Инвестиции - къде, как, какво?

• 67 782
  • 755
  •   1
Отговори
# 570
Споделям два добри въпросника за определяне на разпределението на активите. Няма как да обхванат всички фактори, но дават добра отправна точка.

https://retirementplans.vanguard.com/VGApp/pe/PubQuizActivity?Step=start

https://www.ifa.com/survey/

Последна редакция: сб, 08 яну 2022, 20:33 от Daystar

# 571
2% е при спестовен план в УниКредит

# 572
  • инфантилно и разглезено хлапе
2% е при спестовен план в УниКредит
Това е супер-гадно.

Че то тогава въобще заслужава ли си да се нашивате при тях?!

С тая стратегия на месечни вноски не стига, че купуваш на върха на набалончения пазар, ами и още 2% входна такса да им плащаш?! Frowning1

Аз никога не съм използвал спестовен план, но когато бях към ОББ, по спомен при тяхните фондове условията за записване бяха много по-добри.
Ако не ме лъже паметта, входна такса се начисляваше само на първата покупка, всички следващи вноски бяха освободени от входна такса...

# 573
  • Русе
На всяка вноска се начислява такса вход Sad

# 574
Тия клоуни в Унито съвсем са се самозабравили.

Аз при такива условия не бих вкарал нищо при тях.
Щом е така, по-добре при инвестиционен посредник, или в ОББ...

# 575
В ОББ колко е входната такса?

# 576
  • München, Deutschland
Този "Богат татко, беден татко" на 3 пъти почвам да го чета и толкова ми изтъпява, че зарязвам... А чета бързо, хората ми се чудят даже. Обаче то ми звучи като детска книжка, поне началото, което на 3 пъти препрочитах... Нали, и левълът, и езикът са малко все едно на човек, който чете Стайнбек да му дадеш чиклит от Космополитън, дето ги слагаха лятото със списанието. Уточнявам, че съм чела български и английски варианти, ако евентуално оригиналът е на японски.

Честно казано, лично на мен повече ми помагат научни статии и анализи, отколкото подобен тип "амбицираща" литература. Но не е нужно всички едно и също да четем - който каквото си харесва и му е комфортно.

# 577
Здравейте, имам сметка в Уникредит и последния път ми предложиха да направя инвестиция в някой от фондовете на Амунди. Седнах да чета по въпроса и така попаднах на тази тема, изчетох я с интерес и разбрах около 20% от нея. Търся препоръка за обучителен курс по инвестиции, защото е ясно колко много не ми е ясно, или консултация с финансов посредник, за да знам откъде да почна.
На този етап целта е минимизиране на разходите, за да не стоят някакви пари в банкова сметка и да се изяждат от инфлацията.
Благодаря

# 578
На всяка вноска се начислява такса вход Sad

Така излиза, че спестовният план е по-голяма набутвация от еднократните покупки Frowning1

(-2,00%) такса вход +
 (-1,75%) такса годишно управление на фонда +
 (-0,5%) поне, такса превалутиране +
- още месечни такси за поддръжка на разплащателна сметка във валута
- и за десерт те нашиват да купуваш на върха на набалончен пазар...

всяка година гарантирано -4,25% само от такси и комисионни... а ако започне да спада пазара при форс-мажорни обстоятелства още по-големи загуби...

Без да съм разбирач ви казвам... бягайте с 200 от подобни "инвестиции"...

# 579
  • Far away from here...
Ауу, този съм го проспала. Мерси, Луна Hug
И аз ще го изгледам и ще го пратя на един- двама.

И аз гледам всичко, на каквото попадна 😂, паралелно с платените курсове, които карам. Просто съм много неграмотна в това отношение, а не съм и първа младост вече, та някои неща има нужда да ги чуя/прочета по няколко пъти, докато ги осмисля.
В началото, когато започнах да чета тази тема, почти нищо не разбирах и искрено ви се възхищавах на уменията и познанията. Все едно четях на език, който не владея… Вече имам “проблясъци” тук-там 😂 и се надявам да продължа да надграждам.

# 580
Така излиза, че спестовният план е по-голяма набутвация от еднократните покупки Frowning1

(-2,00%) такса вход +
 (-1,75%) такса годишно управление на фонда +
 (-0,5%) поне, такса превалутиране +
- още месечни такси за поддръжка на разплащателна сметка във валута
- и за десерт те нашиват да купуваш на върха на набалончен пазар...

