Въпроси до зъболекарите от форума! - 3

• 240 389
  • 3 826
  •   1
Отговори
# 3 780
Тета, ако зъболекар откаже, това означава, че не е от компетенциите му. И добре постъпва, че отказва, вместо за пари да започне лечение и да влоши нещата. Добре би било да насочи пациента към компетентния стоматолог/ орален хирург, но понякога и това не правят.

# 3 781
Няма как да те насочи преди да те прегледа! И да знае за какво става дума!

# 3 782
  • София
Не приемат! Отказват. Директно те връщат!

За мен не са лекари /дентални, нали така се водят/, а търговци.
Което е жалко и тъжно, защото университета ги обучава да лекуват, а на практика част от тях, отказват.

И докато за спешно състояние има линейка,и спешна помощ, за спешен зъбобол няма нищо!

Ти сигурна ли си, че в университета ги обучават да лекуват? 🤔

Защото аз имах честта да се консултирам с двама-трима стоматолози и преподаватели от Стоматологичния факултет (София). "Трагедия" е твърде любезен израз за състояниета и отношението там.

И не, не са и търговци. Търговецът така те омайва, че с удоволстние се връщаш при него, за да оставиш още пари. Докато аз лично съм бягала от някои т.нар. "дентални лекари".

Има, разбира се, и читави, проблемът е че докато попаднем на тях, си увреждаме здравето, търпим болка, харчим пари и стоим безпомощни 🫤

# 3 783
  • In the land of Never Never
Съгласна съм с всичко казано. Днес ми е зле, имах и температура и започнах антибиотика, утре мисля да отида в Бургас за снимка. Подут е венеца, на горната челюст е и върви нагоре подутината, като въже. Стана ми страшно, че може да получа мозъчно възпаление. Но като взема снимката, какво? Тук в Ахтопол зъболекарката поне беше по-отзивчива, съгласи се тогава да ме види същия ден, но дали ще е тук изобщо, защото мисля че идва два дни през седмицата.  А и дали ще може да направи каквото е нужно? В Бургас да звъря пак, просто ми се отщява. Дали да се обадя в София в клиниката, където ходя, може би ще ме приемат като техен пациент по-бързо. Ще опитам да направя дигитална снимка, има и такива кабинети в Бургас, за да го пратя на зъболекарката, при която ходя и да я помоля за мнение.
Спомням си, че съм имала такъв случай на подуване на венеца и просто го цепнаха със скалпел, за да изтече каквото се беше събрало. Не знам сега как постъпват в такива случаи, но инфекцията в главата не е добре.
И да хвърля топа, ще кажат, никой няма да носи отговорност. Ще пия антибиотиците, дано да спрат това нещо, ама това дали е решение въобще, една седмица ще ги пиеш и после какво?
Не знам, трагедията е пълна, здравна система ли е това изобщо. Как можахме да докараме България до там.

# 3 784
В такива случаи освен антибиотик,  не се ли прави отваряне на зъб (трепанация), за да изтече гнойта. Пък после в София си го долекуваш.
Опитай в Бургас отново.
Ако във Варна се случеше, има спешен кабинет, но със заплащане е всичко.
https://farmadent.bg/kontakti/

Последна редакция: вт, 11 авг 2026, 09:07 от kristinia

# 3 785
  • пустинята Гоби
Не знам докога си платила, но аз вероятно досега да съм отпрашила за София. Връщали сме се от Гърция, защото на мъжът ми му се възпали крака.

# 3 786
  • София
Здравейте, интересувам се от отзиви относно силанизация на 7 годишно дете. Аз явно грешно съм разбрала, че се прави на всички зъби, но вчера зъболекарката ми се тросна, че било само на 6-тите зъби.

# 3 787
Здравейте, интересувам се от отзиви относно силанизация на 7 годишно дете. Аз явно грешно съм разбрала, че се прави на всички зъби, но вчера зъболекарката ми се тросна, че било само на 6-тите зъби.
Отдавна беше, но съм запомнила, че правиха на сина ми на постоянните кътници.

Последна редакция: вт, 11 авг 2026, 13:47 от Пролетно цвете

# 3 788
Само на постоянните кътници се прави.

# 3 789
  • София
А защо при положение, че има детето и други постоянни зъби в устата си вече? И изобщо има ли ефект, нали?

