Професия учител - 11

• 60 510
  • 738
  •   1
Отговори
# 480
  • Бургас
Да попитам нещо относно учебната програма, когато учителят е един за цялото училище, и ако училището е на двусменен режим, програмата съобразена ли е в един ден да няма часове и в двете смени? Предполагам, да, но все пак да питам 🙂
Програмата я прави или някой от директорите, или учител, когото са натоварили с тази задача. Обикновено му дават опеделени инструкции, така че ако имаш някакви желания е добре да ги заявиш отрано, а те ще се опитат да ги осъществят. Може би. Тъкмо ще добиеш начална  представа за хората, с които ще работиш.

# 481
Програмата обикновено изготвя учител математик. Напоследък се използват програмни продукти за тази цел. На учителя се заплаща за тази задача. Трябва да се спазват изискванията, които има РИОКОЗ относно училищната програма.

# 482
  • България, София
Имам нужда от съвет. Учител съм за първа година - ИТ и математика в отношение 2:1. До скоро бях убедена, че искам да преподавам математика, защото я обичам и ми харесва повече от ИТ. Напоследък съм много разколебана - нашите деца мразят предмета, имат сериозни дефицити и работата е трудна. По ИТ много по-лесно се прави интересен урок и ми се струва, че там възможностите са много по-големи. В позиция съм да мога да изберам, но не знам какво. Ще бъда благодарна, ако споделите мнение.

# 483
  • Бургас
Имам нужда от съвет. Учител съм за първа година - ИТ и математика в отношение 2:1. До скоро бях убедена, че искам да преподавам математика, защото я обичам и ми харесва повече от ИТ. Напоследък съм много разколебана - нашите деца мразят предмета, имат сериозни дефицити и работата е трудна. По ИТ много по-лесно се прави интересен урок и ми се струва, че там възможностите са много по-големи. В позиция съм да мога да изберам, но не знам какво. Ще бъда благодарна, ако споделите мнение.
Мисля, че трябва да избереш това, което ти е по сърце. Била съм в тази ситуация, но впечатленията ми бяхя, че учениците са много по сериозни към математиката, отколкото към ИТ. Отговорността към кабинета, техниката, също не ми допадаше. Обичам да завися колкото може повече от себе си. Та, моят избор беше само математика. Но каквото и да избереш, твърде в началото на кариерата си, така че дори да ти дойде друг акъл, винаги ще можеш да се ориентираш към другия предмет. И за двете места ще има винаги часове.   Желая ти успех, какъвто и да е изборът.

# 484
  • Ямбол
Аз също съм с математика и информатика и през годините съм била ту с едното повече, ту с другото. През последните десет бях на ИТ и информатика и тук там математика. Ами писна ми - програмите не ми харесват, учебниците за нищо не стават, все съм отговорна за кабинетите и техниката, децата приемат предмета като нещо за разпускане, вечно трябва да измислям задачи за часовете, аман. Минах на математика и ми е по-добре, малко по-натоварено е заради писмените, но не съжалявам. Имам си учебник и ясна програма, която почти не се променя, теорията е една, не всяка година да разучавам нови програми.
Сега ми е по-добре, работя с желание.

# 485
  • София
Ами, да ви кажа, че на първото интервю отпаднах 😒, то нямаше как да е другояче, без да споменавам за деца и прочее, като ме питаха дали съм преподавала, и им казах "Не!"...
Явно първо трябва да си взема дипломата, така докато съм още студент шанса е почти нулев.

# 486
Искам да попитам за 2-та педагогически съвета в края на учебната година. Кога какво се докладва?
В случай че учебната година приключва за моя клас на 14 юли поради производствена практика, и в случай че на педагогическия съвет не се четоха докладите на класните ръководители, чиито класове не приключват на 30 юни учебната година, кога съм длъжна да уведомя ръководството за допуснати отсъствия по неуважителни причини и за налагане на наказание от педагогическия съвет?  Отсъствията са допуснати през втората половина на месец юни. Закъсняла ли съм? На следващия съвет може да докладвам тези предложения за наказания, нали?

