Ако ви кажат, че носите увреден плод, ще го махнете ли?

• 18 875
  • 306
  •   1
Отговори
# 150
  • София

От страх......че ще бъде нещастно, че няма да може да се реализира, че няма да може да намери партньор в живота си и би останало само, че може да се наложи винаги да бъде гледано от някой, дори след като почина
 ( брат, сестра, роднина )........от страх, че ще ме обвинява, заради това.........
Споделям напълно страховете ти Peace, бих го махнала по същите причини.

# 151
Simple Smile Ще цитирам един професор - генетик.
"Ние сме в зората на тази наука"...

По повод тази реплика на професора се сещам за филма "Гатака".
Може да не ни харесва да сме още в зората на тази наука и да искаме далеч повече неща от нея, но филма ме кара да изтръпвам при мисълта за другото лице на това познание и си мисля, че донякъде не сме дорасли духовно за него.

# 152
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Simple Smile Ще цитирам един професор - генетик.
"Ние сме в зората на тази наука"...

По повод тази реплика на професора се сещам за филма "Гатака".
Може да не ни харесва да сме още в зората на тази наука и да искаме далеч повече неща от нея, но филма ме кара да изтръпвам при мисълта за другото лице на това познание и си мисля, че донякъде не сме дорасли духовно за него.

Да, точно така.....в NGM имаше една статия, в която се споменаваше, че вероятно ще настъпи ерата на най- ужасната дискриминация.........дискриминация на човека, на генна основа

# 153
  • София
Много тежък въпрос...  Sad Най - вероятно ДА, колкото и да страдам, за да спестя неговото и мое бъдещо страдание. Дай Боже на никого да не се налага да взима подобно решение! Praynig Praynig Praynig Praynig Praynig

# 154
  • Кори Селести
изтръпвам при мисълта за другото лице на това познание и си мисля, че донякъде не сме дорасли духовно за него.

Simple Smile Може би когато стигнем до това познание - вече ще сме дорасли и духовно.
Аз лично не мога да приема за нормално протестите срещу генетиката и клонирането на органи.
Недоумявам как някой може да е против отстраняването на заболявания и предотвратяването на раждане на увредено дете.
Пак казвам, че имам предвид наистина тежки случаи, когато дори донякъде пълноценният живот е невъзможен.

Друг е въпроса, че е много вероятно все още действията в тази  насока да не са съвсем правилни, но такова е всяко начало.

# 155
  • Пловдив
Най-вероятно да,въпреки,че тогава може би ще си мисля,че докторите може и да грешат и със сигурност няма да ми е лесно.
Дано не се налага на никой. Praynig

# 156
... амниоцентезата,че изобщо не е сигурна!!!Единственното което може да ти докара е аборт на здраво бебе!

Амниоцентезата е изследване, което се прави по желание.
Рискът от аборт далеч не е толкова голям, колкото се пише често във форума.
...говориш за миговете щастие на увредените деца...а знаеш ли нещо за всички останали мигове?

Имам предвид наистина увредени...не Даун, не глухота, слепота или леки форми на ДЦП...

Наистина не може да има 100% гараниция за нищо.
Решението е трудно и е за цял живот, индивидуално за всяко семейство и не е редно да се упрекват хората решили да не дадат живот с мотива, че прогнозата може да не е вярна.

