Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 35

• 56 860
  • 742
  •   1
Отговори
# 165
На плодове вярно звучи като глад и то голям, ама такова нещо не е много за в нашата тема. То голяма полза да мислим за попълване на дефицити с добавки и същевременно да говорим за някакво време на плодове само или там плод и чай ли да беше... Че те и още неща ще залипсват, това и за здрав човек не ми звучи добре. Предпочитам да съм си добре нахранена аз, с истинска храна.

# 166
Хич не е за ИР, ама си го споменахме.
Иначе съм го правила.
Правила съм и фаст само на вода. Логично само на вода, почти никакъв глад и по-силен ефект, ама много по-силен.

# 167
О, за себе си съм го установила без да си го поставям за цел - цял ден без никаква храна ми е ОК, докато твърде малко храна не ми е, тогава съм гладна и нямам енергия. А ако нищо не ям, дори и следобедното кафе не ми е нужно, нямам главоболие без него както би станало обикновено, имам си енергия, всичко е точно.

# 168
Те точно това имах предвид и аз. Много по-лесно е човек да гладува наистина като кара само на вода, отколкото да яде оскъдно, пък с плодовете си е мъчение направо.
От здравословна гледна точка също е по-добре пълен глад за кратко. Така не се забавя метаболизма за разлика от системното недохранване с плодуване, зелева супа и ненам си още какви изгъзици.

# 169
  • пак там
Правила съм плодов ден по време на 90-дневната. Безумие е

Самата диета е безумна за ИР, ама късно го разбрах. Един от четири дни е добре - белтъчният. Останалите са кошмар.

# 170
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Здравейте, искам да попитам нещо? Освен натоварване с глюкоза, и HOMA индекс, има ли друг начин да се разбере дали има ИР? И HOMA индекс-а достатъчен ли е?

# 171
Здравейте, искам да попитам нещо? Освен натоварване с глюкоза, и HOMA индекс, има ли друг начин да се разбере дали има ИР? И HOMA индекс-а достатъчен ли е?
При мен НОМА индекса беше ок, а на натоварването освен високия инсулин и захарта ми беше в предиабетни граници... така че за мен НОМА индекса не е показател...

# 172
При мен НОМА индекса беше ок, а на натоварването освен високия инсулин и захарта ми беше в предиабетни граници... така че за мен НОМА индекса не е показател...
Nirvana715, а може ли да споделиш колко ти беше НОМА индекса и гликирания хемоглобин, ако си пускала?
Питам, понеже вчера и аз си пусках изследвания, за съжаление нямах възможност за натоварване с глюкоза, затова пуснах само тези:

инсулин - 8 (реф. 3.0 - 25.0)

глюкоза - 5.39 (реф. 3.3 - 6.0)

HOMA - 1.92 (реф. 2-2.5 висока инсулинова чувствителност, добър гликемичен контрол; > 4.0 - понижена чувствителност към инсулин или инсулинова резистентност;> 8.0 - асоциира се с наличието на захарен диабет тип 2)

гликиран хемоглобин - 5.3 (реф. Здрави (недиабетици) 4,0-6,0%,диабетици с добър контрол на нивата на кръвна захар до 7.0%)

# 173
Инсулина на гладно ми беше 6, а глюкозата 4,99... НОМА =1,33... не си спомням точно другите стойности, но бяха глюкоза на първи час 12,01, на втори час 9,77.. инсулина ми беше около 90 на първи и втори час...
Гликиран хемоглобин тогава не съм изследвала, но 100% е бил над 6, защото след половин година диета+спорт като забременях гликирания ми беше 5,7 ( в лабораторията на АГ Селена). Специално гликирания хемоглобин след като забременях съм го изследвала в АГ Селена и в Бодимед (в гр. Пловдив) и ми прави впечатление, че в Бодимед ми излизат много прилични стойности ( от 4 и 5), на които не знам дали да вярвам.

# 174
Освен изследванията се гледа и наличие на симптоми, а те може да са разнообразни. Някои от  по-изразените:
- наднормено тегло или необяснимото му покачване.
- липса на наднормено тегло, но затлъстяване в коремната област
- изпитване на нетърпим глад при липса на храна за няколко часа. Нормален глад е такъв, който не действа на настроението и би могъл да се пренебрегне при необходимост. Всичко друго е признак на проблем.
- нетипична умора от елементарните дейности от обикновеното ежедневие.
- наличие на други заболявания - проблеми с бъбреци, високо кръвно, ставни заболявания, някои кожни заболявания, заболявания свързани с "от възрастта" при сравнително млади хора, поликистозни яйчици и неустановен проблем за забременяване, ментални проблеми като депресии и др
- дефицити на витамини и минерали

има и още, но ще спра до тук.