# 3 790
Накратко, защото кътниците имат най-сложната анатомия на коронката. Релефът на зъба е голям и всички ямки и фисури са много дълбоки. В тази дълбочина трудно дори почти невъзможно да се почисти и там винаги остава плака и храна. Това са и зъбите, които най-много се използват за дъвкането на храната. Със силанизирането си представете, че “повдигаме” дъното на този релеф и по този начин може да се почиства дъвкателната повърхност без да остава храна и плака на дъното.

Предкътниците също имат релеф и фисури, но те не са дълбоки, че да е невъзможно почистването им.

Кучешките зъби и резците нямат този релеф - те са почти гладки и лесно се почистват от храна и плака.

# 3 791
  • София

И не знам, дали въобще да не си вдигна чукалата и да си отида в София, все пак там нещата не са така трагични.
Та забравете за спешна помощ за зъб, поне тук, на края на южното черноморие, няма как някой да помогне своевременно.До там я докараха нашите управници със здравеопазването. Зъболекарите са чиновници, не са давали може би хипократова клетва, не желаят да се напрягат, явно печелят добре и въобще не им пука за това, че някой може да има болка.
Не са лекари, а чиновници. Елате другата седмица. За снимки трбява да биеш път десетки километри, в жегите, и то ако имаш транспорт. И това са курорти, където идват хиляди на почивка! Няма какво да говорим за селата и отдалечените градчета в България, там хората си мрат, както е било в началото на миналия век. Какъв туризъм тук смятат да правят, международен още повече? Ако тук идват чужденци, и това им се случи, не знам каква реклама ще направят на България. Живея в Испания, и подобно нещо там не е  възможно да стане.
Та въпросът ми е Кво прайм в такива случаи? Пътуваме до София?
Учуден съм , че в голям град като Бургас се случва това. Аз като съм на почивка и мой пациент се обади, винаги намирам кой да го вземе, имам си хора и за неделя и за събота и за седмицата. Най-лошото е, че не са ви свършили работа. Тук в София конкуренцията е жестока, има много гладни зъболекари, има такива, които пускат ваучери в грабо, че за 19.90 евро ще направят преглед, зъбен камък ще изчистят.

# 3 792

И не знам, дали въобще да не си вдигна чукалата и да си отида в София, все пак там нещата не са така трагични.
Та забравете за спешна помощ за зъб, поне тук, на края на южното черноморие, няма как някой да помогне своевременно.До там я докараха нашите управници със здравеопазването. Зъболекарите са чиновници, не са давали може би хипократова клетва, не желаят да се напрягат, явно печелят добре и въобще не им пука за това, че някой може да има болка.
Не са лекари, а чиновници. Елате другата седмица. За снимки трбява да биеш път десетки километри, в жегите, и то ако имаш транспорт. И това са курорти, където идват хиляди на почивка! Няма какво да говорим за селата и отдалечените градчета в България, там хората си мрат, както е било в началото на миналия век. Какъв туризъм тук смятат да правят, международен още повече? Ако тук идват чужденци, и това им се случи, не знам каква реклама ще направят на България. Живея в Испания, и подобно нещо там не е  възможно да стане.
Та въпросът ми е Кво прайм в такива случаи? Пътуваме до София?
Учуден съм , че в голям град като Бургас се случва това. Аз като съм на почивка и мой пациент се обади, винаги намирам кой да го вземе, имам си хора и за неделя и за събота и за седмицата. Най-лошото е, че не са ви свършили работа. Тук в София конкуренцията е жестока, има много гладни зъболекари, има такива, които пускат ваучери в грабо, че за 19.90 евро ще направят преглед, зъбен камък ще изчистят.
Видели сме ги, имат си минимални такси и те само растат

# 3 793
  • пустинята Гоби
В София има спешен кабинет. Веднъж ми се наложи да го ползвам и мога да дам само положителни отзиви за него. Цялото ни здравеопазване извън София е голяма трагедия. Не, че тук няма проблеми и в провинцията няма читави лекари, друго имам предвид.

# 3 794
Какъв адрес е, да знаем ако ни се случи в София?

Общи условия

Активация на акаунт