Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 35

• 56 021
  • 742
  •   1
Отговори
# 60
Аз за кетоните също нямам много инфо, но си направих експеримент - не бях яла въглехидрати  доста дни (освен тези в салатата де) и като ги измерих - бяха на макс стойността на тест-лентата - large 16 mmol/l. Вечерта ядох бързи въглехидрати и хоп на следващия ден кетоните бяха два цвята по-долу - moderate 4 mmol/l. Та явно работят лентичките 😀

# 61
Един малко... страничен въпрос.

Горе-долу се справям с мускулатурата и кожата, но на едно място не мога. Подмишниците. Или под мишниците. Не знам кое е правилно. Simple Smile
Тоест там, където ... ммм... свършват гърдите, отстрани.

Някакви упражнения за точно тази част от тялото? Щото в гугъл не мога да го формулирам правилно, а тук може и да ми се посмеете, ама ще кажете, ако знаете Simple Smile

Рися ето едно версия на упражнения, ако искаш да разгледаш други подмишница на английски е "armpit" мисля че в тубата ще намериш много:

https://www.youtube.com/watch?v=8RSL5lG872M

Успех!

# 62
Тоди, от 11 ч до 19 ч са 16 часа фаст, а си писала 11 ч Wink 5 часа повече си имат значение Grinning
Бледолилава, радвам се, че писа и надявам се да се включиш и по-нататък пак Simple Smile
Елица, ти още ли пиеш Глюкофаж XR? Подобриха ли се вече симптомите от ЩЗ...приключи ли с КС?
Скрит текст:
Аз съм с някакъв чревен вирус, положението е или никаква храна, или не много режимна... 

# 63
Тоди, от 11 ч до 19 ч са 16 часа фаст, а си писала 11 ч Wink 5 часа повече си имат значение Grinning

аййййй да! лелеее хич не мога да смятам без ексела срам срам....

# 64
  • пак там
Тоди, благодаря! Ще пробвам, но става въпрос за под подмишница по-скоро. В смисъл - точно подмишницата ми е ок, стабилна и здрава кожа. Обаче една идея по-надолу, където започват гърдите (малко по-големи, отколкото ми се иска Simple Smile ), е желе. За там ми трябват упражнения най-вече.

Редактирам се, сега ги догледах. Май ще свършат работа. Ще пробвам. Още веднъж благодаря!

# 65
Рися, тази част ли имаш предвид?

Здравей Бледолилава, добре дошла и за много години Grinning
Ама ти откри топлата вода. Естествено, че движението е важно.
Но недей леж само на тая кълка.
И храненето е важно.
Недей изпада в крайности.
Това, че отслабваш не значи полезно отслабване.
Интересно ми е да ти видя стойностите при този начин на живот.
От друга страна е възможно да си победила ИР в голяма степен и сега благодарение на движението да изгаряш поетите В.
Но това не означава, че е здравословно.

# 66
  • София
Рися, аз много харесвам каланетика. Упражненията стягат и не са много натоварващи. Тъкмо като за начинаещ.

# 67
  • България
Здравейте, с ИР съм,открита преди няколко години.Опитвам да спазвам ВМ НВД.Нямам кг за сваляне.Записвам се да следя.Успех на всички!

# 68
Долче, на 13.01 изпих последното хапче. Страшно зле се чувствах докато ги пиех. Кортикостероидите много вдигат инсулина. В вторник ще си правя изследвания и на ЩЖ хормони и на инсулин. Дано не съм го вдигнала много, че докато пиех 2 месеца КС качих 3-4 кила, та сега ще свалям. Глюкофаж не пия отдавна, но ако не мога да вкарам инсулина в норми само с режим ще го почна пак.

# 69
Бледолилава, хубаво е че се движиш, ядеш си и слабееш. Но от личен опит знам, че това не ти дава гаранции за здраве.... По някое време захарта и тестото си казват думата. Когато взехме кучето (много активна порода), започнах да вървя по 10 км на ден, както казваш - няма дъжд, мрак, студ и пек - навън по горите километри бърз ход. Отслабнах, чувствах се уж добре, но явно бях увеличила захарите и след година се почнаха яките хипогликемии. Да, бях слаба, ама какво от това. Дано при теб не стане така.

