Професия учител - 11

• 59 964
  • 738
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Добре, а ако има двусменен режим други поемат занималнята, нали? Т.е. не се налага един човек да е 12 часа на работа? И другия въпрос, как се помага на децата с домашните. Оставят се те да си ги пишат или трябва да им се обяснява. Мисълта ми е следната. Четох, че има изискване учителя да е математик или по БЕЛ. Да, но ако съм математик едва ли мога да помагам за домашните по БЕЛ и съответно, ако съм по БЕЛ задачите от 7ми клас може да са над моето ниво, а по физика и химия да не говорим. Какво се очаква от един атакъв преподавател? Много ще съм благодарна за информацията, която споделяте.

# 496
Подготвяш се преди часовете, четеш и учиш, помагаш си както можеш. Аз съм Цдо специалността ми е предприемачество и е много трудно, но няма лесно никъде... на 7 клас съм учител

# 497
  • На изток от Рая
Всяка занималня е различна, трябва да попитате в съответното училище.
В нашето училище има 2 учителки на занималня,  едната е по математика, другата по БЕЛ, всяка от тях има определено време, за да приключи с домашните, после се разменят (говоря за 5-7 клас). Работното време е същото, както са споменали - от 11 до 17ч. Домашното се пише от децата, после се прави проверка, ако има нещо неясно се уточнява. Много зависи какви са децата, някои чакат да се напише на дъската, за да го препишат, както са свикнали в начален етап…
Училището държи на написано домашно по математика и БЕЛ, за другите не остава време, защото имат занимания по интереси, отдих и обяд… предполагам, че в повечето е така.
Нормативът е 6 часа на ден, но държат повече на бройката деца, трябва да не падате под минимума.
Пожелавам ви успех! 💐

# 498
  • София
Много благодаря за информацията!

# 499
  • София
Здравейте, как да разбирам упоменатите часове, които са посочени в обявите,  на някои пише примерно 120 часа, 190 часа и т.н. Това ще е заетостта на преподавателя за един срок ли?

# 500
  • Балчик
Здравейте, как да разбирам упоменатите часове, които са посочени в обявите,  на някои пише примерно 120 часа, 190 часа и т.н. Това ще е заетостта на преподавателя за един срок ли?
Годишно би трябвало да е. Лекторски.

# 501
  • Добрич
Здравейте, как да разбирам упоменатите часове, които са посочени в обявите,  на някои пише примерно 120 часа, 190 часа и т.н. Това ще е заетостта на преподавателя за един срок ли?

Това означава, че няма пълен норматив (цяла катедра), а само малко часове, както е писала Джемма - лекторски. Те се плащат без трудов договор, като хонорар на граждански договор.

# 502
  • Майничка
Лекторските са пак с трудов договор, но върви непълен педагогически стаж, примерно за 3г. - една година стаж.

# 503
Аз бях на лекторски с втори трудов договор, последният път замествах само един ден и пак ми пуснаха трудов договор. Да се похваля, че вече съм правоспособен учител по история, с шестица на защитата на дипломната работа. Сега остана да си намеря и училище...

# 504
  • Майничка
Честито и успех!🤞

# 505
  • София
Аз бях на лекторски с втори трудов договор, последният път замествах само един ден и пак ми пуснаха трудов договор. Да се похваля, че вече съм правоспособен учител по история, с шестица на защитата на дипломната работа. Сега остана да си намеря и училище...

Страхотно, браво! Пожелавам ти скоро да намериш своето място и да попаднеш на добър колектив!

# 506
  • Бургас
Честито!

# 507
  • Добрич
Явно лекторските на различните места ги оформят по различен начин. Вземала съм лекторски в друго училище и бях с граждански договор. Знам и други такива случаи и си мислех, че е обичайна практика. Предполагам, че се прави, за да се спестят някои "допълнения", които вървят с трудовия договор...

Дама от морето, поздравления и успех с намирането на работа!

Последна редакция: чт, 08 юли 2021, 14:52 от Вела

# 508
Благодаря, момичета!

# 509
Имам въпрос относно ЦДО в прогимназия - може ли учител с начална, предучилищна и социална педагогика да заеме такова работно място? Къде мога да прочета? Не ми е ясно. Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт