Захранване, водено от бебето/Baby-Led Weaning Тема 12

• 52 099
  • 750
  •   1
Отговори
# 180
Ами аз съм ползвала замразен, много малко време му трябва на пара, че иначе се разпада. Ама дори да не става за даване на розичка, може да го правиш на карфиолени кюфтенца или пръстчета, тъй че 😉

# 181
Чудесно, че се притеснявах да не го съсипя. Още грам не ми идват идеи за такива работи Sweat Smile но скороооо и по нашите екрани

# 182
Напоследък ме мъчи един въпрос, понеже малкия пораства (скоро става на 1г) .. как процедирате, ако отказва яденето?
Аз засега предлагам алтернатива, особено вечер, защото ако е гладен не може да заспи и пада голям рев. На кърменето започна да се ядосва и не може да си дояде. Обаче се чудя къде е границата, кога да спра да предлагам алтернативи?
Имам наблюдения над по-големи деца 2-3-4 годишни, които могат нищо да не ядат и да спят спокойно и да си играят, но нашия не е така. Той все още си реве от глад и няма как да го оставя да гладува, когато отказва предложеното ядене. Вие как процедирате? Disappointed

# 183
Нявам опит и да попитам - какво е алтернативи ? Др.вид ядене, като резервно ли  ако не яде предлаганото ли ?

# 184
Ами да, примерно за закуска съм правила баница и ако не иска да си яде обяда или вечерята - вадя пак баницата, за да хапне нещо.

# 185
  • София
Ами с времето ще научиш какво яде и какво не иска и да погледне и ще му приготвяш само това, което яде по принцип. Ако е от капризните и веднъж яде нещо, друг път не - не бих се втелясвала много в предлагане на алтернативи.
Но ти ще си усетиш най-добре нещата.

# 186
Мами, имам бебче на 4 месеца. Насочила съм се към този вид захранване. Взех книгата и ще започна да я чета. Но се чудя само едно как се хранят бебетата навън ? Смисъл с цялото това хвърляне, мятане, цапане, задавяне как се случва ??

# 187
Не е проблем, поне при моето дете не е проблем. Аз се престраших да го храня навън, когато вече беше на осем месеца, имаше добра координация око-ръка и дъвчеше добре. Общо взето правех и взимай бързи неща плюс плод или зеленчук в кутия за хранене на голямо дете, един силиконов лигавник и воала - или в количката, или на земята, все беше успешнп. Макар че моят син го захранвах лятото, вас не ви виждам в зимата да я вършите тая работа навън с прояждащо дете.

# 188
  • София
Може и да се случва, може и не. Моите са хвърляли, взимам го със салфетка.

Водила съм срещи за родители, на които промерно е имало по 4-5 захранвани деца. Носеха ни столчета за хранене, децата си хапваха неща, донесени от вкъщи или купени от заведението. Майките обираха от земята, ако е паднало нещо, аз също. Заведението беше семейно, с детски кът и за тях беше нещо нормално.
Но и във всякакви други заведения сме били-хотелиз ресторанти. Не е било оцапано повече, отколко ако някой случайно си изпусне нещо.
Цапаницата не е чак толкова голяма, все пак в заведение не им даваме паста с Болонезе.
Носим някакви палачинки, нарязани плодове и зелечуци, поръчваме някое хлебче и с лъжица им давамв супа.

# 189
Просто трябва да съобразявате рецептите за навън и не е никакъв проблем. За първо ядене навън направих солени зеленчукови мъфини - направи малко трохи в количката и толкова. Не винаги давам сурови плодве и зеленчуци, мисля, че нищо няма да му стане, ако ги пропусне на 1 ядене. Grinning Иначе ябълката е добър избор - не цапа много. Накрая го бърша с мокри кърпи и е готов.

Аз имам друг въпрос. Как преодоляхте фазата с хвърлянето на земята и колко продължи? Нашия юнак от самото начало до вече годинка все така продължава да мята неща извън табличката и търпението ми виси на косъм. Някой да се е справил с това и как? Simple Smile Вижда ли се скоро светлина в тунела?

# 190
Моето спря да хвърля на година и два-три месеца. Сега рядко хвърля прибор, ако иска да продължи с ръце. Аз никак не съм го преодолявала, ами постилам една покривка, после изтупвам в тоалетната и готово.

Само че нещата не приключват с хвърлянето. Не искам да Ви отчайвам, но след това следват други неща като изправяне на стола, отказ да стои на стола и категорично желание да стои на трапезен стол, който пък е висок и неудобен, категоричен отказ на всякакъв вид лигавник и т.н.

За яденето навън, аз приготвям накъсано месо от пилешко бутче, резени краставица и парченца кашкавал. За десерт, вечния банан, разбира се Joy Joy
Това меню винаги се изяжда, дори в състояние на разсеяност от околната сменена среда и не цапа.

# 191
За мен добър плод за навънка е боровинката. Много обича и я яде с удоволствие. А ябълката на пара ли? Че ми се вижда трудно да отхапва сам ябълка без зъби?

# 192
Ябълки, круши, нектарини режа сурови на "лодки".
 Относно хвърлянето на храната... на 1г5м е моят симпатяга, когато почне да хвърля, обикновенно вече се е нахранил и го обръща на игра и махам таблата. НО напоследък му е много интересно да загребе ядене с лъжицата си и после да гледа как тече към земята 🙄🤯 
Добре че кучето ни е всеядно 😃

# 193
Здравейте! Да се включа и аз. Моята дъщеря е на 7 месеца и от месец захранвам по ЗВБ. И аз, и тя сме много вуодушевени и се радвам, че избрахме тозо метод. Имам един въпрос относно глутена. Преди около седмица дадох за пръв път коричка хляб и беше много одобрена, но ме притеснява колко често трябва да й предлагам храни, съдържащи глутен, тъй като четох на места , че е добре това да е всеки ден, а мен малко ме е страх. Също така искам да попитам кога въведохте сирене?

# 194
Ябълката е от плодовете, които е по-добре да се предложи цяла и детето само да си я гризка/смуче/лигави. Нарязана на парчета има опасност от задавяне, тъй като много лесно детето може да отчупи по-голяма хапка, дори да няма зъби. Давала съм от самото начало по такъв начин - цяла и обелена. Представлява голям интерес и той успяваше да си смуче сок. Направо я "сучеше" Joy За дете на 1г5м може би е ок на парчета, но на по-малко дете не бих дала. Друг метод за предлагане е настъргана на ренде или на дълги ленти (с белачка). Хем няма опасност от задавяне, хем им е интересно да видят храната под нова форма.

black_berry_pearl, аз лично избрах ЗВБ точно, за да не се налага да следя строго мерки и количества. Според мен не се притеснявай, те в началото повече разхвърлят храна, отколкото да влиза нещо в корема. По класическия метод е нужно да се следи, защото там ти храниш детето и така то може да поеме повече от нужната му храна.

И идвам с един "хак", който ми помогна да се справим донякъде с хвърлянето от таблата. Sweat Smile И хакът е просто да нарежете всичко на дребно. Така си променя модела на игра и му става по-интересно да "лови" хапките и да тренира пинсетния захват. Може би откривам топлата вода, но все пак реших да споделя, ако някой е със същия проблем. Grin

Общи условия

Активация на акаунт