слагат и постоянната коронка и няма никакъв проблем.

Последна редакция: пн, 08 дек 2025, 19:07 от kristinia

# 13
А на вас каква сложиха?
Четох, че циркониевата е с по-малко пилене от металокерамиката?

# 14
Металокерамична на един жив кътен зъб имам от много години.
 И циркониева имам на преден жив зъб отскоро.

Общи условия

Активация на акаунт