За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 28 247
  • 734
  •   1
Отговори
# 390
Може и Кефир направо, много е подобно. Ние му викахме бърканица, аз лично съм правила така на село като дете масло. Прясно мляко с лимон няма нищо общо. В Лидъл няма ли Кефир или бутърмилх?

# 391
Може и Кефир направо, много е подобно. Ние му викахме бърканица, аз лично съм правила така на село като дете масло. Прясно мляко с лимон няма нищо общо. В Лидъл няма ли Кефир или бутърмилх?
Кефир има . Но сравнен с кефира ,който си правех с гъба наподобява слабо и толкоз.
Кефир ще стане сигурно . Ряженка не съм купувала . Може да пробвам и с нея .

# 392
Не знам какъв вкус има кефира с гъба, но кефир от магазина е подобен на мътеницата която търсиш.

# 393
да, магазинския се доближава, но и аз друг кефир - с гъба, не съм опитвала.
От Уикипедия - Получава се при процеса на домашно извличане на масло от полу-ферментирало мляко, започнало леко да се пресича.   
Тоест е нещо като суроватка - избито мляко полувкиснало .
точно така, но не е суроватка, защото е доста богато на мляко. Някъде правят маслото, като обират каймака на прясното мляко, а свеки обираше каймака на киселото мляко и го разбиваше с вода.
Мътеницата/бърканица  е след избиването на маслото от  хванало се/ сгъстено като кисело, но без подкваска прясно мляко, което престоява 2-3 дни на сравнително топло място. То е една тресяща се маса Simple Smile На село така го правеха, дори по времето на кравата купихме електрическа бутилка за маслото. Тази мътеница е леко кисела и една идея тръпчива, заради  "втасалото" мляко .
Ако държите да използвате мътеница за някоя рецепта оставете млякото на стайна Т* за 2 дни, а после го разбъркайте, за да стане еднородна течността.

# 394
  • София
....................
Не знам за рецептата, но блога го знаеш - https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2020/05/martha-stewart.html Smile Ря́женката е почти като нашата мътеница.

https://gotvach.bg/tips/a-4867-%D0%9A%D0%B0%D0%BA_%D1%81%D0%B5_% … D0%B8%D0%BB%D0%BA
Хах... ми чи да! Сега ще допълня как аз го правя, пропуснала съм да го напиша. Благодаря ти, приятелю!

# 395
Бях правила такава рецепта с бътърмилк, като пишеше при липса на бътърмилк да си направим с една супена лъжица оцет на чаша прясно мляко, да поседи няколко минути. Стана ми тортата, не мисля, че бътърмилка чак толкова променя нещо - дали ще е мляко с лимон, оцет или кефир от магазина. Имах едно време гъба за кефир, но никога не съм го пила, правех си маска на лицето.

# 396
  • София
Бях правила такава рецепта с бътърмилк, като пишеше при липса на бътърмилк да си направим с една супена лъжица оцет на чаша прясно мляко, да поседи няколко минути. Стана ми тортата, не мисля, че бътърмилка чак толкова променя нещо - дали ще е мляко с лимон, оцет или кефир от магазина. Имах едно време гъба за кефир, но никога не съм го пила, правех си маска на лицето.
Няма значение какво добавяш, оцет, лимон все върши работа, само за кефир не съм сигурна дали е едно и също, но вероятно е така, не съм пробвала.

# 397
  • София
Кефир е нещо като айрян. А ряженка е различна от кефир. Тя е сладникава и се прави като дълго време на бавен огън се вари мляко.

# 398
Няма значение какво добавяш, оцет, лимон все върши работа

За манджа става, но за кекс всяка добавка влияе на аромата Wink

# 399
  • Русе
Скрит текст:
Кефир е нещо като айрян. А ряженка е различна от кефир. Тя е сладникава и се прави като дълго време на бавен огън се вари мляко.

Тази от Берьозка по скоро киселее, отколкото да има сладникав вкус. Ряженката първо се вари после ферментира.

# 400
Кефирът може и да има гъстота на айрян / не винаги / , но определено не може да се сравни по вкус  с него.
Поне , ако сте пробвали такъв от гъба . За аромат и вкус да не говорим .
При ряженка , кефир или мътеница има наличие на ферметация или подобен процес .
Айрянът е кисело мляко разредено с вода . Ако го оставите да вкисне / при днешните млека  ще е кауза пердута / може и да заухае и до там .

# 401
Баба ми си взима домашно мляко,след като го подкваси му обира каймака и като се събере повече го слага в буркан,но не знам дали му слага вода или айрян,започва да го друса и така си прави и масло.Май на течността,която остава казва мътеница и после или си прави с нея катми или е пие.Аз не съм пила,не и знам вкуса,но маслото,което се получава ми е с много специфичен вкус и не ми харесва много.

# 402
Аз когато бях малка, баба ми ме караше да помагам и в един дървен съд с педал въртях като колело, много време се бърка така и постоянно отделяш маслото отгоре с лъжица. От много мляко излизаше една купичка масло. Аз го харесвах. Останалата бърканица не  харесвах толкова, доста силен вкус имаше, но ми казваха, че е полезна и пиех. Кефир и айрян също нямат нищо общо.

# 403
  • София/Испания
Какво мога да направя с каймак,купен от Лидл?

# 404
  • София
Кефирът може и да има гъстота на айрян / не винаги / , но определено не може да се сравни по вкус  с него.
Поне , ако сте пробвали такъв от гъба . За аромат и вкус да не говорим .
При ряженка , кефир или мътеница има наличие на ферметация или подобен процес .
Айрянът е кисело мляко разредено с вода . Ако го оставите да вкисне / при днешните млека  ще е кауза пердута / може и да заухае и до там .
Така е нямат общо.Пробвала съм съм оригинален кефир и ряженка(която много обичам) от едно време.Говорим с какво може да се замени оригинален продукт.

Общи условия

Активация на акаунт