Въпроси до зъболекарите от форума! - 3

• 239 234
  • 3 813
  •   1
Отговори
# 3 795
  • пустинята Гоби
ул. Ген. Гурко 52

# 3 796
О, точно там не бих отишла. По Ковид ми счупиха зъб

# 3 797
  • пустинята Гоби
Там не работи един зъболекар. Така или иначе, когато имах проблем друг спешен кабинет не намерих. Аз ходя при определени зъболекари, но в случая се касаеше за счупен вертикално зъб в неделя. Махнаха парчето и се погрижиха за мен, за което съм благодарна. После излекувах зъба при ендодонта, при който ходя.

# 3 798
Да, имах още един случай с тях, спешно през нощта.Обясниха, че нямат камера за снимки, нищо не могат да направят и взеха 50 лв. Има и други спешни центрове в София

Последна редакция: чт, 13 авг 2026, 09:35 от malinkap

# 3 799
    • пустинята Гоби
    Кажи кои са, нали това беше въпроса? Аз звънях и на други, предложиха час след 3 дни.

# 3 800
    Ако ми с случи проблем през нощта, ще взема течен аналгин и ще ходя през деня(това си е лично мое решение, да не дава господ). Иначе при други спешни не съм ходила. Моя близка ходи при някакъв Пешкирски, но за него имам информация от другаде, че натоварва с доста изследвания, които не са необходими.

# 3 801
    Интересно, какви са тези изследвания?

# 3 802
    • София
    Ако ми с случи проблем през нощта, ще взема течен аналгин и ще ходя през деня(това си е лично мое решение, да не дава господ). Иначе при други спешни не съм ходила. Моя близка ходи при някакъв Пешкирски, но за него имам информация от другаде, че натоварва с доста изследвания, които не са необходими.
    И аз съм ходила при него веднъж, защото много ме болеше венеца. Изписа ми бебешко гелче за венци. Реших, че ми се подиграва Simple Smile За 2-3 дена ми оправи венеца.
    Много е вероятно хората да нямат и понятие защо се изписват тия изследвания, но все пак лекарят да има нещо на ум.

# 3 803
    Да, не съм ходила и нямам лично мнение конкретно там, но роднината е доволна

# 3 804
    • In the land of Never Never

Учуден съм , че в голям град като Бургас се случва това. Аз като съм на почивка и мой пациент се обади, винаги намирам кой да го вземе, имам си хора и за неделя и за събота и за седмицата. Най-лошото е, че не са ви свършили работа. Тук в София конкуренцията е жестока, има много гладни зъболекари, има такива, които пускат ваучери в грабо, че за 19.90 евро ще направят преглед, зъбен камък ще изчистят.
    В интерес на истината, отзова се един зъболекар от Приморско, за когото прочетох много суперлативи за професионализъм и отзивчивост, явно бяха истински. Има и рентген в кабинета си. Но човека е претоварен с пациенти, каза ми го, доста се чуди как да ме смести. Съгласи да отида да ме види, но след ден.
    Междувременно племеника ми се обади на свой колега от Созопол, който има познаят зъболекар, и ми каза да отида на следващия ден, така че предпочетохме този вариант.
    Отидохме преди това до Бургас, направих зъбна снимка, после в Созопол, където този зъболекар ме прие. Отвори зъба, каза че е гангрена, нервът е загинал. Почисти корените, и сложи няколко вида пълнеж. Доста време му отне. Другата седмица имам час при него и продължавам с антибиотика. Подутото място на венеца за сега стои, но той ми каза, че би трябвало да се разнесе с антибиотика.
    Оказа се, че и този зъболекар имал рентген в кабинета си, но рентгена му е на профилактика в Германия.  Като няма накакъв рентген за общо ползване в района, явно че зъболекарите си решават проблема сами.
    Та се надявам сагата да завърши с добър край.
    Спомням си, че в едно интервю, Мими Виткова, бивш министър на здравеопазването каза, че в България, за да получиш добра здравна помощ, са необходими две неща: пари и връзки.
    Даже и при платеното здравеопазване, което имаме, и да имаш пари, не означава, че ще получиш своевременна и качествена грижа.

# 3 805
    • In the land of Never Never
    Съжалявам, че още ви занимавам с проблема ми. Запълни ми корена, на четвъртото ходене от Ахтопол до Созопол, но няма как да се види дали е добре запълнен, поради липсата на ренген. Но продължавам да имам и проблем със съседните зъби, където всъщност подутината остана,  седми и осми горни, които са със свързани корони. Имам усещане за мястото, някаква топлина под короните.
    Зъболекарят в Созопол препоръча 3-Д снимка, на която можело да се види наистина какъв е проблема. Каза, че няма как да започне да го прави, защото не може да го довърши, поради това, че ще си заминавам скоро.
    Не знам какво повече ще даде тази снимка, зъбите все пак са облечени с корони. Аз вече направих дигитална в Бургас на трите зъба.
    Ако има зъболекари или други следящи темата, които могат да дадат повече информация за 3-Д рентгена, какво повече може да се установи с него, ще ви бъда благодарна. Защото преди съм правила панорамни зъбни снимки, те нещо подобно ли са? Обвхащат челюстите отгоре и отдолу, и от всички страни, това 3-Д рентген ли е или е друго?
    Ако съседните два зъба не почнат да болят нетърпимо обаче, няма да се занимавам тук, ще си определя час в София и ще видя какво ще кажат.
    Вече нямам сили да бия път нагоре надолу в жегите, но явно в повечето градове, да не говорим за селата, е така, ако искаш лечение, трябва да имаш транспорт и да си мобилен. Междувременно още веднъж ходих до Бургас, заради възпаление в окото, след като два пъти ходих заради зъба. Този път реших да не се мотам тук и направо да отида веднага при специалист, защото само ще си загубя времето и може и да не се оправя.
    Това не е здравна система, в нормалните държави няма как да оставят населението си без достъп до спешна медицинска помощ. За съжаление, сещаме се, като се наложи да търсим спешно лекар. Една вечер, преди няколко години звънях на спешната помощ, каквато има в Царево, но ми казаха, че ще дойдат най-рано сутринта, защото имат да обикалят още в няколко населени места пред и това. За това българите са с най-ниска продъжителност на живота, с най-висока смъртност, но и с най-много болници в ЕС. Между впрочем, и по брой на зъболекари в ЕС, спрямо населението ни, но те са концентрирани в големите населени места. Рекордьори сме навсякъде, но само по количествата.

# 3 806
    Панорамната снимка е двуизмерна.
    ЗД е скенер, триизмерно, като скенер на глава ако са ти правили и си разглеждала диска - такова е. Въртиш и оглеждаш от различни ъгли....

# 3 807
    Ама още ли си на почивка в Ахтопол?
    Аз бих се върнала в София по-бързо, щом дори на окото оказва влияние зъб с гранулом.

# 3 808
    В Бургас не успя ли да намериш зъболекар? Не мога да повярвам, че  няма...

# 3 809
    Добри зъболекари в София, Пловдив, Варна. Другаде нещата са на посредствено ниво. Цяло чудо е да се намери кадърен специалист.

Общи условия

Активация на акаунт