Захранване, водено от бебето/Baby-Led Weaning Тема 12

• 52 069
  • 750
  •   1
Отговори
# 120
Момичета, как приготвяте морковите?
Мисля, че ги държах повече от 45 мин на пара и си бяха все така твърди. В смисъл, поомекнаха, но бяха на светлинни години разлика от мекотата на пащърнака за 15 мин.
Къде бъркам?
Или така трябва да си бъдат?

# 121
Аз лично пека на фурна всичко.
Имам питане аз. Младежът отказва всякакви риби. Мъчих го с бяла риба, сьомга, дъгова и сьомгова пъстърва и каквото намерих друго по рибарските магазини, обаче йок.
Някаква идея как да предложа, освен на кюфтета и кебапчета. Питам, защото не се кефи на такъв тип констистенция.

# 122
  • София
Може и без риба. Щом не му харесва сега, изчакайте и по-натам предложете. Може и под формата на пастет върху хлебче. Но ако не му харесва миризмата, пак ще я усети.
С първото варях зеленчуци на пара в стерилизатор. Сигурно за 10 минути. Второто-кошница в тенджера. Не е нужно да се размазват, морковът се сварява бързо(аз го режех на половини или четвъртини предварително). Като хванеш пръчкага долу и тя се клати и клюма.

# 123
Аз уж в специален уред. Те си клюмваха, ама пак не можех да го смачкам между пръстите. Даже на по-дребно ги нарязах.

Не се получи и това си е. Но детето хапна. Беше с бяло боди и даже не се и изцапа Joy

# 124
И аз предлагам да го опечеш моркова, по-бързо става и е по-вкусен, разрязвам на 2.

Рибата щом не я иска, може и да има причина - все пак в идеята за звб и свободния избор е, че децата сами избягват храни,които може да не са ок за тялото им (включая и алергени) . Предложи след време пак.

# 125
Здравейте,

Идвам с няколко питанки.

Не съм сигурна дали от ЗВБ или от самото дете, но малкият обича да опитва абсолютно всичко, което му попадне в ръцете, без да подбира - листа, клонки, пясък, вода от ваната, от морето. Всякакви играчки, обувки. Станахте всеобхватността. Храни се на столче за хранене и навън в голичката, не съм го подлъгвала,е се яде на пода, на леглото.
Много внимаваме какво оставяме в негов досег, но все пак преди седмици си беше отчоплил фолио от пъзел за под (огромните), та се наложи да викам линейка.
Как се справяте с желанието да се опитва всичко?
С големия такива проблеми не съм имала.

Доста неща е опитвал и вече се открояват предпочитания към дадени храни. Чудя се на тях ли да залагам основно или експериментирам с други. Днес му сготви червена леща с богат и беше меко казано потресен Joy
Вчера имаше ориз със зеленчуци и кисело мляко - отново потресен, чак почвам да се засягаме за кулинарните ми и умения Joy

# 126
  • София
Не е от ЗВБ, така са си децата Laughing Чудесно е, че е любопитно и иска да опознава света.
Справяла съм се, като го спирам и казвам с нормален тон, че това не се яде, че е мръсно. Слагам ръка на ръчичката. Ако се опъва и иска да го лапне, вече вкарвам по-строг тон, но без да се карам и навиквам. И с времето се отказват и научват кое се яде и кое не. 
Големият не лапаше всичко, но пък сега на 6г. все още облизва играчки и каквото му е в ръката. Малкото изяде и лапна какво ли не, ако тръгна да разказвам...всичко се ядеше според него. На 3г. е, но няма навик да ближе играчки и ръцете си. 
Може да се експериментира, разбира се. Това, че сега отказва нещо, не означава, че на 12-ия път няма пък да му хареса. Което не значи, че трябва настоятелно всеки ден да даваме боб, докато се прелъже Laughing Просто си готвим, каквото ни е възможно и ни се готви. С бебе или малко дете е лесно, защото ако откаже манджата, винаги може да нарежем зеленчуци, плодове, да дадем някоя филийка и детето да се е нахранило.

# 127
Да, не му е много богато менюто.
Например,  обожава кисело мляко (давам го надробена с малко хляб за лесно хващане и може да изяде над половин кофичка), много обича попара, пилешка супа. Правя дом.хляб и кифлички със сирене, кексчета с плод и обикновени палачинки, макарони с масло и сирене, юфка.
Зеленчуци сурови не яде за момента, не му харесаха доматите и краставиците, например,  но пък хляб винаги има.
В крайна сметка е важно да е нахранен, но нямам и този ентусиазъм да готвя всеки ден по два пъти като за първото дете Innocent

Големият например е много капризен и яде броени неща вкъщи, за него специално се готви.