Въобще...това решение няма нищо общо нито с отношението към децата в последствие от страна на родителите, нито с отношението на обществото към тези семейства.
Нека не смесваме нещата...
Реза,тук в тази тема,изказвам лично мнение,не задължавам никого да се съгласява с мен.Да,имаш право:амниоцентезата е тест,който се прави по желание на пациента,но това не променя факта че е неточен,нито че с правенето му се поема огромен риск.Открих си бременността ,докато си бях в България.Отидох при моя гинеколог,които освен че е един от най добрите гинеколози е и семеен приятел.Споделих му че тук в Италия се прави троен тест(биохимичен скрининг) ,след което може да последва и амниоцентеза,той ми каза това"не прави подобни простотии щото като загубиш здраво бебе ще ми ревеш след това,не ги слушай моите колеги,не сме напреднали до такава степен че да разпознаваме толкова уврежданията,колкото се Правим че ги виждаме"Естественно след години прецизността че бъде безспорна,но на сегашния етап ние бременните сме малко като мишчици за експерименти в лаборатория,допринасяне за развитието на медицината,предоставяики собствените си тела.Тук в Италия ,в университетската болница,която бъка от професори и е една от най-големите гинекологични клиники в Италия,за тройния тест ни събраха един куп момичета на колоквиум за да ни разясняват Що е биохимичен скриниг.Лекарката,някаква антипатична професорка,каза че който нямало да иска амниоцентеза след негативен биохимичен скрининг,по добре хич да не и губел времето.Едното от момичетата беше с трета бременност,и двата пъти когато се беше подлагала на амниоцентеза бяха с негативен резултат-т.е.болно бебе,а ражда две нормални деца.Госпожа професоресата обясни,че понякога се БИЛО случвало,да не се притеснявала щом и е за трети път.Ами ако ги беше махнала?!).За да разберат дали всичко е ок се гледат нива на хормон в кръвта.При здрави деца нивото на хормона е ниско,при болни-високо.Не се знае обаче от какви други фактори се влияе повишеното ниво на хормона при здрав плод.Абортите след амниоцентеза са 20% от случаите.Вярно,нищо работа,ама на кой му се иска да попадне в тези нищожни 20%?
Да,знам какво означава да гледаш болно дете.Имах братовчед ,който се чупеше от главата до краката непрекъснато-липса на калций в костите.Майка му често казваше ,че е тежко когато самата тя се моли детето и да умре,за да не се мъчи повече,защото милия наистина страдаше ужасно.Но той НЕ искаше да умре!!!Обичаше живота си такъв какъвто е,имаше свои интереси,свой свят.Обожаваше да бъде сред хората и непрекъснато го извеждаха навън в инвалидната му количка.Когато се разболя сериозно от пневмония на 35 години ,казвал на майка си че не иска да умира ,че иска да живее.За съжаление почина.Но искаше да живее!

# 157
  • Ямбол
Ако е 100% сигурно, че е увреден плода ДА

# 158
  • Варна
krasi5 съжалявам много за преживяната от теб загуба, прегръщам те и нека почива в мир малкото ти ангелче  Praynig

Аз подкрепям напълно тезата на amymommy и мисля, че никое от изследванията, които се правят по време на бременността не могат да дадат 100% точност. Това е не само мое мнение, но е мнение включително и на лекарите. В моя случай, когато откриха бъбречните аномалии на бебчо - доцента, който го гледа беше категоричен. Каза ми: "Това бебе няма да живее и трябва да се махне"

Каза ми, че бъбреците му не функционират и че единия от тях бил толкова голям, че заемал цялото стомахче на бебчо и най-вероятно ще започне да притиска и останалите органи. Когато чух диагнозата много плаках, но с мъжа ми решихме да не се доверяваме само на неговото мнение. Обиколихме много доктори и се оказа че положението не е чак толкова сериозно и за бебето има шанс да си живее нормално. Освен това всички се изказаха, че не може да се вярва 100 % на апаратурата или изследванията. Казаха, че историята познава много случаи на грешно поставени диагнози.

Има много случаи, когато при уж открити малформации на плода, бебето се ражда напълно здраво и такива, при които при нормално протекла бременност и перфектни изследвания - бебенцето се ражда с някакъв проблем...

# 159
  • Кори Селести
Но той НЕ искаше да умре!!!

Никой не иска да умре.
Друг е въпросът в темата.

За 20-те процента не си права.

venira, би ли посъветвала детето си да пресече Цариградко шосе през мантинелата само защото някой го е направил и нищо не му се е случило?

Аз не бих си позволила да давам съвети по този въпрос.
Не бих окуражавала някого да роди или да да махне детето си.
Ако се случи лошото - бих подала ръка.

