Захранване, водено от бебето/Baby-Led Weaning Тема 12

• 52 074
  • 750
  •   1
Отговори
# 135
Аз не давах супа и каша до около година. Детето не можеше да ги яде добре, а моето си хапва и си иска наяждане, не само опитване. След годината започнах да давам заедно с лъжицата. Първо й давах да се упражнява по памперс с кучичка кисело мляко, малко поизцедено. Идеално, че не цапа, не лепне, полезно за кожата, хаха...

Сега на година и половина си яде идеално с лъжица супа, крем супа, овесена каша, мляко с бисквити и т.н., обаче все още има навика да бърка  в купата. Около мен обръщат внимание, че заради метода бърка с пръсти и ако си я бях захранила с пюре, нямаше да бърка. Действително имам близък пример на дете с 2 месеца по-голямо, което се храни с лъжицата и даже и не му хрумва да бръкне вътре с пръсти. Ама няма идеален вариант, този метод толкова спокойствие ми е дал и толкова лесно е било всичко, че и до 10 годишна да си бърка в супата, пак ще съм на +.
Ще порасне още малко и ще й стане неприятно да се цапа. Каката ми е такова дете, бъркаше в супата с ръце, сега даже салфетката не винаги я удовлетворява, а ходи да си мие ръцете, щото се била изцапала...

# 136
И моят батко е същият (въпреки че не е звб), до преди 1.5 години си лепеше бекон на челото, а сега вода да му капне и изпада в потрес Joy

# 137
А защо е нужно да яде мляко с мюсли? Мюслите са овес, сушени плодове и ядки. Ядки не може да се ядат преди определена възраст във вида, в който обикновено се поднасят в мюслите, сущените плодове също не са вариант на тази възраст, поне не в готови смеси, защото са с допълнителна захар, остава овеса, който може да се предложи в друг удобен вид.
Като почне да яде с лъжица, ще може да яде и мюсли, преди това е излишно упражнение. Закуските са най-блогодатни, всякакви печива, всякакви варианти за намазана филийка  банички, зърнени храни в различна форма, наистина богат избор. Няма защо да се ограничават тестените продукти на толкова малки деца, те имат нужда от въглехидратите, за да растат, по-скоро трябва да се обърне внимание на качеството, например една паста може да бъде от царевица, от елда, от спелта и т.н. не само от бяло брашно.

Благодаря за отговора, успокоих се! Притеснението ми беше да не свикне да яде само тестени неща, макар че давам най-разнообразни, от всякакви брашна, включително напоследък от нахут, който сама си меля.
За мюслите не се изразих много правилно. Нямах предвид готови пакети с мюсли, а направен микс от мен. Но както и да е, отговорихте ми на въпроса! Blush

И нашия от самото начало си яде голичък.  Купихме лигавници тип дъждобран, но няма голяма полза при нас. Докато измием ръце и уста, накрая бодито пак е мокро и изцапано и се губи смисъла. Той е много активен и храната е навсякъде Laughing Приемам съвети как миете/къпете супер активни, шаващи, не стоящи на едно място деца. Laughing Просто е някаква борба при нас... хлъзгане, мятане, мокрене на абсолютно всичко в периметъра.

# 138
MamaJuliana, със стола за хранене в банята Laughing

Супа предлагах с надробен хляб вътре за да му е лесно да си взима с лъжицата. И на кухня го записах като стана на 1 годинка.

# 139
Glossy cherry коя кухня използвате, има ли подходящи ястия за самостоятелно хранене или за всичко помагате вие.

Въпрос и към другите, ползвате ли детска кухня, ако да - коя и от каква възраст?

# 140
Аз не съм ползвала с големия, за момента нямам намерение да ползвам и с малкия.

# 141
  • София
Не съм ползвала кухня. В държавните се чака много, не ми харесва начина на готвене по разните градини, ясли, кухни и всякакви подобни.
Частните са пълни също със съставки, които не ми харесват. И се хаби много пластмаса.
Но всъщност не е имало момент наистина да го обмислям. В основата на ЗВБ е детето да се храни със семейството със същата храна, като другите или по е същите съставки, сготвени подходящо за него. За инцидентно бива да се вземе нещо друго, но не и това да е начина му на хранене.

Супа съм давала или много гъста крем супа, или със сухар, или големи парчета за хващане, а бульонът за пиене в чаша.