всяка година гарантирано -4,25% само от такси и комисионни... а ако започне да спада пазара при форс-мажорни обстоятелства още по-големи загуби...

Не го знам този спестовен план, ама все пак мисля, че смяташ грешно.  Внасяш значи едни пари и ти вземат 2%. Но това е само първия път и после година след година не ти вземат вече нищо от тези пари. Таксата за управление според мен е нещо неизбежно (не знам колко е, сигурно е толкоз). 0,5% превалутиране пък е много завишено, ако се работи в евро. Все пак сега погледнах - Булбанк продава едно евро за 1,96 лева, което е само 0,21%, а за големи суми дават и по-добър курс. Да, ти обичаш да добавяш и обратното обръщане, ама съвсем не е задължително да ти се наложи да го правиш, защото все пак говорим за дългосрочен план. А и това е еднократна такса и от втората година нататък по-скоро фондът ти струва 1,75% + някакви мижави пари за поддържане на сметката, които сравнение с цялата инвестирана сума са смешни. На мен не ми изглежда толкова зле. И излизаш без такса.
Това за купуването на набалончен пазар има вярно, но такава е идеята на постоянните редовни вноски и това е принципно положение. Идеята е, че в дългосрочен план няма значение.  Иначе този начин на инвестиране и аз не го обичам - аз купувам ако и когато реша, с цяла сума наведнъж. И застраховка да е, пак не харесва редовните вноски, а еднократното плащане.

# 581
Все пак сега погледнах - Булбанк продава едно евро за 1,96 лева, което е само 0,21%, а за големи суми дават и по-добър курс.

... и купува на 1,945, което даже прави  -0,77%, още по-зле...
Обратното изкупуване защо не го смяташ, тези пари са да ги харчиш. Рано или късно ще трябва да ги превалутираш обратно.

Не виждам логика тези, които са на спестовен план да са по-прецакани от другите с еднократната покупка.
Все пак когато купуваш еднократно може да използваш спадовете на пазара за да ти неутрализират част от таксите, а при спестовен план нямаш такава възможност.

Така тези на спестовен план ги прецакват двойно - един път ги дерат с по-висока входна такса 2% - срещу 1,5%  при еднократна покупка, и второ, принуждават ги да купуват дялове в неподходящо време, дори когато цените на всички активи са в очевиден балон.

Както казах, в ОББ до миналата година онези на спестовен план инвестираха при по-изгодни условия, спрямо другите с еднократните покупки. Начисляваха им входна такса само на първата покупка, последващите им вноски бяха освободени.
Сега вече не знам как е, може и те да са го променили...

# 582
  • Far away from here...
А колко често/при какви условия бихте преразгледали стратегиите, които използвате? Например по-високата в момента инфлация ще бъде ли за вас причина да се насочите към по-активен тип инвестиране, изобщо - кои са факторите, които оказват влияние върху решенията, касаещи портфолиото ви?

# 583
Защото в дългосрочен план ще въведем еврото и няма да се наложи. То затова е хубаво да имаме евро, а не лев (и други причини има).

Иначе и аз казах - тези спестовни планове с редовни вноски и на мен не са ми по вкуса.

А колко често/при какви условия бихте преразгледали стратегиите, които използвате? Например по-високата в момента инфлация ще бъде ли за вас причина да се насочите към по-активен тип инвестиране, изобщо - кои са факторите, които оказват влияние върху решенията, касаещи портфолиото ви?

Стратегиите се определят основно от възрастта на инвестиращия и от обема на капитала. Инфлацията не мисля, че е фактор, защото акциите винаги я отработват в по-дългосрочен план. Грубо казано ако един хляб струва 1 лева и акциите на завода са пак по 1 лева, ако хлябът стане 1,5 лева заради инфлация хората пак ще купуват (даже и да има временен спад) и тогава заводът пак ще продава толкова хляб, колкото и преди, което автоматично ще докара цената на акция пак да е равна на един хляб. Това е много груб пример, но според мен принципно верен. Инфлацията яде кеша, а не материалните активи.

Последна редакция: нд, 09 яну 2022, 13:40 от Черна станция

# 584
Доста силно ми е изказзването принуждават да инвестираш. Никой не те принуждава чак. Всеки може да прави каквото си иска. Иначе и аз съм като ЧС. Като ще купувам да е наведнъж.
Ако е дългосрочно в някакъв момент ще сме в евро и няма да и а превалутиране. Ако пък имаш пари в евро съвсем  няма разлика.

Общи условия

Активация на акаунт