# 175
Привет,
Миоки е описала много изчерпателно всичко. Аз ще ти споделя моя опит, защото 2 години ходене при ендокринолози и много мъки, докато разбера, че всъщност имам ИР. При мен КЗ беше нормална, даже леко ниска, първият ендокринолог даже ми каза да ям шоколади, това още ме ядосва. Правен ми беше ОГТТ но само със следене на захарта и гликиран хемоглобин, разбира се всичко беше ок. Правех много странни хипогликемии по време на тренировки, като винаги съм се хранила добре. 
Другото странно нещо беше ненормално висок калций в кръвта 2.8 -2.95, това ми го откриха съвсем случайно при кръвни изследвания. После се разбра, че имам и много тежък дефицит на витамин Д.
Килограмите дойдоха последни, и то не толкова много покачване, колкото пълната невъзможност за отслабване. Преди да ме приемат в диабетната клиника тренирах 6 пъти седмично с треньор + хранителен режим с минимум въглехидрати и кантара не мърдаше. Бях отчаяна. След метформина постепенно започнаха да се нормализират.

# 176
Освен изследванията се гледа и наличие на симптоми, а те може да са разнообразни. Някои от  по-изразените:
- наднормено тегло или необяснимото му покачване.
- липса на наднормено тегло, но затлъстяване в коремната област
- изпитване на нетърпим глад при липса на храна за няколко часа. Нормален глад е такъв, който не действа на настроението и би могъл да се пренебрегне при необходимост. Всичко друго е признак на проблем.
- нетипична умора от елементарните дейности от обикновеното ежедневие.
- наличие на други заболявания - проблеми с бъбреци, високо кръвно, ставни заболявания, някои кожни заболявания, заболявания свързани с "от възрастта" при сравнително млади хора, поликистозни яйчици и неустановен проблем за забременяване, ментални проблеми като депресии и др
- дефицити на витамини и минерали

има и още, но ще спра до тук.
Супер добро обяснения. Крадвам го.
Ще го добавя в първия пост. Има някакви неща, но ще редактирам.

# 177
  • В големите очи на малчо, а географски - София.

Tова изследване ще ми свърши ли  работа?

# 178
Върнах  се да чета старите теми и гледам, че Невена съветва за много зелени/горчиви зеленчуци, както и много магданоз. От една седмица се опитвам да ям поне по връзка  магданоз на ден + микс от салати (рукола/спанак и т.н.), но не мога да изям супер големи количества. Някоя от вас пробвала ли е да си прави сокове или смутита, за да е по-лесно да се набавят тези зеленчуци или не е същото, както ако го дъвчеш?
Вече започнах да пия магнезиев цитрат, както ми каза Елора, както и Куркума на капсули. Витамин Д си го пия от известно време, по 5000 единици на ден.
Опитвам се да направя всичко възможно да си изчистя черния дроб, защото там резултатите ми най-много ме притесняват... Иначе кръвната захар и инсулина мисля, че ще ги вкарам в норма с диетата, тъй като не са някакви космически стойности.

# 179
Ами пробвай със смутита тогава.
Аз не съм.
Да, магданозът е труден за дъвчене, ама казват, че бавното дъвчене било много по-полезно от 3-4 пъти сдъвкане и гълтане. Ще взема да си послушам съвета. Ядох бързо тая вечер като мисирка.
Магданозът може на песто да го правиш. Със зехтин, малко чесън, орехи, тиквени семки. Чудно става. Рецепта не мога да дам, аз не го правя, правят ми го, малко съм мързел.
Иначе не съм фен на сокове, защото се изхвърля баластни вещества, които си трябват. Виж ако пасираш, може.
Фрешове от плодове не са за ИР, но виж от зеленчуци може да стане.
Няколко пъти съм пила фреш. За мен това си е захар. После ме гони глад.
Виж случва се да правя примерно нектар от круша, ябълка и банан и нямам чак такава драма, но тогава всичко е вътре.

Като бях на НВВМХ в началото ми дойде един глад, а вече 5-6 месеца бях на режима и доста постопила, ама пусти глад. Ядях повече протеини за да не съм гладна, но не помогна. После тук писаха, че излишния протеин ставал на глюкоза, нещо такова. И Невена писа за магданоза.
Тогава вкарах магданоз за седмица май беше. Обед и вечер по цяла връзка. На 3-4 ден глада мина. И намалих протеините. На моменти все още си го правя.
Днес съм вечеряла салата от маруля, лук, авокадо и пресен чесън. Имаше някакво сготвено на фурна ядене със зеленчуци и кайма, много вкусно, но обичам вече вечерята да ми е лека. Опитах лъжица, другото утре за работа.

Общи условия

Активация на акаунт