Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Проблем с името на бебето

 • 2 872
 • 60
 •   1
Отговори
 • Мнения: 6
Здравейте, дами. Имам сериозен проблем с бащата на детето ми относно името на дъщеря ни. Вече съм в 9 месец и като цяло бременността ми беше истински кошмар. Разделихме се в 5 месец, след 3 месеца се събрахме, като през това време аз не мислех изобщо, че той ще се появи отново в живота ми. През това време вече бях избрала име за детето, но когато той го чу беше категоричен, че няма да е това име. Опитах да проведа няколко разговора с него, всички завършваха със скандал и крясъци от негова страна. Той не предложи име нито веднъж, а днес когато беше последния ни разговор, заяви че той вече е избрал име, но няма да ми каже кое, а ще разбера, когато родя. Въпроса ми е какъв е редът за записване на името на детето в регистъра? Кого ще попитат? Ние нямаме брак, съответно той трябва да го припознае. Благодаря предварително.

# 1
 • Варна/София
 • Мнения: 23 806
Теб Simple Smile Ти ще запишеш детето в родилния дом.

# 2
 • Мнения: 1 768
Не съм запозната със закона и ще ти кажа как се случи при мен. Аз останах в болницата, а баща им и братовчедка ми отидоха при нотариус. Той припознава близнаците и после регистрирах имената в родилния дом.
Ти обаче можеш да го изпреварят и да запишеш детето с неизвестен баща, а той после да си го припознава и да му сменя второто и третото име.
Не знам какво ще се случи, ако ти откажеш да запишеш детето с името от припознаването.
Предполагам някой юридически по-грамотен от мен би могъл да ти даде по-добър съвет.

# 3
 • Мнения: 2 381
Горкичката ти. С такъв мъж дори не ви виждам занапред. Оставя те в 5-ми месец, когато най- много имаш нужда от него, после се връща...въобще на твое место бих се замислила дали да го припознава. По принцип ще питат теб, но знам за един случай, разказан от мойта приятелка, която била в стая с някакво момиче, което казало, че иска сина и да се казва Васил. Но какво станало, дошъл бащата и тя изобщо и не е разбрала, как детето било кръстено Желязко (на дядото-бащата на бащата) и с това име било изписано. Така, че не знам точно как се процедира, защото аз си записах детето на мое име и друг не са питали така, но си представям как се чувстваш. Когато аз раждах бях с планово секцио и минаха да ни питат и запишат имената на бебетата предната вечер още, преди да сме родили, защото със секцио ни държи упойката няколко часа след раждането и да се знае името. Пожелавам ти всичко да е наред  и леко раждане!

# 4
 • Мнения: 182
Здравей!
Моят съвет е, щом сте в сложни отношения, да не припознава детето сега - винаги може да го направи на по-късен етап.
Имай предвид, че щом е вписан като баща, до навършване на пълнолетие на детето ще ти трябва сътрудничество от негова страна за детска градина и училище, за излизане извън граница и т.н. За жалост, има много такива случаи, в които бащата пречи тези неща да се случат.

За името - трябва теб да попитат в болницата, разбира се.
Това, което той обяснява, честно казано, звучи като заплаха, което никак не е ок.

# 5
 • Мнения: 3 721
Логичното решение е ти да си гледаш детето сама, както сама се оправяш от петия месец насам. Откак се е върнал при теб, е допринесъл със скандали, а едва ли точно негативните емоции са това, от което имаш нужда.

Въпросът е дали можеш да се справяш финансово със ситуацията.
Мисълта ми е, че проблемът определено не е с името на бебето, много по-тежък е и дано можеш да си го решиш.

А името, разбира се, че майката решава. И аз знам за случай, когато майката е записала детето по един начин, после бащата е дошъл и е сменил името, без да каже на майката. Тя разбрала от служителката, която  дошла да я пита какво да бъде името окончателно. Така че, убедена съм, твоето мнение е решаващо.

# 6
 • Мнения: 984
Ситуацията, в която сте попаднали, е просто ужасна. С какво право се появява след 3 месеца и предявява такива велики претенции относно името на бебето, че и крещи и Ви разстройва... Помислете добре дали искате такъв човек в живота си.
Относно закона - мисля, че мнението на майката е от първостепенно значение. Както го запишете, така ще се казва.
А от морална гледна точка всичко е пак на Ваша страна, така че не отстъпвайте.
Кураж и успех! Леко раждане Ви желая!

# 7
 • Мнения: 3 721
Да, ето го законовото положение:
Закон за гражданската регистрация
Чл. 12. (1) Собственото име на всяко лице се избира от родителите му и се съобщава писмено на длъжностното лице по гражданското състояние при съставяне на акта за раждане.
(2) Ако двамата родители не са постигнали съгласие за името, длъжностното лице вписва в акта за раждане само едно от имената, предложени от родителите.

