Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Професия учител - 11

 • 35 396
 • 585
 •   1
Отговори
# 435
 • Мнения: 59
ПУП или ПНУП трябва за подготвителна група
И аз така мисля,но в обявите е посочено начален учител за подготвителна група и ми стана странно..

# 436
 • Мнения: 6
Broken HeartBroken HeartЗдравейте колеги,учител съм от две години в Пловдивска област.Назначена съм на 4 часа,като учител по биология  и отделно съм лектор по доста неща.Чувствах се много неоценена през цялата изманала година,защото буквално спасявах училището от това да остане без преподаватели и взимах на половина по малко пари от останалите колеги,на седмица имах 27-8 часа,двойно  повече отколкото колегите и отделно ме сложи класен преподавател.Записах да уча  отделно ПНУП в ПУ и въпреки това,за да не товаря останалите
 колеги и да ангажирам шефката да ме заместват не си пуснах полагаемата ми отпуска от уни-то.За да ми върне услугата точно в края на първи срок ми връчи да пиша проект,с който можело училището да спечели 5000 лв.като сроКа за пректа беше два месеца ,тя ми беше възложила срок две седмици, но както и да е това си спазих.Отделно за  коледната ваканция поради онлайн обучението,нашето училище предприе компенсиращи мерки,за две седмици ,за които аз не получавах нито дневна заплата,нито лекторски ,но въпреки това заради това че съм класен трябваше да работя.След това ми връчи да правя коледното тържество съвсем сама и дори не благоволи  да го гледа.Сега когато е края на година в училището ни се освбождава работно място като начален учител  и реших да говоря с нея да ме назначи там въпреки,че все още нямам диплома,а само уверение.Като отговор на въпроса, тя ми каза да си подам  предизвестие за напускане,защото от другата година щатното място по биология отпада и стават лекторски, аз първоначално се съгласих,защото не знаех реално,че след като тя иска да ме махне тя трябва да ме съкрати за да мога да получа обещетение.Реално като и казах,че няма да пусна предизвестие,тя ми направи страшен скандал и ми заяви "Не стига,че те търпях цяла година,а сега не се подчиняващ". Разбира се като всеки млад и току що постъпил учител съм правила някакви грешки(да забравя да попълня часове в електронният дневник за деня,да кажа на колежката да ми вземе командировъчно за матури.да объркам клас или  час в лекторска книга и подобни) Това,което ми се случва сега и тормозът от нейна страна е ужасен.По мое мнение,тя отдавна е решила да ме махне и се заяжда с мен за всичко.Постоянно ме обижда- ти няма да се справиш,нямаш никаква езикова култура,ще видим утре като всичко оплескаш и т.н.С колегите ми се разбирам много и ми прави огромно впечатление за тяхните грешки,еднакви с моите,те НЕ получават такива закани  и епитети,както аз Simple Smile Предстои ми да си търся друга работа,за съжеление на всякъде почти всичко е нагласено и се знае предварително,кой ще сложат.Живея в Пловдив.Ще съм благодарна,ако ми даадете вашите съвети.Cupid

# 437
 • Мнения: 1 335
Потърси работа в друго училище като учител. Не се отказвай от учителската професия!

# 438
 • Мнения: 4 094
Непременно потърси друго място.
Теодолинка, и аз съм за биология и химия.
Розова магнолия, регистрирай се в сайта на РУО в системата за заместващи учители, на мен оттам ми се обадиха предпоследния семестър.

# 439
 • Мнения: 564
В учителската сфера има доста злобни хора и много хора, които толкова се вживяват, че винаги са в превъзбуден режим на поведение. В крайна сметка справедливостта по един или друг начин идва. Не се съгласявай на никакви натиски от нейна страна. В крайна сметка можеш и да я съдиш, ако те махне неправомерно. Ако имаш нерви и воля гледай как е най-изгодно за теб и я остави да бъде недоволна. Но не подавай молба за напускане. Сигурно има човек с връзки, който чака това място.

