Инвестиции - къде, как, какво?

• 67 843
  • 755
  •   1
Отговори
# 555
  • Русе
Честно казано тези книги малко са поостарели вече. Чела съм някои от тях и не останах очарована.
Най-големи познания придобих от два платени курса и четене със размисъл и сравняване на блогове.

# 556
Има книги и книги. Не говоря за боклуците на Кийосаки и подобни.

Ето тук има списък с качествена литература:
https://www.bogleheads.org/wiki/Book_recommendations_and_reviews

# 557
Не мисля, че книгите на Кийосаки са боклуци. Повечето от тях даже не са за инвестиране, а по-скоро за лични финанси от един по-философски ъгъл. Лично на мен ми бяха супер полезни, защото промениха начинът ми на мислене и в този смисъл могат да са много полезни на масата хора, които нямат особена финансова култура.  Преди да се запозная с творчеството му живеех от заплата на заплата, изплащах нова кола и не бях чувал за неща като сложна лихва, инвестиране и т.н. Неговите книги ми дадоха началния тласък, след който животът ми се промени драстично. Разбира се, в никакъв случай не трябва всичко в тях да се приема на 100%. Просто всеки човек може да вземе нещо за себе си от тях.
Иначе ако говорим за сериозна литература за инвестиране - има по-стари книги, които са ценни, защото би било доста скъпо да смятаме, че този път нещата са различни Innocent

# 558
Не мисля, че книгите на Кийосаки са боклуци. Повечето от тях даже не са за инвестиране, а по-скоро за лични финанси от един по-философски ъгъл. Лично на мен ми бяха супер полезни, защото промениха начинът ми на мислене и в този смисъл могат да са много полезни на масата хора, които нямат особена финансова култура.  

Точно ме сърбеше да напиша същото. Това, че не се занимават с детайли и тънкости, не ги прави боклуци. Тези книги имат своето място и са точно за начално осъзнаване. Някои хора сами стигат до същите идеи,  други обаче или не се замислят или имат някакви неоформени усещания в главите си и тези книги са им полезни за да "стъпят на пътя". А после вече как ще вървят и докъде ще стигнат си е тяхна работа.

Може би ако началната сума е малка и инвестиционният хоризонт е дълъг има повече смисъл да се залага на нещо по-рисково. Не знам.

Склонността към риск според мен върви във връзка с размера на рискувания капитал и в добавка с възрастта. Никой не се спира да си купи картонче за триене за 10 лева, макар рискът накрая да загубиш парите си да е 90%. Когато обаче човек заложи 10, 20 или 50 хиляди евро започва да мисли какъв риск му е приемлив. И за тези пари, честно казано, и най-високите нива на (разумен инвестиционен) риск са приемливи за млади хора - хем няма да загубят кой знае колко, хем имат време за "поправка". Да де, ама ако нещата са успешни и тези 10, 20 или 50 хиляди станат 100, 200 или 500 хиляди дали ще се рискува със същия хъс? Много се съмнявам Simple Smile А ако и годинките не са около тридесетте, а десетилетия нагоре?

Последна редакция: пт, 07 яну 2022, 16:54 от Черна станция

# 559
Не се обиждайте, но ако имате база за сравнение, сами ще стигнете до извода, че книгите му са боклуци. Освен това самия той си е мошеник и доказано лъже в книгите си Simple Smile

Малко са хората, които ще тръгнат да четат книги на английски за такава специализирана тема. В България се чете каквото е преведено, а там се гони тираж, а не качество.

Последна редакция: пт, 07 яну 2022, 17:28 от Daystar

# 560
И кое е боклук? Основните му идеи са си съвсем здрави - кое е актив и кое пасив, какво трябва да се прави за да забогатееш, а не да си останеш все на ниво да изкараш месеца... Това са базови неща, но са си съвсем верни. А останалото дали е ценно или не е според зависи. Даже и човек да спре на нивото на книжките на Киосаки (прави сте, че като се прочете една после няма смисъл), пак може да си даде парите на хора, които са чели, ако не го влече. А и нали се казва, че колкото и да си майстор, трудно ще надминеш пазара в дългосрочен план. Тогава какво полза от прекалено много четене?

# 561
  • инфантилно и разглезено хлапе
Не се обиждайте, но ако имате база за сравнение, сами ще стигнете до извода, че книгите му са боклуци. Освен това самия той си е мошеник и доказано лъже в книгите си Simple Smile

Ха-ха-ха... Smile

Аз не съм прочел нито една книга на тема инвестиции, нито имам желание да чета съветите на разни едри капиталисти и финансови гурута.
Сделките, които съм правил до сега, са били "на око", по моя преценка, или "на вътрешно усещане"

Обаче обичам да гледам канали и видеа на обикновени ютубъри на тема инвестиции и финансови спекулации.
От там научих доста неща и трикове...

# 562
Стаматко, лично аз не бих правила такива сметки на дребно. Ако не мога този месец или идните 2-3 да купя цяла акция, ще използвам времето да чета повече, докато събера парите. Дори и с 5% да се вдигне акцията за месец, това са 5$ печалба преди данъци, а вероятно за всяко следващо купуване плащаш нова такса на брокера, т.е. по-добре посъбери малко, пък тогава купи. Не говорим да влезеш със 100к евро, но нека са едни 1000лв, за да не отиде печалбата цялата в такси за покупката...

Едит: има съвсем легитимни варианти да инвестираш с по-малко капитал, но изобщо не искам да ти вкарвам тези мухи в главата, защото те изискват далеч по-дълбоко познаване на пазарите и трейдинга като дейност.

Reagan, напомни ми, че и аз бях от тези, дето все "не им оставаше време" да мислят за инвестиране, покрай натоварваща работа и други особености на организацията на живота в Германия, при които единият от двойката трябва да работи едва ли не на 1/2 ден, за да може да иде до поща, институция, ГТП на колата или дори магазин за хранителни стоки в работното им време (да не говорим за детските градини, в които те гледат накриво, ако детето остане над 4 или 6 часа дневно - върви работи...). Истината е, че когато видиш необходимостта от това нещо, намираш време... Отделих си една отпуска от 2 седмици, в която четях по 10 часа и повече на ден без помотване и оглеждане и накрая започнах... Но оправданието "нямам време" ми е познато и на мен. 😃 Единствено консултанти по време на тежки проекти съм виждала буквално да нямат време и да не се прибират дори от офиса вкъщи с дни. Само че и тези проекти са по 2-3 месеца, след което имаш месец - месец и нещо до следващия. Та, ако сега нямаш време, то след 2-3 месеца макс ще имаш... Но масово хората около мен работят по 6-7-8 часа дневно, някои и 10-тина без почивки (с почивките стават към 11). И всеки от тях ще намери време, ако има желание. 😃
Не е проблема в парите. Сложих просто 500 евро ей така да видя как се работи в ibkr. Купих си различни си 3 etf и по една акция от 2 компании.  Останаха ми малко евро и се чудя какво да ги правя. Ако видя, че има смисъл идеята ми е да вкарвам рвдовно пари.
 За 4 фонда стсваше въпрос за Амунди. На детето родата постоянно му дават парички, а то няма какво да ги прави та идеята ми беше да му ги вложа в няколко фонда. Не знам дали е добра идея, но и не виждам с какво таксата е различна от това в няколко фонда.

# 563
  • Русе
Точно с парите на децата в началото купих дялове в Амунди. Иначе просто се трупаха по сметките им и инфлацията ги ядеше.
После колелото се завъртя и вкарах още. Най-вече ме поблазни мисълта, че те са длъжни да ги изкупят и ако видя финансов зор, бързо мога да ги ликвидирам. Незнайно защо реших, че с ИБ по-бавно ще се случат нещата.

Друга идея. Когато се записах на първият курс по инвестиране не разбирах поне 50% от това, което говореха Simple Smile Обаче всяка вечер споделях наученото с децата. Те не схващаха поне 90 % Simple Smile, но  аз не спирах да говоря и до ден днешен продължавам да им надувам главите с финансови коментари.
Аз пораснах без всякаква финансова култура и не искам и децата ми да са така.

# 564
  • София
Друга идея. Когато се записах на първият курс по инвестиране не разбирах поне 50% от това, което говореха Simple Smile Обаче всяка вечер споделях наученото с децата. Те не схващаха поне 90 % Simple Smile, но  аз не спирах да говоря и до ден днешен продължавам да им надувам главите с финансови коментари.
Аз пораснах без всякаква финансова култура и не искам и децата ми да са така.
Много добре правиш! Съгласна съм с теб, че нашето поколение израсна без финансова култура, защото такъв е интересът на всяко правителство и на държавно контролираната монетарна политика. Да сме финансово неграмотни!

Аз имам щастието, обаче да бъда ограмотявана от моя роден син -скоро на 22г, който "прогледна" доста по рано от собствените си родители, още в края на 12клас започна да чете много, слуша видеа по темата и сега -3 години по късно, той е мой финансов ментор и съветник!
Самият той ми връчи да чета заглавията: "Богат татко,  беден татко" на Робърт Кийосаки, за който не чета ласкави мнение по горе, "Най-богатият човек във Вавилон" и "Монахът, който продаде своето ферари" на Робърт Шарма. От лятото ми е връчил "Стандартът Биткойн". Минала съм средата на книгата, едва...
За Коледа моят подарък от сина ми беше онлайн курсът на Стойне Василев: "Основи на инвестициите и лични финанси" на ИнвестПро.
Апропо днес InvestPro имат среща от 10 онлайн с интересни лектори.

Колкото за четенето на книги, синът ми си чете литература на английски, която поръчва от Амазон. Не преведена литература, а в оригинал. The Wealth of nations на Адам Смит чете в оригинал в момента. Тухла и половина е.

Инвестирам в инвестиционно злато в момента и правя стъпки в Инвестиции във взаимни фондове Амунди, така и така имам сметка в Уникредит.

Чета ви.

# 565
  • Русе
Копче, браво на детето. Моите не проявяват интерес засега. Дано все пак нещо им остава в главата.

Слушам конференцията. Интересни факти за инфланцията научих.

# 566
Никой не ми обясни защо инвестирането в 4 различни фонда да е лоша идея. На всички таксите са 1,5%. Плюсът за мен е диверсификацията. Какви са минусите.

# 567
  • Русе
Предполагам заради таксите. Мен не ме бъркат.  Даже съм си набелязала още един за покупка, но едва ли ще успея тази година Sad

# 568
1,5% е таксата при директна инвестиция/ поне такава е на ДСК/.При спестовен план взимат накуп 2% от общата инвестирана сума за периода.Няма значение за 5 или 10 години е.

# 569
  • инфантилно и разглезено хлапе
1,5% е таксата при директна инвестиция/ поне такава е на ДСК/.При спестовен план взимат накуп 2% от общата инвестирана сума за периода.Няма значение за 5 или 10 години е.
При спестовен план таксата за записване би трябвало да е доста по-малко проценти...
До колкото съм чел условия на различни фондове, навсякъде е така...
ДСК да не са решили да щавят и спестителите с високи такси?

Общи условия

Активация на акаунт