Захранване, водено от бебето/Baby-Led Weaning Тема 12

• 52 104
  • 750
  •   1
Отговори
# 195
Пак съм аз с въпроси.

1.Някой учи ли детето да пие от нормална чаша и как? Ок съм с оливането и преобличането, но как постъпвате като храната се наводни (дори от 10-15мл течност)? При нас е постоянно оливане, чашата не се ползва за пиене, а за игра и не знам как да подходя.

2.Някой с по-голямо дете може ли да каже кога яденето започва да става по-чисто? Отчаяна съм вече, къпя го целия от-до по 3-4 пъти на ден. Има храна и в памперса, просто не знам как се случва това и никакви лигавници не помагат (дори и дъждобраните на икеа).

3.Ако си изяде всичко давате ли допълнително?

# 196
Аз ще отговоря на първия и последния въпрос как се случиха при сина ми нещата.

1. Чашата - младежа го почнах с шотче от 6-месечен, някъде към осмия се научи да пие с шота, отскоро предлагам чашата на ezpz, но това, което св случва е да отпие два-три-пет пъти и другото е бълбукане във водата, както и пиене и плюене. Аз лично бих оставила детето да си играе и да опознае предмета чаша. Също така любимото ми моделиране. Вкъщи това беше разковничето, все забравях като пия вода, да я хващам с две ръце, минах и на уиски чаша, за да му прилича на неговата.

2. Аз додавам, но с него имаме някакъв вид комуникация. Благодарение на идея от Кактусчето от няколко месеца го уча на ASL най-вече неща, свързани с храната. Та той се е научил да вдига ръчички, когато е готов и така знам, че преди този момент вероятно не е приключил.

Аз идвам друго да питам. На детето му избиха четирите кътника и един кучешки едновременно. В тоя период едва едва го изкарахме и двамата общо взето на банани. И целият ми прогрес с приборите отиде на вятъра, сега като ги види и ги мята към стената. Някой с идея как да процедирам?

Редактирам: Аз реших проблема с мятането, като минах на чиния, която е като нашите, порцеланова, просто по-мъничка.

# 197
Направи пауза една седмица и го пробвай после пак с приборите.
Кога става чисто ли? Зависи от детето - може би след година и половина, но общо взето има периоди, примерно моето голямо дете на 10 месеца ядеше много чисто, после се вкара в период на хвърляне, та търпение😆 като олее с чашата таблата, забърсвам със салфетка. В момента придържам шота, защото координацията още не е добра.

Ако си изяде и търси още, давам, ако се прави знак по asl за още, докато се дава, детето ще го научи и ще показва, когато иска.

# 198
Може ли малко повече информация за тези ASL знаци Blush
Иначе и аз вчера се чудех, кога ли ще ядем без лигавник или поне кога ще спре хвърлянето на храна. Сега го прави по няколко причини - не е гладен, наял се е, нещо си протестира, просто така.... Grinning
С водата съм до никаде аз, на 1г е. Едно, че почти не пие, а повечето пъти или блъска чашата и олива всичко, или пъха парчета храна вътре...

# 199
Цъкнете  ми на иг профила в подписа, качила съм няколко видеа на дъщеря ми с инфо в пост. Не съм активна там, но е по-лесно пред това да пиша фермани.
Иначе пишете в youtube asl (american sign language) baby и ще ви излязат мнооого видеа. Може да накарам голямата щерка да снимаме базовите за храна, ако се навие и да го кача. Полезни знаци са мляко, храна, вода, още, свърших, мръсно, конкретни храни и т.н. baby asl като таг или търсене и почти винаги във видеата се започва с тези знаци за комуникация.
Пример
Мляко моля https://www.instagram.com/p/B-h6A81jt-pO2E0ekRuGioVvLcGMrmX3J2Ca … _medium=copy_link
Ако ходи вече, му залагайте малки чаши с вода по масите. Е ще разлива, но ще пие 😁

# 200
Благодаря за отговорите! Heart

Също не съм запозната с ASL, но ще разуча, стана ми интересно.
А късно ли е да се започне на 1г?

