Месечни и целеви помощи за деца (детски надбавки) - инфо, документи, ВЪПРОСИ - 14

• 70 637
  • 738
  •   1
Отговори
# 600
Мама Ру, нищо няма да загубиш. Подай сега, ще получиш облекчението за първото полугодие. В края на годината, може вместо през работодател, както сега, да подадеш ГДД и тогава ще ползваш остатъка.

# 601
Мама Ру, нищо няма да загубиш. Подай сега, ще получиш облекчението за първото полугодие. В края на годината, може вместо през работодател, както сега, да подадеш ГДД и тогава ще ползваш остатъка.
Т.е, ако сега ползвам 930 лева облекчение вместо 1200 и за второто полугодие облагаемият ми доход е да кажем 13000, то ще мога да ползвам 1300, а не 1200?
П.п винаги подавач в НАП, работодателят отказваше да изплаща обезщетението за ТЕЛК, а миналата година директно ни казаха на всички майки да си подадем в НАП.

# 602
Какъв трябза да е облагаемия доход за полугодие и съответно годишен,за да се получават данъчните облекчения?

# 603
Без значение какъв е облагаемият доход, ако ще се прави изравняване, подайте ГДД и ще ви възстановят остатъка. Ако остане неизползвана част, не се отнася за Мама Ру, при останалите, може другият родител да подаде също ГДД и да ги получи.

# 604
А при какви условия се получава пълния размер данъчно облекчение? В случая се очаква тази година да родя. Като подава съпруга ми през работодател в края на годината, живот и здраве се очаква да сме с 3 деца. Нямам идея дали ще получи пълния размер. Ако може някоя от вас да ми сподели как мога да разбера?

# 605
За да получите пълният размер, трябва да имате висок облагаем доход, за три деца - 18 000 лева. Ако доходът на единия родител не покрива, то другият може да подаде за остатъка

# 606
vdgvdg, ако сте била в болнични или майчинство, само бащата на децата може да се възползва. При обезщетения от НОИ нямате облагаем доход.

# 607
А ако ми стига пълния размер само за едното дете,мога ли да подам за едно,при плоожение,че имам две деца?

# 608
  • Sofia
И аз се интересувам от данъчните облекчения. Но само за първите три месеца на тази година.
Къде се подава декларацията - при работодател или директно в НАП?
От януари до март (месеците, за които искам да подам декларацията) бяхме с две деца, но сега сме с три. И другият ми въпрос е - подавам декларация за две деца или за три?

# 609
Децата, които са родени през тази година, както и тези, които през 2022 навършват 18 също влизат в сметката. Така, че си подайте за трите деца направо. Бащата също може да подаде вместо Вас.

# 610
  • София-Младост
За всички,които се интересуват от данъчното облекчение, прочетете първо текста и после, ако има въпроси ги задайте. Иначе става едно и също през пост.
https://nra.bg/wps/portal/nra/taxes/godishen-danak-varhu-dohdite … a_za-deca-za-2022

# 611
Здравейте, отново за данъчното облекчение за деца. Ще подаваме за първото шестмесечие. Трябва ли да са платени данъците за апартамента и колата за тази година, за да се възползваме от него?

# 612
За апартамента е до края на годината срокът, така че не би трябвало да има значение. За автомобил не знам какви са сроковете, ние нямаме.
Само да кажа, че за първото шестмесечие можело само през работодател. Поне това ми казаха вчера в НАПа в нашия град.

# 613
Момичета,трябва да подавам декларация до края на месеца. Изчислих всичко,месечния доход на член от семейството е 436,997...лв. Написах 436,99 в бланката,а май трябваше да пиша 437. Дали ще ми я върнат? Аз имам още една,не е проблем да напиша на ново,но се чудя дали ще е проблем?

# 614
Ени, пиши и третия знак и не се занимавай със закръгляне и преписване. 🤪 Ако решат ще те върнат. Но няма причина. Много под минимума е дохода. Друго щеше да бъде, ако си на границата.

Общи условия

Активация на акаунт