Мнения за Американски университет Благоевград

• 57 830
  • 497
  •   1
Отговори
# 225
Това с пролетния семестър не го разбрах. Приемът, в българските университети, е през лятото. Чак тогава някой приет, примерно в УНСС, решава, че ще учи там, а не в АУ. Какво се случва с неговото място в АУ.

При нас има два приема в годината:есенен и пролетен. Нямаме много общи неща с българските ВУЗ.

# 226
  • Пловдив
Аз съм много руса и такива загадъчни отговори не са за моя ум. Ако някой приет сега, се откаже през юли, мястото му се запълва от друг кандидат през есенния семестър? Да? Не?

# 227
  • Варна
Аз съм много руса и такива загадъчни отговори не са за моя ум. Ако някой приет сега, се откаже през юли, мястото му се запълва от друг кандидат през есенния семестър? Да? Не?

Не съм член на отдел Прием, но ако имаме такъв сценарий, според мен е нищожна възможността мястото му да се запълни за есенния семестър, защото:
1. Есенният семестър започва в края на август
2. Почти всички обучения за новия семестър също ще са минали (започват през юни и са всяка седмица), както и някои регистрации - например за избор на стая или регистриране на курсове. Т.е. потенциалният нов заместващ кандидат ще е в супер неравпоставена позиция спрямо останалите първокурсници и не мисля, че университетът цели това.
Така че най-вероятно мястото остава незапълнено и се предлага за зимния семестър, започващ в края на януари.

Освен това, университетът борави много добре със статистическите си данни и за да минимизира този риск, на база информация от вече минали години за подобни бройки, мисля че би предложил съответният % бройки в допълнение на приетите, знаейки, че такъв % потенциално се отказват. Чиста математика, а в АУБ департаментът по математика определено знае какво прави.

Също така, едно от нещата, което е критерий за прием е личната мотивация - именно това се цели с интервюто. Отличници много, ама на тях им трябват конкретно лица, които знаят защо искат да учат там. Едно, че това създава ядро от мотивирани студенти и с такова се постигат много по-високи академични резултати, ами и за самите студенти след като завършат се цели отлична реализация, защото те са истинският имидж на университета. АУБ е преди всичко кауза и не случайно откак има класация на МОН дели първото място със СУ, а и сред работодателите безапелационно води пред останалите ВУЗове по предпочитания.

# 228
Абсолютно със съгласна с горния пост. Търсят мотивирани и амбициозни млади хора. Често срещам мнения от незапознати и всичко знаещи хора, че в АУБГ приемат всеки, който може да си позволи високата такса, че там "учат" само деца на бизнесмени и пр . Да, може и да ги приемат, не съм запозната с приема, но след това при лоши академични резултати получаваш предупреждение за отстраняване  . При последващо предполагам наистина има отстраняване. Университетът държи на репутацията, която си е създал и не толерира ниски резултати и отсъствия от лекции( преди всяка лекция ги преброяват). Затова децата трябва да са много мотивирани и да се подготвят, че ще учат много, ще бъдат много ангажирани с много извънкласни дейности, но и ще открият много нови приятелства , една толерантна и модерна среда и много възможности да разкрият потенциала си.

# 229
Някой беше ли днес 15.02 при нас за Деня на отворени врати? Много полезно събитие за информиран избор е и се организира два пъти в годината.

# 230
  • Пловдив
Бяхме през октомври. Темата ми е по-полезна.....Може би защото съвпадна с трагичния инцидент, който след като посъбрах информация, не е единствен. От няколко дни търся статия във в-к "Струма", на студентка от университета, много интересен и различен поглед на представеното до момента. Но не я откривам. При толкова много суперлативи, без никакви негативи, аз лично, ставам изключително подозрителна и критична и винаги търся да видя и другата страна на монетата. Дъщеря ми не е очарована, а очаквах да се въодушеви, все пак затова отидохме......Нямам представа какво очакваше, но явно не го видя. Каза, тези хора са твърде еднакви в поведението си, дали са такива и в мисленето? Ако е така, аз не съм за тук. Честно, аз гледах други неща, а тя е наблюдавала хората.......