# 440
 • Мнения: 1 458
Подай сигнал в РУО, като опишеш как иска да напуснеш.

# 441
 • Бургас
 • Мнения: 2 595
Няма да има голяма полза от този сигнал. Поне в нашето РУО - повечето експерти и директори са си от една клика, а "гарван, гарвану око не вади", както знаете.
laloba92, не се работи в среда, където си нежелан или поне много трудно. Рано или късно сама ще напуснеш, но вече много изчерпана. А един директор нарочи ли те - по един или друг начин, ще се отърве от теб. Преди десетина години бях в подобна ситуация, работех от шест месеца като педагогически съветник в едно училище. Директорът, който ме назначи беше временно изпълняващ и макар да бях вече на безсрочен договор, когато го смениха, новият дойде и в прав текст ми каза, че сформирал нов екип и не можел да разчита на "хора на стария директор" /макар да си бях назначена с конкурс и не бях "ничий човек"/. Трябвало да напускам, защото щял да съкрати щата  - т.е. при всички положение си заминавам. Аз се заинатих, останах известно време - то не беше следене, ровене в кабинета и документацията ми, игнориране - не само от страна на директора, но и на разни приближени/той беше от стария колектив/. Казваха ми директно, ако нямаш гръб при синдикатите, РУО или общината, по -добре си заминавай...Взе да ми писва и тъкмо се канех да напускам, когато дойде пак въпросният и ми предложи да се споразумеем - ще ми изплати обезщетение от **** сума, за да напусна по свое желание /за да може да назначи свой човек веднага, естествено - когато съкратиш щата, може да се поднови само след определен срок/. Съгласих се, а както казват вместо да ми извадят очите, ми изписаха веждите - намерих си по-добра работа, в много по-хубав колектив, че и с капитал в джоба Laughing. Пожелавам ти и ти да имаш късмет! Рядко човек остава на първото си работно място. Аз лично съм работила в четири училища, една детска градина, два центъра за деца с увреждания, преди да се позиционирам , така да се каже, за "постоянно". То, какво ли е постоянно в днешно време?!  Имаше едни директор на професионална гимназия, няма да напиша коя - макар  че заслужава, който караше всеки новоназначен млад учител с постъпването си да напише собственоръчно Заявление за напускане без дата, та когато и да му се наложи...Много некоректни работодатели има в нашата сфера, за съжаление...И все по партийна линия пратени, с какво да им излезеш ...?! Да, има и спечелили дела за връщане на работното място, съкратени неправомерно - да не мислите, че много след това се задържаха пак на същото място...

Последна редакция: пт, 25 юни 2021, 20:07 от rosi81

# 442
 • оттам, откъдето започва България
 • Мнения: 9 107
rosi81 , благодаря ти за споделената действителност в българското образование.
Аз, като външен наблюдател на образователната система от 1985 г., с чиста съвест мога да заявя, че за съжаление нещата не вървят в положителна посока (във всякакъв смисъл).
Респект за смелостта ти да споделиш.
Най-интересното е, че някои учители си мислят, че на тях няма да им се случи, а животът е много динамичен.
Предвид и на изключителните права и безсрочния мандат, даден на директорите, своеволията и дерибействата (беззаконията) ще продължават все повече.

# 443
 • Мнения: 8 255
ами, то цялата концепция за образованието е опорочена.
От една страна директорите на места си прескачат сянката. Но от друга - и да искат да махнат някой смотан или смахнат учител, са им вързани ръцете.
За да се подобри ситуацията трябва учители да могат да бъдат освобождавани с предизвестие от 1 до 3 месеца, както е в частната сфера. А сега не е така.
И това е второто лице на монетата.

# 444
 • София
 • Мнения: 511

Розова магнолия, регистрирай се в сайта на РУО в системата за заместващи учители, на мен оттам ми се обадиха предпоследния семестър.