# 70
  • пак там
Не, Елора.
По-ниско в тялото, не в ръката. Ръцете са ми идеални за новите килограми. Достатъчно стегнати са.
Точно подмишниците - също.

Обаче проблемът започва... ммм, как да го обясня - на 5-10 см под свивката за ръката. Отдолу също е ок, но точно този участък отстрани... Може би има връзка големият бюст, който беше по-голям.

# 71
Ахаа...
Назад дадоха хубави упражнения. Даже някои и аз си харесах.
Мисля, че добре би било и кростренажора. При карането като се хваща за горната част на дръжките има движение в цялата област. От мишниците до самия кръст.

# 72
# 73
Здравейте,

Идвам тук от темата с тълкуването на резултати от хормонални изследвания. Накратко, излиза, че съм с хипофункия на ЩЖ и инсулинова резистентност. В скрит текст слагам подробно описание, както и резултати от изледвания

Скрит текст:
Здравейте,
На 32 години съм, нередовен цикъл от около 1 година, 30-50 дни, преди това редовен и си усещах овулацията, сега не успявам да я засека с ленти или БТ. Изследвах хормони и бях на гинеколог юли, който каза, че са малко ниски половите, но като цяло всичко е добре, можело да пия противозачатъчни три месеца за да "рестартирам" цикъла, защото нещо се било нарушило в сигналите, но на пръв поглед неясно какво. ТСХ тогава беше 3.5, препоръча ако искам да забременявам, да се консултирам с ендокринолог, и да видя AMH за всеки случай.
Този месец вече решихме да започваме опити, пуснах си наново изследвания и бях вчера на ендокринолог. Ето изследванията (корекция - ден 5 от МЦ):

Скрит текст:Скрий
Биохимия
Име на теста(изследване)       Резултат      Единици   Референтна стойност   Метод
Глюкоза/Glucose        4.82       mmol/l     2.8 - 6.1     PHOT
Креатинин/Creatinine        73       umol/l     44 - 96     PHOT
Урея/Urea       8.40       mmol/l     2.60 - 7.40     PHOT
Пикочна киселина/Uric acid        237.4       umol/l     149 - 363     PHOT
Холестерол/Cholesterol       5.82       mmol/l     < 5.17     PHOT
HDL-холестерол/HDL-cholesterol        3.25       mmol/l     М. > 1.45; Ж. > 1.68     PHOT
LDL-холестерол/LDL-cholesterol        3.03       mmol/l     < 3.36     PHOT
Триглицериди/Triglycerides        0.44       mmol/l     < 1.71     PHOT
ASAT/GOT        13       U/l     4 - 31     PHOT
ALAT/GPT        11       U/l     0 - 33     PHOT
GGT        13       U/l     0 - 50     PHOT
Желязо/Iron        19.6       umol/l     6.6 - 26     PHOT
Гликиран хемоглобин/HbA1c                     
     Гликиран хемоглобин/HbA1c        39       mmol/mol    29 - 42     TINIA
     Гликиран хемоглобин/HbA1c        5.7       %    4.8 - 5.9     TINIA
C-реактивен протеин/CRP        0.90       mg/l     < 5     TD
Хормони
Име на теста(изследване)       Резултат      Единици   Референтна стойност   Метод
FT3        3.28       pmol/l     3.1 - 6.8     ECLIA
FT4        16.04       pmol/l     12.0-22.0     ECLIA
TSH        3.19       uIU/ml     0.27 - 4.2     ECLIA
TAT/anti-TG        36       IU/ml     < 115     ECLIA
MAT/anti -TPO        22       IU/ml     < 34     ECLIA
LH        5.8       U/l     2.4 - 12.6     ECLIA
FSH        7       U/l     3.5 - 12.5     ECLIA
Пролактин/Prolactin        185       mIU/l     102 - 496     ECLIA
Естрадиол/Estradiol       30       pmol/l     46 - 607     ECLIA
Тестостерон/Testosteron        0.54       nmol/l     0.29 - 1.67     ECLIA
Инсулин/Insulin        6.5       uIU/ml     2.6 - 24.9     ECLIA
AMH (Анти-Мюлеров хормон)        6.8       ng/ml     0.1 - 10.4     ELISA
HOMA-IR        1.4            Нормален HOMA-IR < 2.5 Рискова зона 2.5-5.0 Висока Инсулинова резистeнтност ( HOMA-IR ) >5.0   