# 231
За това е и деня на отворени врати за да прецените дали университета е подходящ за вас, далеч съм от мисълта, че е точния избор за всички, просто е доказано един добър такъв.

# 232
Ние бяхме днес на отворените врати. Реално ще кандидатства за 2026/2027 година. Беше много полезно посещение. Дъщеря ми и приятелче са очаровани от университета. Най-много им харесва гъвкавостта, че могат да си моделират образованието според техните предпочитания и нужди. Хареса им и това, че е малък университет и прилича повече на училище.  Определено ще кандидатства, но всичко зависи от офертата и дали изобщо ще я приемат.

# 233
  • Чикаго / София
Университетът не е за всеки, затова е хубаво да се види и прецени дали е подходящото място.
Сигурно има и негативи, всеки вижда нещата според неговите нужди и очаквания.

Аз лично, съм с прекрасни впечатления от грижата за студентите. Имаме личен опит в ситуации, в които реагираха, бързо и навреме. Реакция, която не би се случила в никой друг университет в България, а дори и в повечето в чужбина. Това, че е малък и си познават студентите е голям плюс.

За съжаление трагични инциденти се случват навсякъде.  Не всички стават достояние на широката общественост. Ако се разрърси човек, съм сигурна, че ще намери за всеки университет не един и два случая през годините, за съжаление.

# 234
Интересно ми е, какъв успех трябва да изкараш при различните проценти стипендия. Някой знае ли? И щом с увеличаването на процентите, се увеличава и успехът, който трябва да покрият, означава ли, че при 100% отпусната стипендия, успехът ти трябва да е над 3.50?

# 235
да, 3.50 или нагоре cumulative GPA
сигурно знаете, че системата за оценяване е с букви, плюсове и минуси

Grades            
Excellent   A   4.00      
Excellent   A-   3.67      
Good   B+   3.33      
Good   B   3.00      
Good   B-   2.67      
Satisfactory   C+   2.33      
Satisfactory   C   2.00      
Satisfactory   C-   1.67      
Poor   D+   1.33      
Poor   D   1.00      
Failure   F   0.00      
Passed   P   degree credit, not included in GPA computation      

всеки курс, който се взима, носи определен брой кредити, които се умножават по оценката, за съответния семестър се събират произведенията от оценката и кредитите на взетите курсове и получената сума се дели на общия брой кредити за семестъра, това дава Term GPA, кумулативният е същото, но с натрупване - всички кредити на взетите курсове от началото на следването се умножават по оценките и сумата им се дели на общия брой кредити от началото на следването, с проста екселска таблица лесно се следи, и студентът може да предвиди при каква по-ниска оценка би могъл да застраши изискването за академичен успех

# 236
Здравейте, мами! А дали някое от децата Ви кандидатства с ранния прием до 15 януари 25г? Имате ли отговор или още чакате?
Моят син подаде документи и все още очакваме мейл с параметри за прием.
П.с Успех на всички деца!

Последна редакция: пн, 24 фев 2025, 12:01 от vania_0101

# 237
  • София
Ние чакаме също. Не остана - най-късно петък ще е. Simple Smile

# 238
  • София
Предполагам, че ще изпратят до всички едновременно. Ние също чакаме

# 239
Успех на чакащите. Връщате ме година назад, когато бях във вашето положение и тръпнех от нетърпение( и страх) от резултатите.  Всеки път като получавах съобщение от детето мислех, че ще ми съобщи за резултати и така ден след ден, докато на 28 февруари бяхме вкъщи и дъщеря ми видяла, че други деца са публикували резултатите си и влезе в акаунта си да провери. Това е един от най-радостните ми дни,  защото се изпълни една мечта на моето дете( затова помня датата), сега само трябва да поработи усилено за да я довърши успешно до край.

Общи условия

Активация на акаунт