Професия учител - 11

• 59 920
  • 738
  •   1
Отговори
# 660
  • Майничка
Някъде още в начален курс дават на друг учител да води часовете по ТП.

# 661
Анастасия, ние имаме методично обединение на класните ръководители и в групата постоянно публикуват предстоящи задачи, изтичащи срокове.
Има много работа с документация. Електронния дневник трябваше да намали бумащината, но тя просто никога не свършва.
Започва се с родителска среща, може дори и преди 15 септември и родителите са "помолени" да попълнят купища заявления и молбички. Зависи от степента, но това са за ЦДО, за ИУЧ, за ФУЧ, за допълнителен час за спортни дейности. Първият проблем е, че винаги има 2-3 родители, които са неоткриваеми, а ръководството ти диша във врата, защото заявленията трябва да се входират. После започват личните карти. 2-3 деца нямат снимки и започваш да им се молиш, защото класният ръководител е виновен за закъснението.
После се молиш на няколко родители да си направят регистрация за електронния дневник. Част от тях отказват, някои дори ти се карат, че ги притесняваш. Междувременно 2-3 са се сбили, тормозят трети, следват телефонни разговори, срещи. Понякога ръководството или пед.съветник могат да се измъкнат, класният винаги е в готовност. Постоянно звънят родители на личния ти телефон, много често късно вечер. Ако не вдигнеш, се оплакват на директора, че липсва комуникация.
Всеки ден искат нова справка - за личен лекар, за постоянен адрес, характеристики за социалните, нищо че си класна от 3 дни, те си искат хората. После справки за отсъствията, лично се отчиташ за ученик с повече от 5 отсъствия. Ако му спрат детските за 1 година, виновен е класният.
Пак ти си виновна за надраскан стол, стена, липсваща закуска. Вече се чувстваш уморена, а то е едва 30 септември 😉
Съвсем леко преувеличих, но това е една страна, която никой отвън не вижда. Те виждат само големите заплати и отпуски. Не очаквай разбиране, дори и у дома. И не се плаши, всичко това се забравя...до следващия випуск.
Кети, много точно си го написала. И съвсем не си преувеличила, има още много. Но да, всичко се забравя... До следващия път.

# 662
Всичко се променя, бързо се свиква с новото.
Колкото до 12345 справки, заявления и формуляри винаги е имало един или двама родители, които закъсняват, забравят дори ми се случи веднъж при напомняне да ме питат сигурна ли си съм,  че другият родител не е бил на срещата...
Това с което започвам всяка година на първата среща е бланка с точни адреси и телефони на родителите и личен лекар. По идея на колега сложихме и електронни устройства, с които разполага ученика с отметка да отбележат и при една от справките се наложи да проведа само няколко разговора.
Личен телефон не давам имаме служебни телефони и  електронен дневник.
Аз като си спомня какъв ужас беше за мен хартиения дневник, но вече три година с електронен.
А материалната книга - като млад учител и кошмари съм сънувала...

# 663
  • Балчик
Не е въпросът за катедрата, елина за ключови компетенции или методическото обединение. Няма да има часове за пълен норматив.
Да де, няма да има пълна катедра. Най-добрият вариант за нея са професионалните паралелки.