# 160
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Била съм на 3, когато се роди брат ми и на 6, когато той почина........от тумор в мозъка.......това промени целият ни живот .....моят и на нашите.........те още не са преживели загубата.........Не бих могла да рискувам и да родя болно дете........Трябва да ви кажа, че през почти целия си живот, брат ми е лежал в Онкологоията...и мама с него......незнам дали това е следствие от някаква генетична аномалия или друго, дали е вродено или придобито......но за мен най- страшното нещо е да загубиш детенце.....сега , пиша това и плача......а се е случило преди 100 години.......

venira, пожелавам ти едно здраво и силно бебе.....ти си смела жена   bouquet

# 161
абе хора
много е смело една жена да роди БЕБЕ с увреждания, да гледа ДЕТЕ с увреждания, но замисляли ли сте се какво става след 20години????
как се преоблича, къпе, храни и прочие лесни и злободневни за повече от нас неща един голям човек???
как се вдига, мести и пренася мъж или жена на 30 години тежащ 60-70кг?
защо?
кому е нужно... при все това, че е можело да се предотврати...

# 162
  • Варна
Не мога да преценя, дано не се налага да го правя Praynig

# 163

Никой не иска да умре.
Друг е въпросът в темата.

За 20-те процента не си права.Аз не бих си позволила да давам съвети по този въпрос.
Не бих окуражавала някого да роди или да да махне детето си.
Ако се случи лошото - бих подала ръка.

Виж Реза,не искам да се заяждам с теб,напротив!Не мисля че да се разправяш с жени които все намират повод да се скарат и да се хванат за косите или да докарат дотам нещата че да се наложи да бъдат затваряни теми,защото са преминали границата е леко начинание Peace.Напротив,наистина често като чета разни работи тук си викам,божке на тези модератори как им се занимава по зял ден с шантави узъри Thinking.Обаче,си мисля аз че затова този форум дърпа така добре напред и за това се радва на такава популярност(завидна в много отношения)именно защото жените,мамите се намират на приказка и могат да обсъждат с други мами проблеми които ги интересуват пряко или непряко,ако трябваше да се придържаме стриктно към темите без да разтягаме локуми около основния въпрос,повярвай ми отдавна никой нямаше да кисне по форумите Confused.Вярно,оспамихме темата,аз съм една от главните допринесли затова  Rolling Eyes,но всичко което казвам и аз и останалите момичета е в пряка връзка със зададения въпрос.А както виждаш се обсъждат именно причините ,поради които някои биха или не биха махнали увреден плод.Просто допълваме с доводи тезата си.Не виждам кое му е лошото.Хубава е темата,важна е,не е някоя глупост и хората си участват активно.Не съм прочела досега нито една реплика в която някой обременява с личното си мнение другите участнички.Никой не дава съвети,никой никого не окуражава.Това че аз лично не бих се доверила на амниоцентезата ,не означава автоматично че съветвам другите мами да не го правят и те.Някак си много е ангажиращо и аз не бих поела такава отговорност Wink.

# 164
  • Кори Селести

Не те упреквам.
Подразних се от това, което написа за амниоцентезата, защото не е вярно.

Дразня се и когато се смесва възможността да се предотврати една трагедия за много хора, с това че понякога стават грешки.

Едва ли е възможно някой от нас да е прав във случая...всеки ще прочете каквото иска и ще го разбере както иска.
Просто искам да отбележа, че няма нищо лошо майката да помисли и за себе си..за това дали е готова да се лиши от личен живот, често и от мъжът до себе си,  свободно време, работа и част от здравият си разум в името на един обречен живот.

Всеки, който си казва "ще родя детето каквото и да е" трябва да помисли за тези неща.
Мисли за най-лошото...пък ако се случи хубаво - добре е дошло.

За проблеми, които не могат да се видят преди раждането тук не става дума.
Това е съвсем различно нещо...

Общи условия

Активация на акаунт