# 128
ЗВБ подходящо ли е за бебчета с рефлукс? Моето е още много малко, но вече мисля по въпроса за захранване. Искам да съм запозната с различните варианти и да избера най-подходящото за детето.

# 129
  • София
Да, няма противопоказания за деца с рефлукс да бъдат захранени така. При ЗВБ по-трудно ще се натъпчат с храна, каквато опасност има при пюретата. И им става тежко, може да повърнат. Смята се, че често отказват храни, които дразнят организма им, което би ги предпазило също. С пюретата родителят води и често не знае кога да спре да мушка лъжицата, детето е свикнало да отваря уста и не развива така силно чувство за мярка.

Иначе, от моя опит-малкото ми дете беше с много силен рефлукс, повръщаше по 5-6 пъти на ден, понякога и повече. на фонтан, по много. След 4-5 месец намаляха доста повръщанията. На 6м. вече повръщаше рядко, на 8 спряха окончателно. Единствено се е случвало ако си набута по-голямо парче да му се догади и тогава да потече някоя струйка мляко/стомашен сок.

# 130
Верче, вкъщи е същото, отдавам го на зъби, ама явно си е до дете. Моят син също беше с позасилен рефлукс. В началото гагваше повечко, но смея да кажа, че със захранването поутихна значително. Общо взето след първите две седмици все едно беше без рефлукс.

# 131
Верче, как предлагаш пилешката супа?

Интересувам се като цяло как се предлагат такива консистенции, освен с хляб, защото не искам да давам тестяно толкова честно.

Също така как предлагате закуска мляко с мюсли? Нашия е далече от ядене с лъжица, а аз да му давам - абсурд. Закуските ни пак се въртят само около плодове, печива и овесени палачинки.

# 132
А защо е нужно да яде мляко с мюсли? Мюслите са овес, сушени плодове и ядки. Ядки не може да се ядат преди определена възраст във вида, в който обикновено се поднасят в мюслите, сущените плодове също не са вариант на тази възраст, поне не в готови смеси, защото са с допълнителна захар, остава овеса, който може да се предложи в друг удобен вид.
Като почне да яде с лъжица, ще може да яде и мюсли, преди това е излишно упражнение. Закуските са най-блогодатни, всякакви печива, всякакви варианти за намазана филийка  банички, зърнени храни в различна форма, наистина богат избор. Няма защо да се ограничават тестените продукти на толкова малки деца, те имат нужда от въглехидратите, за да растат, по-скоро трябва да се обърне внимание на качеството, например една паста може да бъде от царевица, от елда, от спелта и т.н. не само от бяло брашно.

# 133
Аз не давах супа и каша до около година. Детето не можеше да ги яде добре, а моето си хапва и си иска наяждане, не само опитване. След годината започнах да давам заедно с лъжицата. Първо й давах да се упражнява по памперс с кучичка кисело мляко, малко поизцедено. Идеално, че не цапа, не лепне, полезно за кожата, хаха...

Сега на година и половина си яде идеално с лъжица супа, крем супа, овесена каша, мляко с бисквити и т.н., обаче все още има навика да бърка  в купата. Около мен обръщат внимание, че заради метода бърка с пръсти и ако си я бях захранила с пюре, нямаше да бърка. Действително имам близък пример на дете с 2 месеца по-голямо, което се храни с лъжицата и даже и не му хрумва да бръкне вътре с пръсти. Ама няма идеален вариант, този метод толкова спокойствие ми е дал и толкова лесно е било всичко, че и до 10 годишна да си бърка в супата, пак ще съм на +.

# 134
Давам супата или с хляб или без, но без бульон. Малкият обаче я обожава. Пека домашен хляб или купувам от пекарната с квас. Макарони купувам от какво ли не и двамата много обичат, чак ме изненадват, че ги ядат всякаквите изчанчени видове - от царевица, от елда,  каквото има в магазина.
За вечеря сега си хапна ориз със зеленчуци и любимото му кисело мляко.
Много е сладък, храни се с лявата ръка и си пробутва в едното ъгълче, заграбва си и право в устата. Храни се по памперса и после директно душ Grinning
Няма проблеми и друг да му дава с лъжица, например майка ми така го храни или като сме на гости някъде, но предпочита сам да се храни.

Прясно мляко в печива кога се въвеждаше? Имаме домашно краве, не че бързам да давам, но ми е по-лесно да правя палачинки с него, отколкото с кучешките уж кокосови пък сякаш пълни с какво ли не Thinking

Общи условия

Активация на акаунт