Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 35

• 57 099
  • 742
  •   2
Отговори
# 255
Е какво да ям,вече се чудя?!Не закусвам, първото хранене е към 12,не смятам че е закуска.

# 256
E тя не спазва режим, нормално е да има такива състояния.
Ами пише, че го спазва. Но филийката пълнозърнест хляб на закуска не говори в тая посока.

Ама то има различни режими. Има и режими само на картофи. Тя не е уточнила какъв режим спазва.
То аз съм карала режим само на салат от зеле и хляб Grinning

А иначе ние си го дъвчим режима за ИР от години. И в първия пост си е описан.

# 257
По повод на режимите - вчера изпаднах в недоумение с една приятелка. Дълго време се мъчи с нашия режим, има проблеми с инсулина, бавно стават нещата, но тъъъъкмо започна да отбелязва напредък и вчера ми се хвали, че почнала житния режим на Дънов....Sweat... Защо бе, човек?! Ами свалила била за 5 дена 4 кила. Това с нввмх изобщо не ставало. Да, ама тя си имаше стабилни хипогликемии, затлъстяване в коремната област, вълчи глад - всичко това тъкмо го изчисти и сега....житен режим.

# 258
madreto, бременните са функционално леко инсулиново резистентни заради усиления разтеж. Не знам дали тези ти стойности са ок за бременни, но може би е най-добре да си се храниш режимно и стабилно, а след раждането да мислиш за нещо по-сериозно, ако резултатите ти са незадоволителни.

# 259
По повод на режимите - вчера изпаднах в недоумение с една приятелка. Дълго време се мъчи с нашия режим, има проблеми с инсулина, бавно стават нещата, но тъъъъкмо започна да отбелязва напредък и вчера ми се хвали, че почнала житния режим на Дънов....Sweat... Защо бе, човек?! Ами свалила била за 5 дена 4 кила. Това с нввмх изобщо не ставало. Да, ама тя си имаше стабилни хипогликемии, затлъстяване в коремната област, вълчи глад - всичко това тъкмо го изчисти и сега....житен режим.

Позната история. Колежка имам е с болна щитовидна и ИР. И знае за нещата които пишем в темата, знае за НВ, и пак си го прави. Припада, става и лошо и пак.
Отслабва от житото, но после надава двойно и още повече се влошава.
Всеки да си ползва главата, ако може.

# 260
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
аз знам, че не съм еталон за режима, но да кажа и аз.
не обвинявайте хората, в повечето случаи те са се доверили на лекар, а лекаря... нека не съм зла, но да кажем е бягал от лекции повече отколкото е присъствал. Sad

писала съм ви за режима, който прехвалена ендокриноложка направи за детето. Sad
имахме съмнение за инсулинова резистентност и го заведох на преглед и консултация.
сутрин 1-2 филии, на обяд 1-2 филии, вечер 1-2 филии, между закуската и обяда и между обяда и вечерята - междинни закуски с ... познахте - филия хляб.
ориз, картофи, боб, леща... солети, юфка, макарони...
 залепила съм го на стената в кухнята за да вижда всеки ден какво НЕ трябва да яде.

аз имах късмет да намеря вас, други не са имали този късмет.
искам още да кажа, че съм благодарна ви за информацията и съветите.
здрави да сте.

# 261
Аз се притеснявам за нея, защото тя именно по тоя начин си е прецакала метаболизма преди години - с лишаване от всякаква мазнина. Правила е някакви такива безумни диети и оттам, според мен е отключила ИР. Била е винаги слаба, а е започнала да пълнее бавно и славно. Страдаше от наистина силни хипота (както и аз), напълняване и абсолютна неспособност за намаляване на теглото и апетита. Това за година и нещо с нисковъглехидратен режим го оправи. Вярно, че нямаше драстично отслабване, защото лакомията си й е голяма, но беше застопорила нещата и беше започнала бавно да сваля. Сега с тоя житен режим дано не си прецака пак всичко.

# 262
Здравейте!

Искаше ми се да дам кратък ъпдейт от мен Simple Smile
Преди време се похвалих с 5 свалени кг за месец на НВВМ режим. Вторият месец малко се забави свалянето  и към днешна дата съм с още 2кг надолу или общо 7кг, свалени от началото на годината и продължавам приема на метфогамма 2х500мг.
Записала съм час за утре при новия ендокринолог (смених болницата). От предишния ендо имах препоръка да направя обременяване с глюкоза след 6 месеца. Засега единствено декември съм правила изследване на гладно: Глюкоза 5,10; Инсулин 12,70 и НОМА индекс 2,88. Ще пускам утре и контролни изследвания за щитовидната, за да видим ТСХ-то какво прави, че трудно спада.
Иначе се чувствам сравнително добре и се радвам на постигнатите резултати. Доста по-леко ми и дрехите взеха да седят по-хубаво!