# 201
Не, тамън е, ще спести много фрустрация с тодлърчето, докато още не могат да говорят, а имат инструмент да го правят чрез знаци, скоро ще бъде във фаза не,не, не, научете да и не като знаци 😆 мога да изровя видеата, които аз съм ползвала и да ги цъкна довечера

# 202
+1 за знаците. Толкова полезно нещо са, моето на 1г7м., още си ползва някои. Противно на всеобщото мнение, не забавят речта. Моето дете ползваше най-активно за храна, вода, още, спане, приключих, май тези й бяха основните.

За лигавниците, вземете си бибаду лигавник. Такъв, който се захваща за масата и няма луфт между бебето и масата. Също долу постилайте стар чаршаф. Мазалото е голямо, но важното е да си хапват чочковците с удоволствие Rolling Eyes Flowers Green Apple

# 203
Пак съм аз с въпроси.

1.Някой учи ли детето да пие от нормална чаша и как? Ок съм с оливането и преобличането, но как постъпвате като храната се наводни (дори от 10-15мл течност)? При нас е постоянно оливане, чашата не се ползва за пиене, а за игра и не знам как да подходя.

2.Някой с по-голямо дете може ли да каже кога яденето започва да става по-чисто? Отчаяна съм вече, къпя го целия от-до по 3-4 пъти на ден. Има храна и в памперса, просто не знам как се случва това и никакви лигавници не помагат (дори и дъждобраните на икеа).

1. Вода давам от неразливаема чаша. В началото аз я държах а сега редовно седи на пода и когато му се допие се опитва да пие сам. От чаша бих давала чак към две години. Ако искаш може да започнеш да го учиш от чаша за шот.

2. Това няма лек до към две години. Все пак ако не се вземат частични мерки то ще продължава и продължава и затова аз започнах да се карам. Показвам му как аз ям без да се цапам и не давам възможност да цапа. Като му дам разни сготвени неща, като например картофи, заешко к морков давам съвсем малко так, че като започне да маже няма много с какво и понеже е много гладен яде малко по малко и така почти  не се цапа. Misery как си го научила на това с ръцете и късно ли е ако е почти на седем месеца (утре ги навършва) да започна да го уча.

3. Аз давам толкова колкото е препоръчано за възрастта и не давам допълнително.

За приборите само да кажа, че може да купите малко по интересни. Виждала съм самолети и подобни, а другите две неща които се сещам покажи му вилицата и покажи как ти самата ядеш от нея и мисля, че ще му направи впечатление. Ние започнахме да харесваме приблрите когато започнах да давам силиконови. Давах би известно време без храна и той си ги дъвчеше и много се забавляваше и сега като ги дам с нещо за ядене много се радва.

# 204
И тая интересна чинийка като я изсипе да гледа картинката, ще се чудите що сте я купували 😉

# 205
И тая интересна чинийка като я изсипе да гледа картинката, ще се чудите що сте я купували 😉

Имах предвид интересни прибори не чинийка😊

# 206
Ааа оки. Аз от всички ентусиазирани опити с какви ли не изчанчени прибори, каката си прояде с нормални малки лъжица и вилица. Отчитам като грешка ентусиазма да купувам прибори и посуда, защото в крайна сметка бяха ненужни пари. Особено ме е яд за bamboo bamboo-то и едни извити вилица и лъжица, напълно ненужни в моя случай. Сега купих силиконов лигавник за малката и тя не го понася 😁 няма да купувам друго😆

