Месечни и целеви помощи за деца (детски надбавки) - инфо, документи, ВЪПРОСИ - 14

• 71 678
  • 738
  •   2
Отговори
# 510
Здравейте! Въпросът ми не много за тук, но не знам към кого да се обърна.
Знам, че след като родя бащата има право на 15 дни отпуск по бащинство. Как се изплаща този отпуск- на минималната заплата или на това, което го осигуряват?
Ще се радвам и да ме насочите, къде мога да прочета малко повечко по този въпрос.

# 511
  • София-Младост
https://www.balancebg.com/otpuski-i-parichni-obezshtetenia-po-bashtinstvo/
Начинът за изчисляване на паричните обезщетения по бащинство е уреден в чл. 41 и 49 от КСО и чл. 16 – 20 от НИИПОПДОО.

Накратко казано – и двата вида парични обезщетения се изчисляват в размер 90 на сто от доходите, върху които са осигурявани лицата. Периодът, от който се определя базата за изчисляване, обхваща 12 последователни календарни месеца, предхождащи месеца, през който е началото на съответния вид отпуск. Сборът от доходите, от които се изчисляват обезщетенията, се разделя на броя на работните дни по календар за 12-месечния период. Полученото се умножава по 90 на сто и се получава дневното парично обезщетение при бременност и раждане. Тъй като дневното парично обезщетение не може да надвишава среднодневния размер на нетното възнаграждение за същия 12-месечен период, се съпоставя с него. По-малката от двете величини, но не по-малко от минималната дневна работна заплата за страната за съответния период, е дневният размер на паричното обезщетение, който се изплаща на лицето.

# 512
Здравейте, когато се смени IBAN към кога трябва да се обърна и мога ли по email?

# 513
Здравейте, когато се смени IBAN към кога трябва да се обърна и мога ли по email?

Когато си смених айбана, бях в отпуск и счетоводителят  ми каза, че иска новият айбан, за да го подаде към НОИ, защото след няколко дни трябваше да изляза в болничен.

# 514
  • София-Младост
Би трябвало да може и по имейл. В краен случай на място.

# 515
От тук намерете мейла на ДСП за Вашия район и изпратете. Би трябвало да стане.

# 516
Здравейте!Преди почити месец предадох на работодателя си последния изравнителен болничен от личния лекар на детето,но все още не е отразен в сайта на нои и съответно нямам превод.Дали вече ме водят майчинство и затова не го виждам при подадените болнични или има някакъв проблем с него?А кога изплащат обезщетенията по тези последни болнични,тъй като моят е с продължителност близо 3 месеца ?

# 517
Тук са посочени сроковете на изплащане на обезщетения, в зависимост от случая.
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 20 апр 2022, 23:36 от 🧡 Clo 🧡

# 518
  • София-Младост

Lady_G*
При предаден от вас през март болничен, краен срок за подаване е бил 10.04(11.04. защото 10-ти е неделя). Вече щеше да евидим в систелата.
Свържете се с работодател, счетоводителя, и попитайте дали ви е подаден.

# 519
Но данни излизат към настоящия момент само за дните от март. За април и при мен няма нищо още. А болничния ми и до 01.05. Според мен е рано още в справката на НОИ да излиза април.

# 520
  • София-Младост
Clo, аз останах с впечатление, че тя изобщо не вижда болничния като подаден.

# 521
Точно така...звъннах на работа и още не са го подали,но твърдят,че са в срок и нямало да има проблем

# 522
Здравейте! Вчера онлайн подадох документи за детски надбавки, а днес получих от тях пдф документ с входящ номер. Да очаквам ли някакъв отговор/становище дали ще ми отпуснат помощта (ориентировъчно колко дни след подаване) или направо ще имам или нямам превод другия месец? За първи път подавам и не ми е ясна точно процедурата, благодаря ви.

# 523
  • Варна
Привет, дами! Второто ми дете се роди на 04.04 и ще пробвам да подам документи за детски надбавки. Имам два въпроса:
1. През м.Май ли мога да подам документите?
2. Малката няма никакви ваксини, все още. Това проблем ли ще е ?

# 524
Първата ваксина е поставена още в родилното. ЛЛ на детето знае какво да издаде като документ.
Подавате през май най-рано, може едновременно да пуснете заявления и за двете помощи. Еднократна и т.нар. детски.

Общи условия

Активация на акаунт