За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 27 329
  • 734
  •   1
Отговори
# 105
Незнам, дали е позволено, но се самоцитирам Simple Smile Ако може, малко помощ?
Момичета, мога ли в гювеч да сготвя руладини от пилешко и свинско? В тава на фурна все сухи ми се получаваха, сега реших в гювеч да пробвам?

# 106
  • Sofia
"Павлова" не се ли приготвя малко преди сервиране?

# 107
  • Sofia
"Павлова" не се ли приготвя малко преди сервиране?
Така е, тъкмо затова е супер подходяща и за носене - разбира се на съставните ѝ части.

# 108
Незнам, дали е позволено, но се самоцитирам Simple Smile Ако може, малко помощ?
Момичета, мога ли в гювеч да сготвя руладини от пилешко и свинско? В тава на фурна все сухи ми се получаваха, сега реших в гювеч да пробвам?

Може ,но и в тава ми стават сочни .Аз обичам обезкожено месо от пилешко бутче,ако е филе ,увивам в бекон ,предпазва от изсъхване .Свинското може да е от врат ,или пак увито в бекон.

За гювеч само свински съм правила ,с конец увити ,под тях тях картофки,моркови .Плънка -топено сирене ,краставички, гъби...по избор .С винце и водичка и мазнина.В студена фурна,на 200-250 се включва ,като заварят се намаля на около 150.След два часа някъде може да се махне капака и да се запекат с някакво овкусено масло с подправки за коричка .

За пилешките ,под фолио и после за коричка се запичат ,може и нещо с мед /сладко  да се ползва .Или пък преди това да се запечатат на тиган.Същото може и със свинските.Пълнежа пак е същият ,и със сушени мариновани домати ,маслини ,каперси и моцарела е супер .

И пелешкото и свинското го начуквам предварително и овкусявам.При време и мариновам .

По ще е лесно да дам съвет ,ако кажете как го правите .

# 109
  • София
За пореден път стафидите в кекса ми паднаха на дъното 😭 Не ми се получават кексовете с орехи или стафиди вътре. Пробвала съм и накисването, и овалването в брашно, слагам ги отгоре върху сместа във формата. Къде греша?

Според мен, ако правиш тестото за кекса по-гъсто няма да ти се получава така. Ето една от рецептите за кексове със стафиди, които правя аз и такива проблеми нямам: Пухкав какаово-бананов кекс

Имам две огромни целувки и искам да ги вложа в някакъв десерт/сладкиш,но какъв?
 Имам банани,сгущенка с какао и крем ванилия Оле на Йоткер.
Какво бих могла да направя?
Трябва ми за утре на обед.

Нещо на този принцип: Десерт от ягоди и целувки

# 110
Според мен, ако правиш тестото за кекса по-гъсто няма да ти се получава така. Ето една от рецептите за кексове със стафиди, които правя аз и такива проблеми нямам: Пухкав какаово-бананов кекс
И с гъсто тесто пак не се получава. А и аз питам за едри парчета орехи из кекса, не счукани. Следващият път ще пробвам и твоята рецепта. Благодаря!

# 111
  • София/Испания
Могат ли да се замразяват пържени кюфтета?

# 112
  • София
И с гъсто тесто пак не се получава. А и аз питам за едри парчета орехи из кекса, не счукани. Следващият път ще пробвам и твоята рецепта. Благодаря!

Ами дай да я видим твоята рецепта, да разберем защо така ти се получава.

# 113
Могат ли да се замразяват пържени кюфтета?

Ами ние сме замразявали ,но не сме от претенциозните -после ги пускам във вече сготвени доматен сос или боб чорба.И на скара/тиган замразяване кюфтета и д-р.меса.

За пържените ,ако са големи количество -в буркани и заверени за капачка е вариант .Ако се притеснявате ,че няма скоро да се хапнат ,в хладилник може да се държат после за по-сигурно.

# 114
  • София/Испания
lady_gothic,благодаря.

# 115
За руладините - за мен няма разлика дали ги готвиш в тава или гювеч - важно е какво ще сложиш. Аз например, ги готвя в тенджера - когато ги приготвя и завия, най-напред ги запържвам леко в малко олио (не в маслена баня, а колкото да ги захване), след това добавям вода, ако имам бяло вино, задължително сметана, захлупвам с капак и задушавам на котлона, така че да остане повече сос. Няма как да станат сухи.
За стафидите в кекса - и на мен винаги ми падаха на дъното. Един път направих експеримент - обърках ги с брашно и сипах малко от кексовото тесто и пак ги обърках. Така стафидите останаха обвити в по-гъсто тесто. Накрая ги обърках в общото тесто и това беше единственият път, когато не ми паднаха на дъното.
За варените яйца - не ви ли е страх да ги варите по 5-6 минути. Не бих рискувала да ги варя по-малко от 10 минути от завирането, дори веднъж един авторитет в областта на храненето каза, че са безопасни точно след 13 минути варене. Чувала съм, че солта предпазва черупките от напукване, когато се варят - обикновено слагам, когато варя яйцата за Великден. А да сложиш яйцето във вече завряла вода - за мен това е сигурно напукване, даже счупване.

# 116
  • Стара Загора
Търся рецепта за ронливи рогчета, които продават по баничарниците (поне тук). Търсих в Google, но ми излизат други рогчета, сравнително по-дебели, изглеждащи някак пухкави, а тези, които търся, са такива, които изглеждат твърди, но в същото време са крехки при отхапване.
Скрит текст:
Преди малко гледах рецепта на Иван Звездев за рогчета от едно време и отдолу в коментари един господин питаше точно за тези ронливи рогчета, но Звездев явно не знае точно за какво става дума.

# 117
  • Sofia
За рогчета от соц времето и аз търся рецепта, но не намирам за тези от спомените ми - пържени и бяха някак зърнести/грапави (не е точно, ама не сещам по-добре да опиша) отвън. Тия дето ми излизат са все едни и същи,  от просто тесто и печени.

# 118
  • Стара Загора
Тези, които купувам, не са пържени май, не са мазни както щяха да са ако бяха пържени.

Последна редакция: ср, 27 яну 2021, 00:28 от ❇Sisi_91❇

# 119
Не помня пържени рогчета по соца. Помня едни дълги, пържени със сирене, на които им викаха пирожки.
Иначе Павлова, да, ммммммммм

Общи условия

Активация на акаунт