Чудех се, дали да се регистрирам там, но трябва да посоча период, в който ще съм на разположение, поколебах се и нищо не попълних.
Друго искам да попитам-как се случват нещата, след като те поканят на събеседване?
Реално аз си пускам  документите на всяко училище, което обяви свободно място, да предположим хипотетично, че ме одобрят на първото събеседване, да, но аз искам да изчакам да видя, дали няма да ме извикат и от друго училище, какво да правя в такава ситуация?
В мейл листа, който ми пратиха за първото събеседване видях, че сме 13 кандидата, това малко ли е, много ли е, не мога да преценя 🙄

# 445
 • Ямбол
 • Мнения: 27 344
...
За да се подобри ситуацията трябва учители да могат да бъдат освобождавани с предизвестие от 1 до 3 месеца, както е в частната сфера. А сега не е така.
И това е второто лице на монетата.

Кога ще спреш в тази тема да пишеш глупости?
Няма различни правила за учителите и за други служители. Кодексът на труда е един и важи за всички!
Ако някой не става има срок на изпитване, в който може да бъде освободен. След като е назначен на безсрочен договор, значи директорът е преценил, че става за работата. Ако някой някъде освобождава, когат му хрумне, значи нарушава закона. И ти искаш и за учителите да се нарушават законите, но добре че не решаваш ти.

Аз съм писала тук - имахме директор, който си позволяваше много, някои колеги не издържаха и напуснаха, една година напуснаха 9(девет) наведнъж. Другите останахме и се борихме срещу своеволията и безобразното ѝ отношение. Постигнехме много и вече не ни е директор, но предстои да се изправи в съда за някои нейни действия. Като приключим, може да разкажа повече.

# 446
 • Мнения: 4 094

Розова магнолия, регистрирай се в сайта на РУО в системата за заместващи учители, на мен оттам ми се обадиха предпоследния семестър.

Чудех се, дали да се регистрирам там, но трябва да посоча период, в който ще съм на разположение, поколебах се и нищо не попълних.
Друго искам да попитам-как се случват нещата, след като те поканят на събеседване?
Реално аз си пускам  документите на всяко училище, което обяви свободно място, да предположим хипотетично, че ме одобрят на първото събеседване, да, но аз искам да изчакам да видя, дали няма да ме извикат и от друго училище, какво да правя в такава ситуация?
В мейл листа, който ми пратиха за първото събеседване видях, че сме 13 кандидата, това малко ли е, много ли е, не мога да преценя 🙄
Аз не помня посочвах ли период, но когато на мен ми се обадиха да замествам, преди това са звъняли на колежка от университета, която вече имаше педагогическа правоспособност, но в съвсем друга област. И тя е отказала, защото не можела да започне от следващия ден, имала някакъв ангажимент като час при лекар. Така че това не мисля, че те обвързва с нещо, ако не си свободна, отказваш и звънят на следващия.
Относно събеседването, щом са 13 одобрени за второ, аз бих се явила, няма гаранция, че ще вземат точно теб. Когато си без никакъв опит, по-добре започни където те вземат, а после ще търсиш нещо по-добро.

# 447
 • София
 • Мнения: 511
Според вас на събеседването да си призная ли, че имам 2 деца, с едното даже все още съм в майчинство, другия месец ми приключва. Дали ще си вкарам автогол от самото начало, редно е да знаят може би, но дали няма да ме пратят в последните резерви?!

# 448
 • Пловдив
 • Мнения: 13 017
Мислите ли, че децата са нещо, което може да се скрие?

# 449
 • оттам, откъдето започва България
 • Мнения: 9 107
ЗлаВещица , НЕ.
Обаче прави впечатление, че конкретно в тази тема се радваме на децата, т.е. да има ученици, но в БГ, ако става въпрос за работа на майка с деца - разбирането се променя. (предполага повече отпуски и болнични)
Розова магнолия, ти ще решиш кое е най-добро за теб - да споделиш или затаиш децата си.
Аз съм стара и май не мога да помогна със съвет в такива ситуации, тъй като бих си казала всичко (особено за деца - те са ми всичко).

Успех ти желая! И да се похвалиш! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт