За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 27 308
  • 734
  •   1
Отговори
# 585
  • Мнения: 10 688
Mikkey, благодаря ти. Турската разядка или Мухаммара обезателно ще направя. Имам и чушки и орехи. Благодаря. Лошо неще не съм правила от твоите рецепти.

# 586
  • Стара Загора
  • Мнения: 3 126
Каква може да е причината тесто да не може да се точи? Трудно се разстила, като се опиташ да го разточиш  се връща в изходна позиция. Има мляко, брашно, суха мая, олио, белтъци, захар, сол.

# 587
  • Мнения: 24 499
МОже ли да ми дадете някакви предложения за апетайзъри несъдържащи мляко? Как го обясних само.
Ще ми идват гости и щях да пълня едни дребни чушчици с яйце и сирене и щях да ги запичам. Така също мислех и да пълня кошнички със яйце, сирене и спанак. Но единия гостенин се оказа със заболяване някакво и млечни не може да консумира. И сега вече не знам каква да я почвам. Банички да направя, пак я сирене, я мляко ще има вътре.....
Пълнени яйца ми идват на ум най-напред, но все пак зависи и какво ще е събирането, на някои хора им простеят варените яйца. Иначе там има доста варианти за овкусяване и оцветяване на плънката и могат да станат ефектни.
Може хубав пастет върху крекери или сухари, там няма млечни също. По някое парче зеленийка и/или маслинка или друго отгоре и си става за пред гости.
Ако вие и гостите ви харесват такива, може примерно пиле и гъби завити в палачинка и запечени, като палачинките спокойно могат и да са направени с вода вместо с мляко. Бих добавила и малко хранителна мая в плънката за да има намек за вкус на сирене пак. Според мен са си хубави и без непременно да има разтопен кашкавал отгоре, малко масло и свеж магданоз са им ОК ако така ви допадат.
Желиран език може да стане много ефектно предястие - с подредени зеленчуци в различни цветове, може да е в по-голяма форма или в индивидуални порции направен.
Сушени сини сливи без костилка, всяка завита в лента бекон, забодена с клечка и се запичат - сравнително нестандартно е, но на повечето хора им допада като се престрашат да пробват. Виждала съм и вариант с цяла бадемова ядка сложена в сливата, но не съм го пробвала на вкус как е.
Малки банички могат да са във вариант с кайма и/или гъби вътре, отново без сирене.

# 588
  • Мнения: 1 464
vici75, предложения от мен....

Разгледай блога Пепи и ще намериш прекрасни идеи.
Ето някои от тях
Пастет от маслини
https://pep-4o.blogspot.com/2009/10/blog-post_09.html

Закуска от маслини
https://pep-4o.blogspot.com/2011/12/blog-post_13.html




Кошнички с месо и зеленчуци
https://pep-4o.blogspot.com/2013/01/blog-post_2.html

Можеш да погледнеш и тук, независимо от заглавията на темите

    ***РАЗДЕЛНО ХРАНЕНЕ – РЕЦЕПТИ***

https://www.bg-mamma.com/?topic=168884

Рецепти за православни пости 2020 година
https://www.bg-mamma.com/?topic=1166773

Маслинова паста – лесна рецепта
https://-spam308-/maslinova-pasta/

Пастет от зелени маслини
http://ofisa-na-elidrag.blogspot.com/2011/10/blog-post_24.html

Ельопита (Ελιόπιτα) или маслинова пита с грис
https://www.mycookingbookblog.com/eliopita-maslinova-pita-s-gris/

Ако искаш направи руска салата  без яйцата в нея, като използваш нахутена майонеза. Прави се много лесно и бързо.
Постна майонеза с нахутена вода
http://trydiani.blogspot.com/2016/12/aquafaba.html
Останалият нахут може да стане на хумус.

Тарама хайвер има готов в магазините.

Последна редакция: чт, 18 фев 2021, 09:47 от doroty3

# 589
  • Sofia
  • Мнения: 29 017
На ризото с тиквички каква друга подправка подхожда освен копър?

# 590
  • София
  • Мнения: 5 005
Момичета, каква е тайната за сочна пица със сметана и сирена?
Забърках вчера тесто, от което имам и за днес, но искам да направя "бяла" пица като в заведенията, но нещо не ми се получава.

# 591
  • Мнения: 5 605
Сирене Камембер годно ли е за консумация - директна или след термична обработка след почти 2 месеца след изтичане на срока? На вкус няма промяна, освен лека горчивина.

# 592
  • Мнения: 15 043
Щом горчи, значи има промяна във вкуса. Моцарелата също горчи, когато й е изтекъл срокът на годност.

Сиси, да не ти е твърдо тестото, та не иска да се точи? Ако не е твърдо го остави половин час да "почине" и да се отпусне, и тогава опитай пак.

# 593
  • Sofia
  • Мнения: 4 820
Сирене Камембер годно ли е за консумация - директна или след термична обработка след почти 2 месеца след изтичане на срока? На вкус няма промяна, освен лека горчивина.

Такива сирена, вкл. с изтекъл, но не много, срок, ги влагам в разни запеканки, ризото и подобни - важното е да мине през топлинна обработка.

# 594
  • Стара Загора
  • Мнения: 3 126
Сиси, да не ти е твърдо тестото, та не иска да се точи? Ако не е твърдо го остави половин час да "почине" и да се отпусне, и тогава опитай пак.
Не ми е твърдо тестото, мекичко е. Като цяло не съм веща в кухнята, но от известно време много ми се правят сякакви банички, кифлички и т.н. и досега не ми се е случвала такова нещо. Такова тесто правих по-рано тази седмица, също така и вчера. В началото на седмицата по същия начин се получи, не иска да се точи, с ръце се опитвах да го разпъвам за да си направя елипсовидна формичка, в един момент успях да го разточа, но тестото за последните 3-4 кифлички отново не искаше да се точи. Уж всичко е добре размесено. Да не би да има проблем с брашното, използвам тип 650 и досега всички печива с него са ми се получавали. Ето количествата от продуктите за тестото:
Скрит текст:
900гр. брашно
2 ч. ч. топло прясно мляко
1 с.л. захар
7 гр. суха мая
 ¾ чаша олио
 2 белтъка
 1 ч.л. сол

# 595
  • Мнения: 15 043
Оставяш ли го да втаса преди да работиш с него?

# 596
  • Стара Загора
  • Мнения: 3 126
В рецептата пише да се остави за час и половина. Първия път започнах да работя с него точно след час и половина, вчера изчаках малко повече, тъй като си помислих, че може би му е трябвало повече време.

# 597
  • Мнения: 43 305
Момичета, каква е тайната за сочна пица със сметана и сирена?
Подложка- сметана+малко зехтин+ малко риган+ малко черен пипер. Може и щипка сол, но сирената по принцип са по- солени.

# 598
  • Мнения: 366
Според мен проблемът на тестото е, че е само с белтък. Без него, не би трябвало да има проблем при точене.

Аз съм доволна от добавяне на малко оцет към каквото и да е тесто, което ще разточвам.

# 599
  • София
  • Мнения: 5 005
Момичета, каква е тайната за сочна пица със сметана и сирена?
Подложка- сметана+малко зехтин+ малко риган+ малко черен пипер. Може и щипка сол, но сирената по принцип са по- солени.

Сирената трябва ли предварително да се разтопят в сметаната и после да се залее тестото със сместа или само се нареждат върху "сиропираното" със сметана тесто?

Общи условия

Активация на акаунт