# 8
 • Мнения: 140
Когато аз родих синът си, викаха бащите в администрацията и те заявяваха в документ,как ще се казва детето,като се предполага,че двойката е постигнала някакво съгласие,но след това отговорното лице,дойде и при нас, майките и изрично ни попита това ли ще са имената на децата!Така че,няма как да се даде име без вие да знаете какво е.И, моля ви,за нищо не отстъпвайте на този мъж не мислете,че така ще го спечелите,този човек,както го описвате е с лош характер и щом допуска да ви крещи и разстройва в толкова важен момент,изобщо не е подходящ за съвместно съжителство! Всеки има нерви, случва се да се стига и до спорни ситуации,но това вашето е недопустимо,впредвид, вашето състояние,а и за да ви уязви и тревожи, решава да ви подхвърли реплика,като тази,че не просто няма да изберете името,но дори няма да ви информира за него.Всичко добро ви желая!

# 9
 • Мнения: 2 180
След като нямате брак, ти си тази, която ще питат за име и да потвърди бащинството, ако въобще този тип припознае детето.
Проблемът въобще не е в името, а в човека. Помисли добре дали желаеш да отглеждаш дете в среда на скандали и напрегнатост. След като още преди появата на бебето, планира действия, в които те изключва, много внимавай занапред. Съветвам те да се консултираш с адвокат какви са правата на двамата родители, в случаи без брак и от сега да помислиш колко и какъв досег ще има този човек с детето. Бъди разумна и отговорна, за да си щастлива и ти и детето. Вие сте най-важни. Успех.

# 10
 • Мнения: 239
Леле аз такъв човек изобщо нямаше да търпя, нито за момента , нито за напред.В никакъв случай не те настройвам, ама имам чувството, че ще си имаш ядове и за напред и то не един. Да си бременна, 3 месеца да го няма и после пак да се появи, по-добре да си е седял някъде там. По принцип знам от една позната, ако не искаш да вземе фамилия на бащата и презимето, трябва той да не знае, поне 10 дни, че детето е родено, за да е записано вече с документ.Здравейте, дами. Имам сериозен проблем с бащата на детето ми относно името на дъщеря ни. Вече съм в 9 месец и като цяло бременността ми беше истински кошмар. Разделихме се в 5 месец, след 3 месеца се събрахме, като през това време аз не мислех изобщо, че той ще се появи отново в живота ми. През това време вече бях избрала име за детето, но когато той го чу беше категоричен, че няма да е това име. Опитах да проведа няколко разговора с него, всички завършваха със скандал и крясъци от негова страна. Той не предложи име нито веднъж, а днес когато беше последния ни разговор, заяви че той вече е избрал име, но няма да ми каже кое, а ще разбера, когато родя. Въпроса ми е какъв е редът за записване на името на детето в регистъра? Кого ще попитат? Ние нямаме брак, съответно той трябва да го припознае. Благодаря предварително.

# 11
 • Мнения: 6
Благодаря на всички за коментарите. Да, връзката ни е кошмарна, лошото е, че става все по-зле и по-зле. Наистина съм много разстроена за името, но това е един от многото ми проблеми с този човек. Дадох шанс, да бъде в моя и живота на детето,защото мислех, че раждането ще го  промени към по-добро (наистина много искаше дете), но нещата стават по-зле и по-зле.
Той дори не иска да ми каже как иска да се казва бебето... Смята, че в родилното ще питат него за името и ще ме постави пред свършен факт.

# 12
 • Мнения: 239
Ако не сте зависима финансово от този човек , защо ви е ?


Благодаря на всички за коментарите. Да, връзката ни е кошмарна, лошото е, че става все по-зле и по-зле. Наистина съм много разстроена за името, но това е един от многото ми проблеми с този човек. Дадох шанс, да бъде в моя и живота на детето,защото мислех, че раждането ще го  промени към по-добро (наистина много искаше дете), но нещата стават по-зле и по-зле.
Той дори не иска да ми каже как иска да се казва бебето... Смята, че в родилното ще питат него за името и ще ме постави пред свършен факт.

# 13
 • Мнения: 110
Аз също бих те посъветвала да не го слушаш изобщо! Щом може да те изоставя, значи няма място в твоя живот! Ако нямаш нужда от него, не му позволявай дори да припознава детето, за да не те спъва занапред в живота.

Последна редакция: пн, 11 яну 2021, 16:34 от Bernichka

# 14
 • Мнения: 239
Абсолютно! Само ще и пречи и на нея и на детето.Такива са си цял живот диктатури, комплексирани от всякъде, правещи се на големи мъже и не се променят..

Аз също бих те посъветвала да не го слушаш изобщо! Щом може да те изоставя, значи изобщо няма място в твоя живот! Ако нямаш нужда от него, не му позволявай дори да припознава детето, за да не те спъва занапред в живота.

Общи условия

Активация на акаунт