Професия учител - 11

• 59 921
  • 738
  •   1
Отговори
# 645
Все още не се знае, защото един учител се пенсионира, а друг е тежко болен и не е ясно дали ще се връща на работа. Ще има размествания, за които ще разбера след отпуската на ръководството.
Единият вариант е да съм на 6 клас, а другият е все още неизвестен. Но и при двата случая, 1000% ще имам класно ръководството.

# 646
Вярно ли е, че на учителите от Заниманията гледат несериозно и не ги зачитат много останалите учители?
Разбрах, че преди време дори се водили 'възпитатели' и от скоро се нар. Учители.
Много ще е тъпо, ако е така...
Имам в предвид, конкретно  НУ.

# 647
  • Някъде по Дунава
Вярно ли е, че на учителите от Заниманията гледат несериозно и не ги зачитат много останалите учители?
Разбрах, че преди време дори се водили 'възпитатели' и от скоро се нар. Учители.
Много ще е тъпо, ако е така...
Имам в предвид, конкретно  НУ.
Вярно е. А в нашето училище как ги ползват да заместват почти за без пари не е истина. Който отсъства, се замества от учител ЦДО. А колко е качествено е друг въпрос. Имам 2 специалности - учител по БЕЛ и начален учител. Започвайки като учител ЦДО начален етап ми сервираха, че един от учителите по БЕЛ още от началото на учебната година ще е болнични и го замествах 2 седмици, после ходи някъде и хайде още 2. Всеки ден сутрин по 4-5 часа и след обяд с моя клас. Беше ми оставил грешно разпределение, после родителите на мен се сърдиха, че не съм правила по литература преговор, а съм започнала с новия материал. Пълен цирк.

# 648
  • Пловдив
Как заместват почти за без пари? Лекторския по КТД е 8.50 лв, че не е огромна сума не е, но пък и не е малка.

# 649
Класното ръководство е воденичен камък на шията. Последните години направо не се търпи. Постоянно изкачат нови работи, така, че в последствие ще се научиш с новостите.
И като стана дума- ми се иска да попитам при вас има ли редуване?  Не мога да разбера защо все едни и същи сме класни ръководители, а други все си минават между капките - години наред, да не кажа, че цялата им практика така минава. Все едни и същи сме ангажирани с това.  Просто вече губя всякаква мотивация, защото и за другите задачи пак сме обичайните заподозрени. На мен ми става много обидно от ръководството, защото има толкова хора, които години наред не са класни, мен ме зашиха, дори когато се върнах след майчинство - февруари месец и от тогава го поех, преди това заместващата беше омазала целия хартиен дневник по отношениe на отсъствията и седях по нощите, часове наред да го оправям. Детето ми беше първа година на детска градина и беше постоянно болно и пак ме набутаха, да не би половин година да си отдъхна. А на фона на това, имаше един куп колеги мъже, по на 40-50 години с отгледани вече деца и все пак бащинските задължения не могат да се сравнят с майчинските. Интересно защо те никога не са класни, значи като го играят жертва, това е една много продуктивна тактика за тях.

Последна редакция: нд, 01 авг 2021, 02:05 от Fiona1

# 650
  • Добрич
Когато учениците са от малцинствата, е добър вариант класният да направи снимки,  защото това е единственият начин бележниците, личните карти и картоните да имат снимки.Същото е и с училища от малките населени места,  кой ще дава пари и за снимки и за билети?....

Отново за малцинствата: Редовно се обхождат учениците по домовете. Това понякога е единственият начин за контакт с родител, за явяване на изпит/ НВО, за докарване в училище, за събиране на подписи и пр.

Независимо от училището, има много справки и декларации, които са задължителни. Освен вече изброените, на първа мисъл, мога да допълня:
Декларация, че ще спазват правилника за вътрешния ред, декларация , че са запознати с мерките за Ковид и ще ги спазват,  декларация съгласие за личните данни, декларация, че са запознати с механизма срещу тормоза. Справка за години, пол, изучаван език,  справка за наличие на устройства и Интернет, справка кой родител е съгласен да направят антигенен тест на учениците, справка за получени двойки и т.н. и т.н.

Ако някой е начинаещ учител, идея си няма за какво става въпрос, но се свиква.

Преди 15.09 подготвям всички бланки, за които се сетя и първия учебен ден ги раздавам. Веднъж, като се влезе в ритъм, не е толкова трудно, обаче справките "от днес за вчера" ми идват в повече. Особено ако са и нови...

# 651
  • Някъде по Дунава
Как заместват почти за без пари? Лекторския по КТД е 8.50 лв, че не е огромна сума не е, но пък и не е малка.
Когато заместваме не по специалността си, сумата е по-малка. Също така ръководството е решило, че учители ЦДО, когато заместват сутрин, получават лекторски само за първите три часа. След това ни влизало в работното време, защото сме на работа от 11 до 17.

# 652
Не, география не може. Предприемачество може, но не и технологии и предприемачество. Различни дисциплини са. Можете да преподавате икономически дисциплини в професионални паралелки 8-12 клас.
Според последните промени в нормативната уредба е записано, че с икономическо образование може да се преподава технологии и предприемачество.

# 653
  • sofia
Когато заместваме не по специалността си, сумата е по-малка.
А при нас, ако заместваме не по специалността, нищо не ни се заплаща.

# 654
  • European Union
А при нас се заплаща, но докато търся номер на заповед, ден, час, попълвам поредната бланка за лекторски (която е различна от нормалните лекторски,  заместването по специалността, заместването по "Без свободен час"), ми писва и им ги харизвам тези часове.
И при нас не се редуват класните. Има някои, които "не стават" и съответно си живеят живота.

# 655
  • Пловдив
Имате синдикати, търсете си правата! То иначе може да се каже, че и в рамките на 8 часовия работен ден, както е по КТ, няма да ви се заплаща нищо.

# 656
На мен ми е интересно какво става ако си нов и дедето ти е все болно. Не знам дали ще ме вземат, но съм с 2 малки деца....едното тъкмо ще тръгва на градина, другото чегвърта група и ако през седмиза ме няма нещо не ми е ясно как се компенсира, а става дума за елитна гимназия, където не се учи между пръстите.

# 657
На мен ми е интересно какво става ако си нов и дедето ти е все болно. Не знам дали ще ме вземат, но съм с 2 малки деца....едното тъкмо ще тръгва на градина, другото чегвърта група и ако през седмиза ме няма нещо не ми е ясно как се компенсира, а става дума за елитна гимназия, където не се учи между пръстите.
Аз също съм с малко дете ,което ще бъде Първа група и съм притеснена ако започне често да се разболява.Ами ако преминем в един момент на Онлайн обучение не знам как ще се справям с преподаване едновременно и детето в другата стая ,което ще чака да го нахраня или друго.Общо взето ако баща му веднъж през седмицата се падне дневна смяна ще се затрудним

# 658
  • Балчик
Не, география не може. Предприемачество може, но не и технологии и предприемачество. Различни дисциплини са. Можете да преподавате икономически дисциплини в професионални паралелки 8-12 клас.
Според последните промени в нормативната уредба е записано, че с икономическо образование може да се преподава технологии и предприемачество.
Възможно, но трябва да е в много голямо училище, защото в малко няма да има катедра.

# 659
Не е въпросът за катедрата, елина за ключови компетенции или методическото обединение. Няма да има часове за пълен норматив.

Общи условия

Активация на акаунт