Месечни и целеви помощи за деца (детски надбавки) - инфо, документи, ВЪПРОСИ - 14

• 71 684
  • 738
  •   1
Отговори
# 540
Трябва да смятам 12м назад спрямо месеца в който реално е постъпил в сметката превода ли? Защото реално имам 3 превода в декември, а май 2021 няма превод, той влиза в април, дефакто това е 12я месец с доход. По този начин се получават не 12хил, а 14282.51лв годишен доход. Също така мъжа ми е на минималната, обаче получава ваучери и реално превод има +/- 500лв, трябва ли да се смятат и ваучерите към дохода?

Последна редакция: ср, 04 май 2022, 08:15 от Малечка90

# 541
Най-добре може да се ориентирате по банкирането. Гледайте месеца, в който са постъпили средствата. Нека и Ала Бала се включи, но ваучерите за храна са необлагаем доход и не би трябвало да се включват в брутния ви доход. Обаче, ако имате доходи от наеми, от продажба на МПС, което сте стопанисвали по-малко от три години и други странични доходи по граждански договори например, трябва да фигурират. Най-общо, това което ви влиза в годишната данъчна декларация.

# 542
Благодаря. Единствените доходи са майчинството и заплатата на мъжа,

# 543
Здравейте! В служ.бележка с доходи имам графа, съответно сума социални разходи. Да я прибавям ли към брутното възнаграждение?

# 544
Колона брутно възнаграждение вписваш.

# 545
  • София-Младост
Благодаря. Единствените доходи са майчинството и заплатата на мъжа,
Малечка, нека си поиска удостоверение за брутен доход от работодател, там каквото пише, това ще впишете в декларацията.
Честно казано в момента немога да отговоря за ваучерите...просто не съм сигурна.

# 546
  • Sofia
Извинявам се, може би не е подходящата тема. Но като казахте "ваучери"... Дали имаме право на тях по време на болничните/майчинството? Или щом не получаваме заплата от работодателя, нямаме вече право и на ваучерите.

# 547
Брин имаш разбира се,аз си ги получавам,дори ги увеличиха сега.Необлагаем доход са,преди взимах и други ваучери бонусни,също не са декларирани и не ми излязоха в данъчната декларация.

# 548
  • София-Младост
Ами честно казано е решение на работодателя, а не на право в случая. Но трябва да е разписано грамотно, а не да спре вауерите сао на майките в майчинство;)

# 549
Ваучерите са на добрата воля на работодателя. При някои е изрично разписано, че за дните в платен годишен отпуск не се полагат, при други не е. За майчинството е същото. Зависи от фирмата. Някои дават минимума, някои максимално допустимите...

# 550
Прави сте,извинявам се за подвеждането.Мислех че са обвързани с трудовия договор,но явно е до фирмена политика.Ето отговор на въпроса от сайта на НАП.

# 551
Здравейте! Извинявам се, ако въпроса ми е за темата или вече е обсъждан. Март месец родих, подадох документи за еднократна помощ към социалните и за детски надбавки, но ми казаха, че май имало и еднократна помощ от общината (става въпрос за Варна). Никъде в интернет не намерих инфо, та ще се радвам, ако някоя мама сподели дали има такава помощ и какви са условията за нея.
Благодаря! 😊

# 552
Аз пак със сигурно тъп въпрос, но преди малко като звънях в счетоводството ни, за да ми издадат бележка, колежката каза, че ще пусне 05.21-04.22 като месеци за доходите, понеже сега се изплащат заплатите за април. Така ли е правилно или след като ще подавам документите този месец трябва да да бъде включен 05.22 в справката?

# 553
Аз пак със сигурно тъп въпрос, но преди малко като звънях в счетоводството ни, за да ми издадат бележка, колежката каза, че ще пусне 05.21-04.22 като месеци за доходите, понеже сега се изплащат заплатите за април. Така ли е правилно или след като ще подавам документите този месец трябва да да бъде включен 05.22 в справката?
Правилно. Няма как да бъде включен май'22 сега.

# 554
Здравейте, искам да подам за детски и за майчинство в социалните, но дохода ми за миналата година включва 2 месеца работа в България (фиктивно съм назначена, за да мога да получа майчинство) и 4 месеца работа в Англия (тогава не съм била бременна).

Като се изчисли доходът в Англия в левове, дори и там на минималната заплата тук ми казаха, че няма да получа детски. Предложиха ми да не го включвам, но аз ще подам и документи за майчинство, където трябва да го включа.

Някой с подобен случай има ли? Защо се приравнява доход от чужбина към българските заплати, при условие че там стандартът на живот е друг?

Общи условия

Активация на акаунт