Захранване, водено от бебето/Baby-Led Weaning Тема 12

• 52 090
  • 750
  •   1
Отговори
# 165
Категорично не. Ако искате да яде бебето кекс, се съобразете с продуктите в него. Детето няма 6 месеца, това също е достатъчен аргумент против.

# 166
  • София
Бебето на колко е? 6 навършени месеца са нужни, за да е укрепнало достатъчно и да може да се храни нормално само на столче. Може да се направи компромис за 7-10 дни, но ако бебето е само на 5м. не бих предлагала храни с толкова разнообразен състав. Кексът е тесто, което става на каша и лесно се залепва отзад на езика, може да се задави. Захарта е добре да се забави поне до годинка.

# 167
Попринцип му давам зеленчуците на пара на средни парчета за да си ги избира и подобни, а иначе после му ги пасирам и му ги давам аз с лъжичка за да яде повече. За кекса и аз бях на същото мнение най-вече заради яйцето и лепкавата консистенция. След малко повече от десет дни ще направи 6 месеца. За сега съм давала само зеленчуци, плодове и някой зърнени храни(всичките с прегледан състав и с надпис, че са подходящи за пет месечно бебе). Бихте ли дали рецепти за мъфини от просо и за други деконстроирани каши.

# 168
Може ли малко напътствия относно солта? Абсолютно ли трябва да се избягва до годината или в малки количества е окей? Напоследък сме в затрудено положение да готвим отделно за детето (покрай грижи с роднини и пътувания). Гледам да отбягвам, но все по-често му давам от общата храна, която е подсолена слабо или нормално, като за възрастни.

# 169
От преди да навърши година, малкия хапва от нашата храна. Аз ям почти безсолно, ММ соли до побеляване 🙄 та ние винаги готвим с много малко сол и който желае може да си посоли. Също и бяла захар все още избягвам. В печива и кексове слагам предимно фурми и/или банан за сладост.

# 170
  • София
Детето приема соли и от плодове и зеленчуци. Те доставят максималното количество сол за един ден и дори малко да хапне солена манджа-надхвърля допустимите грамове за деня. Един път да хапне необезсолено сирене или солена манджа не е проблем, но всеки ден или през ден не е добре.
Гответе безсолно и си солете, като сипете в купичките.

# 171
Благодаря за отговорите! Отново имам въпрос.

Кога започнахте да давате следобедна закуска?
Как процедирате като цяло с междинните хранения? Аз още кърмя (11м) и той постоянно си цока между храненията, но се чудя не е ли време да предлагам някакъв снак (плод или нещо домашно). Но и не искам да го отбивам.

# 172
Когато започна да се качва моето на кухненската кула, тогава започна да яде междинни яденета. Примерно, нарежем си една паница с пъпеш или мъфинчета или аз правя таратор, тя до мен яде краствици.
Да допълня, че тъкмо към 10-11 месеца ще е било

# 173
Две деца еднакви няма. Каката беше звб бебе, сама си открадна храна и си започна процеса. Сестра й обаче е съвсем различна. Според мен още не е съвсем готова, на 6+ е, но я слагам веднъж дневно с нас на масата, за да гледа и свиква. Това, което за мен е странно - като се опитва да хване в юмрук храната, дори и като успее, пъха юмрука настрани или пръст в устата вместо храната. Не искам да й помагам, сега се налага аз да й навигирам/коригирам ръката. Знам, че вероятно след седмица или няколко ще има подобрение, но да питам. Прави ми впечатление, че и в другото време постоянно е с юмрука в уста. Сестра й постоянно дъвчеше нещо друго, не ръцете си. Та, така, да споделите, ако имате деца юмрукосмучачи.

# 174
Нямам смелост за този вид хранене, но ви чета. Мтого е интересно. Нашето бебе не мисля, че ще се справи със ЗВБ. То прави физиономия все едно му се гади като усети парченце намачкано сирене в попарата или кашата.
Относно юмрукчета в устата - растат зъбки и така ги чеше или ми дава знак, че иска нещо в устата, нещо с което да дразни подут венец или иска храна.

# 175
Кактусче, моя прави така на 7+.
Много често когато е малко парченцето налапва целия юмрук или някое пръстче, а храната остава стисната в дланта. Обяснявам си го с това, че още не е усъвършенствана координацията. И с желанието бързо да се налапа хапка също Joy

Не знам дали съм права, но така си мисля.

# 176
Мерси, но не ми е първо дете, не е ни чесане, ни храна, ни искане на нещо за чесане, нямаше да питам, ако беше нещо от изброените. Това, че детето прави физиономия от парчета не значи, че не е за тоя тип захранване, децата правят физиономия при всеки нов вкус и консистенция. Независимо как захранвате, следва да давате храни за самостоятелно ядене с пръсти към 8-9 месец, за да се научи да дъвче и да си усъвършенства фината моторика и пинсетния захват в тоя период.

Да, Sd ad, вероятно е липса на достатъчно координация още, но тя даже с големите парчета така прави, то стърчи от юмрука й, тя лапа юмрука настрани, което за мен е странно поведение като вече имаща опит със звб дете 1, ама ще продължавам с коригирането, по някое време ще се сети сама.  Вероятно има и някакъв компесаторен ефект, защото като лази по пода и запре някъде, веднага го лапа тоя юмрук. Като цяло още не е готово детето, но ето пък пример за това, че детето може да има интерес към храната, но да има нужда от още време за другите признаци. Което разбира се, не пречи да го сложим на масата с нас да зяпа 😉

# 177
Сега се замислих, че и моето второто така правеше известно време, пъхаше странично и лапаше ръката вместо храната в нея. Но аз го отдадох на липса на координация още, не поправях, в един момент започна да уцелва.

Като лазеше обаче не е правела така с юмрука.

# 178
Аз нали нямам опит и ми се видя нормално поведение. Но и той не прави така в други ситуации, та може да е и нещо компенсаторно, какво казваш, при вас.

При всички положения ще тръгне работата, щом има интерес момичето Blush

Въпрос от мен, някой замразявал ли е карфиол и после става ли за даване на цветчета? Имам в повече домашна продукция и се чудя как да процедирам.

# 179
Аз лично давам всякакви зеленчуци от графината и колкото мога повече пресни, но рано или късно ги замразяван. Опитай според мен после на пара можеш да го направиш. Аз правя частично ЗВБ, защото педиатърката ми даде една схема за комбинация с ЗВБ и обикновенно той пробва храната, удобрява и после аз пасирам за да си хапне с лажичката. Имам уред за готвене на пара и пюретата му ги замразяван зеленчук по зеленчук. Например в момента в хладилника имам пюре от: броколи, моркови, картофи, тиквичка, тиква, зелен фасул, патладжан, карфиол, зеле и май това е. Ако ще ги замразим без да ги пасираш мисля, че е даже още по-добре. Аз просто за улесение един ден си готвя и останалите само размразяване. А когато ми се яде нещо като картофено пюре правя и за мен и за него. Гледах за кремчета от този тип.

Как ви се вижда? На колко месеца бихте го дали? И въобще бихте ли го дали?

Общи условия

Активация на акаунт