Жълти постоянни зъби при дете на 6 г.

• 289
  • 12
  •   1
Отговори
Днес забелязах, че на дъщеря ми двата постоянни зъба са много по-жълти от млечните. Не беше така, растяха си бели, вече са почти напълно израснали, пожълтяването е отскоро. Много ми е притеснено. От сряда е на антибиотик Зинат, възможно ли е да е заради антибиотика и да останат така жълти за постоянно?

# 1
Те постоянните по принцип са по-жълти от млечните. Освен това, както при кожата, има различни нюанси на бялото - към жълто, към сиво. Моите са най-жълтото възможно от дете, като бях на 11-12 зъболекарят ме бъзикаше, че пуша некачествено и се оцветяват от цигарите (аз не пушех). И сега са ми жълти, все едно пуша по 5 кутии, ма не се впечатлявам, по-важно е да са здрави. Дали е възможно да се оцветят от лекарство не знам, но от храна със сигурност.

# 2
Казват, че жълтите зъби са с по-дебел и здрав емайл. Не бързай да правиш нищо, но може да е от чай, храна или друго.

# 3
кукумицинка, ако е равномерно, нормално е постоянните да са по-жълтеникави, заради разликата в емайла.

Казват, че жълтите зъби са с по-дебел и здрав емайл.
По-тънък е, затова прозира и се вижда жълтеникавия оттенък на дентина. Аз съм с червена коса и със стоматолога ми сме обсъждали, че при хората с такъв цвят това е една от причините да са с по-жълти зъби от останалите.

# 4
Не знам, ама баща ми беше с жълти зъби и до 70 годишен нямаше пломба. И моите са си възжълти, но зъболекарите казват, че били здрави...

# 5
  • Пловдив
Казват, че жълтите зъби са с по-дебел и здрав емайл. Не бързай да правиш нищо, но може да е от чай, храна или друго.
Обратно, с по-тънък казват, че са.
И на моята дъщеря са жълти.

# 6
  • София
Трупат плака, особено, ако за относително нови.
Стоматолог може да ги почисти.

# 7
Трупат плака, особено, ако за относително нови.
Стоматолог може да ги почисти.

Да, за плака продаваха едни бонбонки, Гранофурин също показва много добре дали има. Ако е много може да потъркаш зъба с нокът и да видиш дали по нокътя остава нещо. Малките деца не си мият добре зъбите и се случва.

# 8
Тоест от плака ли да е? Аз в първия момент започнах да си припомням какво е яла, дали не е някакъв плод с жълта обвивка и да останало по зъбите някаква ципа, толкова екстремно жълт ми се видя цветът.

# 9
Ако няма коренна промяна в хигиената и начина на хранене, най-вероятнната причина са т. 1, 2 и 5.

"Защо постоянните зъби изглеждат по-жълти от млечните зъби?"
https://hellopediatricdentistry.com/ask-a-pediatric-dentist-why- … ow-what-can-i-do/

"1. Естествени разлики между млечните и постоянните зъби
Млечните зъби са по-бели, защото имат по-непрозрачен емайл и по-малко дентин. Дентинът е жълтеникавият слой под емайла. Постоянните зъби имат повече дентин и леко полупрозрачен емайл, което ги прави да изглеждат по-жълти в сравнение с млечните.

2. Прозрачност на емайла
Когато постоянните зъби поникнат, емайлът им е по-прозрачен и по-слабо минерализиран, затова жълтеникавият дентин да се вижда по-ясно. С течение на времето, когато емайлът узрее и се минерализира, зъбите може да изглеждат по-бели.

3. Натрупване на плака и зъбен камък
Неправилното миене на зъбите може да доведе до натрупване на плака, която може да доведе до жълтеникав цвят. Добрата добра устна хигиена може да помогне.

4. Какво яде и пие детето ви
Консумацията на храни и напитки като горски плодове, газирани напитки и плодови сокове може да оцвети зъбите с течение на времето. Насърчаването на детето ви да изплаква устата си или да си мие зъбите след хранене или пиене на пигментирани продукти може да помогне за намаляване на ефекта.

5. Генетика
Някои деца естествено имат зъби, които са по-жълти поради генетични фактори, които влияят върху дебелината на емайла и цвета на дентина."

# 10
  • София
Тоест от плака ли да е? Аз в първия момент започнах да си припомням какво е яла, дали не е някакъв плод с жълта обвивка и да останало по зъбите някаква ципа, толкова екстремно жълт ми се видя цветът.
На сина ми направо с това жълтото си пробиха, в чудо се бях видяла.
Маха се, да.

# 11

Сега си спомням, че веднъж ми се бяха много оцветили от ябълка (както ябълката потъмнява на въздух, така и зъбите ми бяха почти кафяви). Махна се от самосебе си, без да съм правила нещо специално, но оттогава никога не ми се е случвало.
И да, със зъболекаря ми сме коментирали, че по-светлите хора имат по-тъмни зъби. Аз си мислех, че е оптическа илюзия по-тъмните хора да са с по бели зъби, но той каза, че не е само илюзия, а реален цвят.

Последна редакция: пн, 02 фев 2026, 14:39 от _di_di_

# 12
Дъщеря ми като бебе наистина беше с червена коса, с възрастта стана по-убит и пп-русоляв цветът. С много бяла кожа е, без руменина, с бета таласемия минор е.

Общи условия

Активация на акаунт