Изследване на ХОРМОНИ – 22 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 58 242
  • 738
  •   1
Отговори
# 315
Здравей, за съжаление, изследванията показват, че имаш хипофункция с Хашимото и Инсулинова резистентност. Това е кратният отговор, но ако имаш и други въпроси, ще се радвам да отговоря, ако съм комптентна.

# 316
  • Бургас
А когато триглицеридите са под долната граница това добре ли е? Какво означава?

# 317
Здравейте,
Бих искала да помоля за разчитане на още едни резултати от изследване.
В последната година качих 10-тина килограма, като напълнях основно около корема, съответно се самодиагностицирах с инсулинова резистентност (имам и Хашимото, а зная, че двете често вървят заедно).

Вчера направих изследване на Homa индекс, инсулин, глюкоза, холестерол, триглицериди, желязо, феритин.
Резултатите са следните:

Глюкоза, серум      5 mmol/L (3.5 - 6.1)   
Инсулин                   6.53 µU/mL (2.6 - 24.9)   
HOMA-IR                  1.45 (1.7 - 2.5)
Холестерол HDL    1.26 mmol/L
Жени:
без риск >1.68
умерен риск 1.15-1.68
висок риск <1.15

Холестерол, общ    4.18 mmol/L (3.5 - 5.2)
Триглицериди         0.73 mmol/L (0.3 - 1.7)   
Холестерол LDL      2.54 mmol/L
Оптимални: < 2.59
Близо до оптималните/над: 2.59-3.34
Гранично високи: 3.37-4.12
Високи: 4.14-4.89
Много високи: >=4.92

Желязо (Fe)           21.05 µmol/L (5.83 - 34.5)
Феритин                 35.92 ng/mL (13 - 150)

Въпросите ми са следните:
Необходимо ли е да направя и ОГТТ или Хома индекс под долна граница изключва инсулинова резистентност?
Според вас има ли нещо притеснително в посочените изследвания (от Хашимотото си знам, че има референтни граници, но има и "оптимални" граници на резултатите)?

Много благодаря за отделеното време!

# 318
Здравейте, надявам се да ми помогнете с мнение за високата стойност на FSH. Изследванията са правени на 4-я ден от цикъла. Имам цитонамазка, микробиология, АМХ, всички в норма. И изведнъж- тази стойност...  Предстои ми Инвитро....LH       6       mIU/ml    жени: фол.фаза 1.8-11.78; овул.фаза 7.59-89.08; лут.фаза 0.56-14.0, менопауза 5.16-61.99; мъже 0.57-12.07   
FSH       12       mIU/ml    жени: фол.фаза 3.03-8.08, oвул. фаза 2.55-16.69; лут.фаза 1.38-5.47; менопауза 26.72-133.41; мъже 0.95-11.95   
Естрадиол       55       pg/ml    жени-фол.фаза 21- 251,овул.фаза 38 - 649, лут.фаза 21 - 312; менопауза до 28; мъже: 11-44   
Пролактин       16.5       ng/ml    Жени: 5.18-26.53; Мъже: 3.46-19.4

# 319
За първи път ли го пускаш и е толкова висок? Да не е нещо инцидентно. Интересно ми е колко ти е АМХ при тази стойност на ФСХ? Моят ФСХ също е 12, ЛХ също 6. Цитонамазки и микробиологии нямат отношение към половите хормони

# 320
Да,за първи път. АМХ е 1,37. Да разбирам, че е проблем ли?

# 321
Да,за първи път. АМХ е 1,37. Да разбирам, че е проблем ли?

Пила ли си противозачатъчни предния цикъл?

# 322
Не, абсолютно нищо.

# 323
На колко години си, АМХ е почнал да пада, но не винаги е показателен.

# 324
На 38. Казаха, че за тези години е добре, не идеално, но добре. Чудя се дали ще трябва да го смъквам този хормон или ще мога да започна и така. Имам няколко дена до прегледа и искам да се настроя преди него.

# 325
Аз съм 10 год по- млада със същия ФСХ и по-нисък АМХ 😁 не се стресирай предварително, лекарят ти ще прецени какво трябва да се направи. Във форума съм си писала с жени с ФСХ 17-18 или АМХ 0 и нещо, забременели естествено....