# 664
  • Майничка
Боже, бях я забравила тази материална книга!🤣🤣🤣
С хубавото бързо се свиква, да.😉
При нас едно от хубавите неща е практиката всички необходими срокове да се качват автоматично на календара, според групата - целият персонал, преподаватели, класни (всички или на отделна степен), предметни комисии. Даже да попаднеш погрешно в някоя категория, пак е по-лесно, отколкото да четеш всички заповеди, за да разбереш коя включва и теб.
С електронните дневници, въпреки несъвършенството, нещата са много по-лесни. На мен лично ми спестяват ровенето в книгата за подлежащи, писането на отвратителната първа страница на гланцираните картони всяка година и снимките за картон и бележник - който няма, директно го строявам до стената, "застрелвам" го с телефона и го качвам. Ако не се харесва - да си сменя снимката, ама след мое одобрение.😁
Ако не носи лична карта - значи не му трябва, да е донесъл.
Разни служебни бележки (ГТ, БДЖ, статут и т.н.) учениците си заявяват чрез формуляр, през училищния профил, секретарката ги издава и си ги вземат от канцеларията или от приемната на охраната, не ме занимават.
От 2020 така е и със заявленията за стипендии - заявяват ги през профил, прикачат си документите. Аз само напомням и проверявам декларирания успех. Ако забравят - значи не им е важна стипендията, никой не ги задължава да кандидатстват. И вече няма забравящи.😃
Телефона си го давам, ако не мога - не вдигам, но си проверявам пощи и ел.дневник редовно.
Иначе на първа родителска подготвям един обобщен ферман, който дойде - давам разпечатан, отделно пращам на всички деца и родители през ел.дневник, с хиперлинк към правилник, формуляри и т.н.
Заявленията за спорт, ИУЧ, ФУЧ също са през формуляр за по-големите, само за новите са на хартия. Е, остава напомнянето, но имам опция да строя заплесите и да го направят пред мен в ЧК или в междучасие.
Но класното ръководство на мен лично не ми е проблем, аз обичам да си говоря с хората, сладкодумна съм. Убедена съм, че след разговор с мен, повечето родители спешават детето : "Пращай там веднага каквото трябва, че да не ми утрепе оная, сладкодумната, още час-два в приказки!".😉

# 665
  • Варна
Здравейте,имам следното питане и ще се радвам,ако някой може да ми отговори!Завърших Магистратура"Иновации в началното образование"с квалификационна степен Начален учител.Иначе имам Бакалавър и Магистър по Счетоводство,просто реших покрай децата вкъщи да започна да уча за учител😊.Когато се записвах ,доколкото помня ми казаха,че немога да запища Предучилищна педагогика понеже имам счетоводно образование,затова записах НУП.Почнах да търся работа-малко мисия невъзможна ми се струва,но аз знаех,че ще е така.Днес подадох документи,но за Учител в детскаградина,тъй като е на 2мин.от нас и видях,че търсят.Знам ,че ще искат Предучилищна педагогика,но реших да пробвам.Момичета според Вас имам ли някакъв шанс?И така и не съм сигурна само в училищата ли мога да работя 1-4 клас,или и 5-6г.деца,които се водят предучилищна възраст!Стана малко дълго,Благодаря Ви предварително!

# 666
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
isi-suv, с НУП само 1-4 клас.

# 667
Привет,
Бърз запис : намерих работа! Ще започвам на първи септември 🙂

# 668
  • Майничка
Честито и успех!🍀

# 669
  • оттам, откъдето започва България
Yellowflower, честито!
Желая ти успех и прекрасни колеги в новата работа! Simple Smile

# 670
  • Ямбол
И дано да случиш на шеф!
Успех!

# 671
И дано да случиш на шеф!
Успех!
[/quote
Благодаря, момичета!
Чудя се дали да споделя впечатленията си от многото интервюта, в които участвах, а особено в 1-2 училища, в които според мен не си струва да се кандидатства, защото отношението е лошо още преди да са наели новия учител. Когато търсих информация в нета, нищо не намерих - вероятно хората се притесняват да споделят (дори и анонимно) и се питам защо...
Мисля,

# 672
Привет,
Бърз запис : намерих работа! Ще започвам на първи септември 🙂

Сподели, ако искаш, за какво училище става въпрос - НУ или СУ... По какво ще преподаваш?
Иначе: Честито! Искрено желая успех и удовлетворение!

# 673
Благодаря, момичета!
Чудя се дали да споделя впечатленията си от многото интервюта, в които участвах, а особено в 1-2 училища, в които според мен не си струва да се кандидатства, защото отношението е лошо още преди да са наели новия учител. Когато търсих информация в нета, нищо не намерих - вероятно хората се притесняват да споделят (дори и анонимно) и се питам защо...
Мисля,
Yellowflower, честито! Аз бих се радвала да споделиш впечатленията си, било то и на лични.

# 674
  • София
Честито, Yellowflower! И аз ще се радвам, ако споделите за впечатления и за кои училища става въпрос, ако са в София.

Общи условия

Активация на акаунт