# 487
  • България, София
Ами писна ми - програмите не ми харесват, учебниците за нищо не стават, все съм отговорна за кабинетите и техниката, децата приемат предмета като нещо за разпускане, вечно трябва да измислям задачи за часовете, аман.
Така мисля и аз, пък и не ми е интересно, трябва много да се чете, математиката е моята любов, но след една година преподаване в 10 клас вече се чудя - на толкова глупости се наслушах, толкова усилия хвърлих, за да обяснявам неща, кото трябва отдавна да се знаят, че ... то това не е математика, а всекидневна борба. Моментите, в които ти кажат, че за първи път от 4 г разбират математика са безценни, но това е 1-2-3% от времето. Като цяло мразят предмета и това е много демотивиращо и неудовлетворяващо. Много малко мога да направя в гимазиален етап Sad

# 488
В информатиката и информационните технологии е нужно постоянно учене, постоянна подготовка от страна на учителя и аз, волю-неволю отделям много, ама наистина много време!!! Все нови програми, нови специалности, сама се обучавам, изпробвам, правя лекции, че и упражения. Без упражнения по тези предмети, не е възможно! А това сам да се обучаваш, да създаваш лекции и упражнения, никак не е малко! Става дума не само за общообразователния предмет ИТ, който е лесен и за който си има учебник с уроци и упражнения,  а за специални и профилирани предмети. Но след като го покажеш на учениците упражнението, те много бързо могат да го повторят, а ти се подготвяш, изпробваш, упражняваш с часове, докато ти стане ясно и можеш да го демонстрираш. И като за капак - при учебната практика нормативът е 840 часа годишно, което означава, че около 150-200 часа за учебната година ги изработваш ей така, даром! Само че аз не преподавам готварство или фризьорство, а уеб дизайн, бази данни, компютърна графика, и т.н.! Е, хайде сега, да ми кажат, тези, които са го измислили, как са приравнили учителския труд към 840 часа!!!
Да не говорим, че се налага да подготвяш учениците за проекти и държавни изпити! Да разработваш варианти на проектите, критерии и т.н. Никак не са лесни нещата!

Последна редакция: пт, 02 юли 2021, 21:51 от Spring again

# 489
  • Балчик
Е, то на всеки му се струва, че на другите работата е по-лесна. Simple Smile

# 490
  • Майничка
Искам да попитам за 2-та педагогически съвета в края на учебната година. Кога какво се докладва?
В случай че учебната година приключва за моя клас на 14 юли поради производствена практика, и в случай че на педагогическия съвет не се четоха докладите на класните ръководители, чиито класове не приключват на 30 юни учебната година, кога съм длъжна да уведомя ръководството за допуснати отсъствия по неуважителни причини и за налагане на наказание от педагогическия съвет?  Отсъствията са допуснати през втората половина на месец юни. Закъсняла ли съм? На следващия съвет може да докладвам тези предложения за наказания, нали?
На твое място бих се консултирала с директор или зам.директор, но май няма смисъл да съобщаваш вече. Съветът ви не е ли в началото на юли?

# 491
Съветът беше на 30 юни.
На съвет в края на учебната година никога не съм виждала да се налагат санкции.

# 492
  • Майничка
Нито пък аз, особено за отсъствия. Вържи си гащите, питай, но най-вероятно ще се размине.

# 493
  • София
Здравейте, може ли да ми помогнете с информация. Какво се очака от един учител ЦДО, какво е работното време? Дали е на училище ор 7 часа сутринта до 19 часа, ако училището е на двусменен режим на работа? Колко 1аса е нормата която трябва да отработи? Четох, че на учителите е около 20-22 часа, а тук?

# 494
  • Някъде по Дунава
450, ще ти разкажа как е в нашето училище. Учителите ЦДО са на работа от 11 до 17. От 11 до момента, в който поемат децата, се подготвят за предстоящите домашни. За домашните се информират в съответния ден и понякога времето не стига, особено при учителите ЦДО 5-7 клас. Дневният режим е следния: отдих и обяд, два часа самоподготовка и два часа занимания по интереси, в начален курс това е от 12.10 до 16.00 или при повече часове от 13.00 до 17.00. При 5-7 клас е от 13.00 до 17. 00. Понякога времето в двете самоподготовки не стига и караме 3 и само 1 час занимания по интереси.
Нормативът ми се води 30ч седмично или по 6 ч на ден. При двусменен режим самоподготовка може да има и сутрин. От всяко училище си имат свой режим и организация.

Общи условия

Активация на акаунт