Една извадка от моите размисли и страсти: Като гледам сега как слънцето грее и се сещам за хубавите летни жеги и студената биричка и както ми е петъчно и се питам защо на мен ех ех ех...

# 263
Аз се притеснявам за нея, защото тя именно по тоя начин си е прецакала метаболизма преди години - с лишаване от всякаква мазнина. Правила е някакви такива безумни диети и оттам, според мен е отключила ИР. Била е винаги слаба, а е започнала да пълнее бавно и славно. Страдаше от наистина силни хипота (както и аз), напълняване и абсолютна неспособност за намаляване на теглото и апетита. Това за година и нещо с нисковъглехидратен режим го оправи. Вярно, че нямаше драстично отслабване, защото лакомията си й е голяма, но беше застопорила нещата и беше започнала бавно да сваля. Сега с тоя житен режим дано не си прецака пак всичко.

Ами ще го прецака за съжаление.

# 264
Една извадка от моите размисли и страсти: Като гледам сега как слънцето грее и се сещам за хубавите летни жеги и студената биричка и както ми е петъчно и се питам защо на мен ех ех ех...

Спокойно, не е само на теб, на много от нас. Хубавото е, че поне ние знаем и правим нещо по въпроса. Има много хора, които хал хабер си нямат, че са с проблем и си карат както ги учи популярната медицина и диетика, докато в един хубав ден не ги повали инсулта или инфаркта, или пък не ги изненада новината, че са с диабет.

Аз обичам жито и преди си варяхи ядях, ама със захар, орехи и натрошени бисквити. Това само варено жито си е чиста плява. Не знам как го ядат.

# 265
Здравейте!

Аз днес съм в шах и мат след консултацията с новия ми ендокринолог, при когото се преместих. Имам следния казус и ще се радвам, ако споделите как е било при вас. Обясни ми, че само по себе си НОМА индексът не е достатъчен, за да се постави категорично диагноза ИР. По принцип трябвало да се предпише 6-месечен режим на хранене и да се види дали огранизмът ще се повлияе от него без прием на лекарства. След което се прави обременяване с глюкоза и на базата на резултатите се взима решение дали да се приложи лечение с метформин или не. Беше учуден, че на базата на едно изследване вече ми е предписан прием на метформин и изрично попитах дали мога да спра приема му и да продължа само с хранителен режим, поне докато не направим всички изследвания. Имам да пускам и други съпътстващи изследвания като холестерол, креатинин, пикучна киселина и др.  Категоричен беше да забравя всичко сладко, но тъй като съм и с Хашимото е добре да приемам бобови култури и по-малко плодове. Отделно каза, че е добре да се яде чисто месо като например пилешко, но без кожата. И всичкото това обаче, докато не се направят всички излседвания и се постави официално диагноза.
Та въпросът ми е на вас как са ви поставили диагноза, има ли резон в думите на този ендокринолог?

# 266
Аз нямам поставена диагноза, сама си я поставих на база симпоми най-вече. Лекарите ме игнорираха, така че се наложи сама да се оправям. Подобрението във физическото състояние и качеството на живот потвърди това ми самодиагностициране.

Хубаво е, че този лекар изказва съмнение в употребата на лекарства без доказана диагноза. Това обаче не означава, че трябва да чакаш такава и чак тогава да вземеш мерки като промяна в храненето.

За пилешкото без кожа само ще кажа, че не знам на каква база се основава - вероятно на това че мазнините са вредни/излишни, не знам честно, според мен тази препоръка е пълен нонсенс.   
С две думи промяната в храненето може да направиш и без да са ти поставили диагнозата, освен ако не искаш да изчакаш и разбереш истинстото бедствие в което се намираш в момента. Аз не бих чакала, колкото по-рано се вземат мерки, толкова по-бързо се жънат ползите.

# 267
Казвали са ми, че в кожата има токсини и затова трябвало да се избягва.
Аз и не я обичам.

# 268
Аз си я ям с кеф. Най-вкусна ми е препечена мммм как пък няма да я изхвърля.

# 269
Може би има предвид доктора ,ако яде бобови да ги съчетае с пилешко без мазнина. Поне аз така бих направила. Също подкрепям ,че е добре да се опита диета и то даже хранителен режим, който да се следва напред в годините, а не да се усеща като наказание.

И 100% съм уверена, че чакането на лист хартия с резултати е просто отлгане, щом се е стигнало до симптоми, то вече е добре да има план и той да се спазва.

Също имах леко завишени на щитовидните и затова и аз не махнах въглехидратите напълно (оставих плодове, малко картофи, малко млечни) но съчетах задължително с ядене до 5 вечерта най-късно и закуска към 10 сутринта. Както и редовно протеин и зехтин/масло (тези две мазнини се оказаха най-удачни и вкусни за мен).

Впрочем пролетта е сезона,който е най-удачен за диета тип кето дори при хора с хипофункция и Хашимото, затова може да се възползваш след месец и да хапнеш зелении с месо, риба или яйца на корем.

Общи условия

Активация на акаунт