# 207
Ако сега имам трето и четвърто след близнаците посмъртно не бих инвестирала в съвременни изгъзици и бебешки глупости, на които основна цел е маркетинга... Ми прибори купих то на Томи Типи, то на ИКЕА два модела, то някакви други...глупости на търкалета. Най-добре ядат с моите детски от преди 80 години, т.е. тези на майка ми, които съм яла и аз като бебе. Демек най-прости чаени лъжички и десертни вилички. На ИКЕА мога да препоръчам металните нож, вилица и лъжица с цветни дебели дръжки от пластмаса, но лъжичката след време става плитка за супи. Разни вакуумни купи и подложки .... Мииии могаевентуално да поискам за подарък инак повторно няма да инвестирам в тях. Ще си ползвам шоличките от детството. Чудни са. Разни там купички с картинки не са лоша идея, но както и кактуса е казала може и да ги обърнат заради тях. Иначе на по-голяма възраст ( около 2 год май ) ги превъртах с тях, за да видим кой се крие на дъното.
Вода давах и все още давам в чашки алпака, в които правя крем карамел. В тях пропиха и вода. Разни неразливни...единствено Томи Типи с твърд накрайник вършеше до някъде работа и шише със сламка, което ползвам още за път. ...ама късно узряваме за тези неща, а като ни е първо рядко слушаме тези с две или повече деца, които имат богааат опит.  
Силиконови лигавници - нивгаш вече (баси л@ното дето стават след няколко месеца)..твърда пластмаса с улейче отдолу, стари дрехи, за които не ми пука и мантички на икеаааа плюс столчетата им. Мушама отдолу да обърша и изпера, или просто балатум и минавам със стирката. Вече и котка имам, та няма да е толкова трудно с остатъка Joy
Допълнително сипвам понякога. Имат си  любими манджи, но гледам да не прекаляват.
За чистото хранене.  .Ами коги стане. Почти на 4 са, до преди месец ядяха с лигавници, пластмасови. От как тръгнаха на градина вече не ги искат много. Но когато ядат паста с доматен сос, течни супи и много цапащи храни все още си ги искат. Котката не винаги смогва да обере всичко под масата ...а на масата е мазало все още. Карай, да са здрави.
Но пък събират очите на всички в ресторантите вече повече от две години като си мажат сами филиите с масло или Лабне ( като катък е). Joy , ползват завидно добре вилица и нож и се хранят почти като възрастни самостоятелно с нас. Да живее ЗВБ !

Едит. Кактусче и аз съжалявах за Бамби Бамбо....баси скъпите изгъзици. И бързо омаляха. Е вярно келешите ги харесваха, но станаха малки. Вакуума го развалиха още на първия ден... Пак ще рекламирам простите пластмаси на ИКЕА за пикник или алпака купички и чинийки от преди 30-40 и повече години...вечни са.

# 208
  • София
Да се отчета и аз

1.Някой учи ли детето да пие от нормална чаша и как? Ок съм с оливането и преобличането, но как постъпвате като храната се наводни (дори от 10-15мл течност)? При нас е постоянно оливане, чашата не се ползва за пиене, а за игра и не знам как да подходя. При метода ЗВБ на детето се предлага обикновена чаша още от началото. Нещо, малко, което да им е удобно да хващат.След хранене, може да се покаже как да хване с две ръце и да надигне, допирате до устичката и надигате леко. Ще се сети в един момент. Ще има и оливане, няма как. Това е вода, ще изсъхне.

2.Някой с по-голямо дете може ли да каже кога яденето започва да става по-чисто? Отчаяна съм вече, къпя го целия от-до по 3-4 пъти на ден. Има храна и в памперса, просто не знам как се случва това и никакви лигавници не помагат (дори и дъждобраните на икеа). Зависи от детето. Големият ми син винаги се е хранил по-чисто, докато малкото и досега на почти 4 си е свинчо. Маже редовно, хвърчи му от купата. За сметка на това яде, като отвързан. Няма да е преди 18-месеца. Все пак моториката на ръцете и пръстите се развива последна

В първите месеци на захранването не, освен ако не посяга само към някаква храна. Давам да суче, мързи ме да сипвам постоянно. Като мине година-18м. в повечето случаи се е научило поне да сочи и да казва Ъ ъ ъ, питам "Искаш ли още" и то си показва.  

# 209
Здравейте насочила съм се към този метод. Дребос е на шест месеца и няколко дни. Като неща почти нищо не съм взимала. Имаме един лигавник силиконов с голям джоб, две обикновенни купички с ушички и едно обикновенно комплектче от силиконова лъжичка и метални виличка ножче и лъжичка. Подготвила съм една мушама за пода. Сточето за хранене е на peg perego. Та въпросите ми са:

1.От кога да започна?
2. Как да започна?
3. Как се въвеждат храните? Ако сме на масата и той си избере примерно моркови и батат да дам ли и двете?
4. Като цяло може ли малко помощ как да процедирам?

Общи условия

Активация на акаунт