Както се вижда, ТСХ ми е повишено, док каза, че ще трябва да пия хормон да го сваля, ако искам бременност. Ехография на ЩЖ - има леко "затъмнение", малко неравномерна структура без възли, която показвала вероятност да се отключи автоимунно заболяване. Назначи да направя обременяване с глюкоза, и да дойда да назначим дозата на хормона за ЩЖ.
По принцип знам, че ако започна да пия хормон, после ще трябва да го пия цял живот, тя каза, че не било задължително, можело да е само по време на опити за забременяване и евентуална бременност.
Моля за коментар, адекватно ли подхожда д-р? И ако имате някакви коментари по резултатите също ще съм много благодарна.
Скрит текст:
Днес си направих ОГТТ, и отново пуснах хормоните на щитовидната жлеза. Първите резултати са от Кандиларов, 22 дек, тези от днес са от Цибалаб, защото ендокриноложката каза, че там било най-добре.
Скрит текст:
Име на теста (изследване)   Флаг   Резултат   Единици   Референтни стойности
ОГТТ + Трикрат. Инсулин      Профил   *   *
Глюкоза ( Glucose )      5.20   mmol/l   3.60 - 6.10
Глюкоза - 60та мин   ↑   9.30   mmol/l   3.30 - 8.90
Глюкоза - 120 та мин   ↓   2.80   mmol/l   3.30 - 7.80
Insulin ( Серумен Инсулин )      4.42   mU/l   2.60 - 25.00
Insulin ( 60 м post 75g glucose )      76.80   mU/l   
Insulin ( 120 м post 75g glucose )      7.73   mU/l   
HOMA ( IR ) индекс      1.02   индекс   < 2.5 норма; 2.5 - 5 рискова IR ; >5 висока IR
Хормонален анализ
Име на теста (изследване)   Флаг   Резултат   Единици   Референтни стойности
FT3+FT4+TSH      Профил   *   *
FT 3 ( свободен Т3 )      3.24   pmol/l   3.20 - 6.80
FT 4 ( свободен Т4 )      13.10   pmol/l   12.00 - 22.00
TSH ( Тиреотропен Хормон )      2.360   mIU/l   0.300 - 4.200

Първо, ТСХ е с цяла единица надолу за няма и месец. Възможно ли е?
Второ, на 60 мин при обременяването нещата май са много зле. Имам ли ИР? На 120 мин пък захарта ми е ниска... Храня се нисковъглехидратно от повече от 2 години, последните месеци малко по-либерално заради щитовидната жлеза (включих плодове понякога, и кисело мляко), откъде пък тези проблеми със захар и инсулин?

denis коментира, че съм с ИР и хипофункция. Утре съм на ендокринолог пак, очаквам да ми изпише хормон за ЩЖ.
По принцип се храня нисковъглехидратно от повече от 2 години, и не знам откъде ми дойде това чудо на главата (ИР). Възможно ли е просто организмът ми да се е шокирал, че му давам толкова глюкоза, и да не е  реагирал адекватно?
Конкретното ми питане е: как едновременно 1) да се храня нисковъглехидратно, за да поддържам КЗ постоянна, 2) да не ям много мазнини  и да приемам по 100-150 г въглехидрати на ден заради ЩЖ? Такива препоръки намирам за режима на хранене при двете състояния. Доста объркващо е положението, моля за съвет Simple Smile

# 74
Не мисля, че заради ЩЗ трябва да се ядат малко мазнини...Да, възможно е ТСХ да е с промяна, все пак е хормон на хипофизата (ако не се лъжа, не на ЩЗ- макар че влиза в щитовидния панел изследвания). Обаче Т3 ти е все така много нисък, а Т4 също е паднало на новите изследвания...Хипофункция си е. Макар да има теории, че когато си на нвх режим Т3 пада, защото просто тялото няма нужда от повече Т3...Да, може резултатите от натоварването с глюкоза да не са реални, ако се храниш нвх- но пък имаш проблеми с цикъла което често е свързано с ИР, а също и гликираният ти хемоглобин ми се струва висок като за нвх хранене...

Общи условия

Активация на акаунт