Проблеми със свекървата

• 13 425
  • 207
  •   1
Отговори
# 15
  • Paris, France
А колко тежи това бебе, че не можеш да го вдигаш?

Ревящите бебета са много изнервящи за околните, повече от свекърва 🤩. Това обяснява защо свекърва ти нахълтала да го дондурка. Аз не бих се разсърдила.

А други деца имате ли в домакинството? Ако да, да я помолиш тя да оригва и приспива бебето след кърмене, а ти да изведеш другото дете. Така няма да сте си непрекъснато на главите.

Честно казано, не виждам нужда от свекърви и майки до захранване и/или прохождане ако няма и други малки деца в къщи.

Не пишеш колко време е минало от секциото, но след първата седмица не е нормално да те боли толкова. На твое място бих се обадила в клиниката и бих се оплакала от болките. Първото ми раждане беше секцио и след изписването, 7 дни по-късно си чистех, готвех и пазарувах сама. Помня, че ми препоръчаха да не вдигам повече от 6-7 кила първите седмици, което е проблем ако има друго малко дете, но новороденото можеш да си го обгрижваш.

Колко време сте се уговорили да седи свекървата?

# 16
Не е трябвало въобще да я викате да "помага". Вие сте родителите. Има отпуск по бащинство, бащата ще ти помага.
При нас имаше веднъж опит(при изписването) да ни помогнат с къпането, казах че няма да стане. После свекърва ми попита за първият ден, когато ММ беше на работа искам ли да дойде. Тогава казах, ако иска да дойде да ни види, но нужда от помощ нямам.
И на двете баби - моята баба и неговата майка- им казах още от началото на бременността, че тяхната работа е да се радват на внучето, а не да ми се бъркат.
Мъжът ти трябва да е до теб, не майка му. Стягайте се двамата в кръста и пращайте майка му да си гледа живота и да идва само като кралицата на посещение.

# 17
Ако е в частна фирма сигурно ще му дадат отпуск по бащинство.И като има кой да им помага защо трябва да се впрягат?

# 18
  • София
Защото това е задължение на двамата родители. Който не иска да се товари с деца, да не ги е правил.

# 19
Ако е в частна фирма сигурно ще му дадат отпуск по бащинство.И като има кой да им помага защо трябва да се впрягат?
Защото задължението му не свършва със правенето на бебето. Защото има нужда и той да се грижи за това бебе. Защото мъжете трябва да подкрепят жените си в този труден период, а не да прехвърлят отговорността на мама.
И да, ще му дадат отпуск, ако е на нормално място. Ако е при някой робовладелец, най-малкият проблем ще му е отпуска.
А трябва да се "впрягат", защото са решили да имат дете. Впрягането трябва да им е вече постоянно, защото това дете тепърва ще расте и е тяхна отговорност да се грижат за него и да го отгледат. Иначе се почва с проблемите със месенето от страна на свекърви, тъстове и всеки друг, който се допусне.

# 20
Явно авторката е имала и все още има нужда от въпросната помощ, макар че свекървата я натоварва психически. Други може да са нямали нужда, тя обаче има. Защо нуждите на други хора да са меродавни и за нея? Тя си решава. Може да отстрани свекървата начаса, ако реши.

# 21
Струва ми се, че като млада майка авторката се впряга повече от колкото трябва.
Иначе да натири свекървата и да се оправя сама и с мъжа си. Ама като им пореве бебето с коликите 5 вечери на главите, бързо ще оценят помощта, която сега толкова ги дразни, но дали ще има желаещи да помогнат е друг въпрос.

# 22
Щом сте поискали помощ,ще се съобразявате с този,който се е отзовал.

Не мисля, че ако помолишш някого за помощ, трябва да му станеш роб. По-горе някой беше написал, че на свекървата сигурно не й харесвало да "слугува". Напротив, положението, в което е в момента, е най-удобният начин хем да командваш или дори тормозиш някого, хем да се изкарваш загрижена баба, а евентуално и жертва на снахата, ако тя реши да не се подчинява. Ако ще оказваш помощ, оказваш такава помощ и по начина, които са поискани, ако не, просто казваш, че не можеш да помогнеш.

# 23
Вини, но тя реално Е загрижена баба.Simple Smile А на който не му харесва характерът й... нали знаеш какво да направи.

# 24
  • София
Кой ти каза че не можеш да се справиш?
Моята собствена майка си правеше сметки как поне месец няма да ставам от леглото щото нали операция и ще загина без нейната помощ. Е, нито след секцио 1, нито след секцио 2 се случи нещо такова. Прецени си кое ти е по-важно - помощта или спокойствието, явно няма как да станат и двете, и говори с бащата за да не си сама срещу всички. Дори и да не си права, да преувеличаваш и тн, за мен е редно околните да се съобразят с желанието и състоянието ти - физическо и емоционално.
Като чета възрастните дами в темата обаче, доста удобно са забравили какво е да си току-що родила жена.

# 25
Иначе да натири свекървата и да се оправя сама и с мъжа си. Ама като им пореве бебето с коликите 5 вечери на главите, бързо ще оценят помощта, която сега толкова ги дразни, но дали ще има желаещи да помогнат е друг въпрос.
  личи си че сте нямала такива проблеми съгласна съм че помага не го отричам но че казва кое как кога и какво да се прави че се мъкне и седи с часове до мен дори не мога да го нахраня и все ни го взима от ръцете.  Но няма как да влезете в положение щот не вие било на главата

# 26
  личи си че сте нямала такива проблеми съгласна съм че помага не го отричам но че казва кое как кога и какво да се прави че се мъкне и седи с часове до мен дори не мога да го нахраня и все ни го взима от ръцете.  Но няма как да влезете в положение щот не вие било на главата

Симона, такива са "възрастните" хора - врът се в ръцете ти и искат да помогнат, без да осъзнават, че понякога е твърде много, пречещо и дразнещо. Сега, помощта ѝ ви излиза безплатно - тя не е слугиня и не е нужно да диша и мига само когато на теб ти допада. Или се стягаш и си гледаш детето сама, или си наемате детегледачка, която да настаните в хола и да ѝ плащате 20 часов работен ден. Тоест, реши си ти кое ви е по-изгодно - свекървата да ти "пречи" с непоискани съвети и търсене на близост, или да давате на ден по около 380 евро за детегледачка.

# 27
Защо мъжът ти не помага с бебето му, а майка му? Той на работа ли ходи?

# 28
  • По света и у нас
Защо мъжът ти не помага с бебето му, а майка му? Той на работа ли ходи?

Защото МАМА я има! Как той ще пипа бебе, той е извикал неговата родителка да се изживее още веднъж като млада майка.

# 29
 личи си че сте нямала такива проблеми съгласна съм че помага не го отричам но че казва кое как кога и какво да се прави че се мъкне и седи с часове до мен дори не мога да го нахраня и все ни го взима от ръцете.  Но няма как да влезете в положение щот не вие било на главата

Да, да, никоя не е била в твоето положение, родила със секцио, само ти си така. При мен не са идвали да помагат с постоянно присъствие. Свекърва ми беше за няколко часа 2 дни при къпане, и медицинска сестра дойде веднъж, и това беше. Даже мъжът ми не се е включвал. От дни си си вкъщи с бебето, кое точно не си в състояние да направиш сама заради секциото? Казваш ѝ "чао" на свекървата и си го гледаш детето сама и спокойно.

Общи условия

Активация на акаунт