# 142
Ясен ми е принципът да се храним заедно, но ние нямаме навик да готвим за обяд/следобедна и тн. Главно обяда много често е проблем, тъй като особено ако сме навън сутринта и не съм измислила предварително какво да приготвя, все не стигат идеи/време за него. Затова и с увеличаването на количеството, което хапва, се замислям за опцията кухня, защото се притеснявам, че не му осигурявам разнообразно меню... 😑

# 143
Като нямам време, ръчвам какъвто зеленчук имам във фурната за печене или правя паста.

# 144
  • София
Моите са захранвани юни месец и цяло лято постоянна им е била закуската, обядът е бил някъде по пътищата. Режех плодове и зеленчуци, набързо някакви овесени банички/палачинки и това е. Не съм готвила нищо специално. Същото съм правила и ако сме си вкъщи и аз не ям(но съм сядала с тях на масата, дори едно кафе да пия, просто да сме заедно).

# 145
За супите - давах кремсупи в чашка и да мажат с лъжиците колкото искат. Лъжица им връчих на 7 мес, по предназначение я ползваха около 10-12 мес по спомен. Вилица и нож ( детски икейски) връчих на година, но после спрях за малко и дадох пак малко преди година и половина. На две год успешно мажеха върху филията масло, крем сирене и други консистенция. Падаха им ченетата на сервитьорите и клиентите в ресторанта на хотела дето ходим на почивка. Миналия ден в една кръчма ядат кюфтета с гарнитура и сервитьорката носи само на мен и мм ножове. Щерката взе моя нож и си наряза кюфтето на 4-5 големи парчета. Момичето щеше да си отърве таблата от уплах да не се нарани лапето ( на 3 и половина са сега).
Та още за супите давала съм бульона отцеден в чашка и съдържанието в купичка. Понеже аз недолюбвам надробен хляб в манджа. Та пият си бульона и ядат както могат остатъка. И досега често си изпиват бульончето от купичката и после обират с лъжицата остатъка. Попара обаче обожаваха и ядяха през ден до към две и половина. После започнаха да я отказват. Скоро не съм им правила ( и аз не я долюбвам, но я бях прояла с тях). Детска кухня вземах след 12 мес възраст. Винаги за най-големите. Все още я ядат и им вземам като докопам купончета или поръчвам от частната. Идеално ми е. Не ходят на ясла и градина и за тях това е разнообразие за яденето, а за мен облекчение.

# 146
В основата на ЗВБ може да са много неща, но в основата на ежедневието на  хората може да са съвсем различни неща Grinning
От кухнята ястията са по- течни обикновено, но не съм му помагала, той се храни с лъжица сам от рано. Пак му готвех и други неща, но ядеше и от кухнята.
Да яде каквото и аз няма как да стане, понеже се храня строго режимно и голяма част от храните ми са с протеин на прах вътре.

# 147
  • София
Всеки си избира какво да прави. Но все пак темата е за ЗВБ и е редно да се споменава как протича по принцип това захранване и към какво препоръчва да се стремим.
Има си цели, има си начини за постигане на тези цели.
Аз също съм на хранителен режим, вече години, поради здравословни проблеми.
Децата ми ядат често от моите неща или съм приготвяла със същите съставки нещо подходящо. Ако аз ям супа с телешки топчета, коприва и морков-те ядат също. Едновременно пека кексчета за всички-за тях стандартни, с какао, без какао, с банани...аз си правя с кокосово или касава брашно, с рожков. Просто бъркам в още една купа и нареждам в съседната форма за мъфини. Сядаме и ядем заедно кафяви кексчета. Често ядат и само от моите.
Има всякакви варианти в ежедневието ни, просто е хубаво да се знае, че е възможно да се съчетава и семейството да се храни заедно и в повечето случаи с едно и също.

# 148
Дайте ми идея в какво да нося вода навън, моля. В момента нося чаша и наливам от моята бутилка, но ми се иска нещо самостоятелно да взема.

# 149
  • София
За навън може и някакса бутилка. Пиенето от чашка си е желателно, но може да се остави за вкъщи, слдд храненията. Навън, ако не ви е удобно, вземете някакво шише(в идеалния слупай стоманено или стъклено) Има такива с тясно гърло и детето може да пие напраси от тях. Или някакъв накрайник-сламка, спортен.

Общи условия

Активация на акаунт