Била, Метро, Фантастико, Хит, Т-маркет и др. - 12

• 98 984
  • 1 077
  •   1
Отговори
# 930
"Масло от палмови ядки" явно е по-изисканото описание на простото "палмова мазнина" или са различен продукт?
Май е първото.

# 931
От различни части на палмата се добиват, но за себе си съм сигурна, че са силно преработени в такова масово производство и се убива всичко полезно. Дори и едното да има повече ползи на теория.

# 932
От различни части на палмата се добиват, но за себе си съм сигурна, че са силно преработени в такова масово производство и се убива всичко полезно. Дори и едното да има повече ползи на теория.
Палмовото масло се добива единствено от месестата част на плодовете на маслената палма. Тоест плодовете са ядките. От кои други части да се добие масло - от кора и сок няма как да стане.
Кедровото масло е от кедровите ядки, ореховото от ядката на ореха.
Както и да го смята човек си е вредно, но няма как да се опазим, то е най-масово влаганото в хранителната промишленост.

# 933
Нещо ми се е загубила част от фразата от предния пост. Grin И двете са от плода, като палмовото е от месестата част, а това от палмови ядки било от семената. Ще цитирам и ще дам два линка. Това принципно заради въпроса на Звънче. Иначе на практика... и от корените да го дояха... после така го малтретират в производството, че няма значение дали някое от двете има повече полезни вещества, ако има.

"Важно е да се отбележи, че палмовото масло не трябва да се бърка с масло от палмови ядки. И двете произхождат от едно и също растение, но маслото от палмови ядки се извлича от семето на плода. То осигурява различни ползи за здравето."

От тук: https://gotvach.bg/n5-98529-%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%BD … D1%81%D0%BB%D0%BE.

Ето и Уики, но на английски: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Palm_kernel_oil.

# 934
Знам. Питам за подобен в Билла.

# 935
  • София
Някой ако ходи скоро дали може да снима термосите Метро

# 936
  • София
Здравейте, някой има ли информация утре кога ще отваря магазин фантастико в София? Никъде не мога да намеря информация, само някакъв пост от 2012 Frowning1

# 937
  • София
Обикновено след 10.00ч.

# 938
Петенце,

Кауфланд и Лидл са затворени.
За Била е това -

# 939
https://shop.gladen.bg/product/friendship-krave-maslo-82-bez-sol

Това масло открих вчера в Хит, 2,99 лв. е без намаление, внос от Полша. Не е лошо, по-добро е от българските определено.

# 940
Палмовото масло се добива единствено от месестата част на плодовете на маслената палма. Тоест плодовете са ядките. От кои други части да се добие масло - от кора и сок няма как да стане.
нищо вярно

Това е плодът на палмата.
Палмовата ядка е туй по средата. Мазнината от нея съдържа висок % лауринова мазнина, за разлика от мазнината, добира от серцевината, която е главно палмитинова и олеинова.
Двете се ползват в различно съотношение за постигане на различни по твърдост и функционалност крайни мазнини.
Палмоядковата е по-твърда и се съчетава добре с кокосовата, която също е лауринова. Кокосова с палмова не може да се смеси с голям %, защото се получава нестабилен и не добър продукт.
Доста химия има в мазнините, съчетанието и употребата им в храни.
Не е само ядка от палма, орех и кокос...
За съжаление незнанието води до такива коментари и генерални (често неверни) заключения.
Пълнежът на бонбони Линд се прави от специална смес на лауриновини и не лауринови фракции, които го държат течен в серцевината от шоколад, без да взаимодействат нежелано с какао маслото в твърдата част на бонбона.
Няма как да не се ползва растителна мазнина, различна от какао масло, тъй като няма течна фракция с такива свойства на самото какао масло.
Бедата не е дали е палма, ший, елипе или каквото там екзотично растение - а да няма транс мазнини - които са характерни за частично хидерогинираните мазнини.
Различните фракции имат различни свойства. Не всяка палма е лоша мазнина. Доста се работи в последните години за избягване на транс-мастните к-ни, но потребителското мнение трудно се моделира, защото не е много просто за обяснение (за широката публика).

Последна редакция: нд, 09 яну 2022, 08:31 от duhi_puhi

# 941
Точно така, палмовата мазнина не е лоша сама по себе си, лоша е ако хидрогенирана.

# 942
Точно така, палмовата мазнина не е лоша сама по себе си, лоша е ако хидрогенирана.
Има напълно хидрогенирана, която реално няма свободни транс.. Реално частично-хидрогенираната е лошата.
Тук пак идва нововъведение в етикетирането - вместо да се пише не хидрогенирана, частично-хидро и напълно хидро, ще се обявява % на TFA,  демек трансмасните к-ни. За да не се объркват потребителите от думата хидрогениране.
Вече е прието и е в сила от април 2021 н а територията на ЕС да не се продават продукти, съдържащи TFA над 2%. Реално повечето разработки се правят за допустимост под 1% дори.
Това е главно за твърдите фракции - демек кувертюри, шоколад.
Ако е пълнеж или в тесто - там TFA доста трудно да има.
Вече и БГ производителите спазват. Централна и западна Европа отдавна, на местно ниво имаха регулации. Те са вече на ниво устойчиво земеделие, което е друга бира, но приемат ли го ще дойде и при нас..
И цените са само в посока нагоре, от което 🙄

# 943
  • София
Трябва ми калиева сол. От Хит съм купувал преди години, но ми е неудобен сега.
Да сте виждали в по-големите Билла, Фантастико или Кауфланд?

# 944
  • София
Трябва ми калиева сол. От Хит съм купувал преди години, но ми е неудобен сега.
Да сте виждали в по-големите Билла, Фантастико или Кауфланд?
Купувала съм от Кауфланд, но преди доста време. Мисля, че и в Била се предлагаше. На Пимента беше. Може и в био магазините да погледнеш.

Общи условия

Активация на акаунт