# 326
Благодаря ти, много мило 🙂

"Аз съм 10 год по- млада със същия ФСХ и по-нисък АМХ 😁 не се стресирай предварително, лекарят ти ще прецени какво трябва да се направи. Във форума съм си писала с жени с ФСХ 17-18 или АМХ 0 и нещо, забременели естествено...."
[/quote]

# 327
Денис, възможно ли е веднъж покачил се LH (на втори ден - стойност 25) да спре да се покачва или да спадне до нормални стойности по естествен път, или с прием на сетрофем? За по-лесно ще кача изследванията, но припомням, че съм вече на опити с донорска, наясно съм колко е зле положението. Този месец почивам от процедурите и пуснах изследванията за сверка на часовника. Надявах се поне на овулаторен цикъл, на чудо, но дори да има пик на ЛХ май ще е преди изобщо да тръгне някой заблуден фоликул. Опитах да търся графики за динамиката на хормона, но намирам само нормални, с равна/ниска стойност през ФФ. Благодаря!
Скрит текст:

# 328
Здравей Денис, декември месец направих спонтанен аборт и януари когато бях на преглед имах задържан фоликул, след това не съм ходила за проследяване и реших да пусна изследвания на 2 ден от цикъла. Моля за мнението ти. Но като видях високия FSH май нещата не са мн добре.

# 329
  • София
Денис, възможно ли е веднъж покачил се LH (на втори ден - стойност 25) да спре да се покачва или да спадне до нормални стойности по естествен път, или с прием на сетрофем? За по-лесно ще кача изследванията, но припомням, че съм вече на опити с донорска, наясно съм колко е зле положението. Този месец почивам от процедурите и пуснах изследванията за сверка на часовника. Надявах се поне на овулаторен цикъл, на чудо, но дори да има пик на ЛХ май ще е преди изобщо да тръгне някой заблуден фоликул. Опитах да търся графики за динамиката на хормона, но намирам само нормални, с равна/ниска стойност през ФФ. Благодаря!
Скрит текст:
Зависи от какво ЛХ и ФСХ са се повишили. Може да е от това че си с ИЯР и в края на пременопаузата, но може да има и нещо друго - напр. киста... тя, при (нормално) по-високи нива на тези хормони ( повишени само от пременопаузата), може допълнително да ги повиши.
Е2 е нисък - което показва, ако има нещо, малко вероятно да е фоликул. киста/ЗФ
Прогестерона също е нисък - ако има киста, тя поне не е лутреинова или ЛУФ.
Всичко това обаче може да се разбере чрез УЗ преглед ... по изследванията, аз мога само да предполагам, но не винаги тези предположения са точни, защото вариантите са десетки. Напр. ако си с един яйчник, или единият яйчник е с някакъв проблем ( няма да давам примери, за да не се плашите излишно )  - ФСХ също може допълнително да е повишен от това.
Хубавото е, че Прогестеронът е много добре - а това е важно за имплантацията.

Здравей Денис, декември месец направих спонтанен аборт и януари когато бях на преглед имах задържан фоликул, след това не съм ходила за проследяване и реших да пусна изследвания на 2 ден от цикъла. Моля за мнението ти. Но като видях високия FSH май нещата не са мн добре.
Скрит текст:

Здравей!
ФСХ е висок - може ЗФ още да не е изчезнал, но ако го има, най-вероятно търпи обратно развитие.( т.е. бавно, бавно изчезва). Друга причина, да се е превърнал в киста ( това се вижда на УЗ)
Другите са добре, но трябва да те види лекар ( веднага) на УЗ.
ПП.
Ако няма ЗФ - по-високият ФСХ показва проблем с ЯР ( трябва да се проверят АМХ и Инхибин В, на 3 ден от МЦ) ... това, че е имало зачеване, не означава че всичко с ЯР е наред.
Провери за дефицити, следи хомоцистеина, направи необходимите генетични и имунологични изследвания ... ако там има  проблем - да го коригираш и при следваща бременност - всичко да е наред, да е нормална, без проблемна и да си имаш здраво и хубаво бебе.
Съжалявам за аборта - гадна работа, трудно се преживява... но това, трябва да ти даде сила, да си повече оптимист и да проверяваш,търсиш и коригираш евентуални рискове - ако ти не си помогнеш, няма кой ... нашата съпричастност и съчувствие няма да ти помогнат, колкото и да са искрени и от сърце.
Така че смело напред. От мен - Успех! ... и знаеш, помагам с каквото мога, докато успеете Hug

Последна редакция: сб, 13 мар 2021, 08:14 от denis.

Общи условия

Активация на акаунт