В момента чета ... 68

• 43 835
  • 741
  •   1
Отговори
# 90
Някой чел ли е книгите на Ирса Сигурдардотир? Като върл фен на скандинавската литература, ме заинтригуваха. Сложих ги веднага в списъка за четене. 😉

Аз съм чела "ДНК", която много ми беше харесала и "Третият знак", където впечатленията ми бяха по-умерено положителни, но пак ми беше доставила огромно удоволствие с преплетените средновековно-исторически нишки. Като цяло харесвам авторката и ще я чета и за в бъдеще Simple Smile

А в момента съм в анти-света на гранддамата на антиутопиите - Г-жа Маргарет Атууд Blush
Чета нейната "Орикс и Крейк" и съм възхитена от тази първа среща с нейното творчество.
Признавам, че отначало положението беше "обожемойкаквочета". После премина плавно към  "УАУ". И сега вече съм на нивото "кога излиза втора част???" Stuck Out Tongue Winking Eye
Уникална. Нямам какво друго да кажа.

# 91
  • София
Дааааа, трилогията на Атууд е страхотна! Втората и третата част, обаче, мисля че ги няма още на български. Прекрасни са. Напомнят ми малко на някои книги на Кинг.

# 92
Аз прочетох "И пета ще умре" и "Шестото покварено дете" на Джонатан Баркър. Определено и трите му книги трябва да се четат непосредствено една след друга. Всяка част  остава с отворен край и абсурд да се бях сетила всичко, което се случи, ако ги бях чела с голяма пауза помежду им. Харесаха ми, но първата си ми остава любима. След тях прочетох набързо "Лятната къща" на Джени Хейл. Лека и непретенциозна като другите ѝ книги, идеална за разреждане между трилърите Simple Smile

# 93
И друг път съм писала, че каквото и да "произведе" Мюсо ще си го чета с удоволствие, защото ми е толкова на сърце, обаче с тия художници ме уби в "Парижката квартира". Въобще не ме влече подобен сюжет, нито пък искам да уча история на изкуството и 10295 имена на художници, които се премятат по страниците, но ... някак си потънах в книгата. Странно, наистина, бях готова да се обзаложа със себе си, че това ще е първата ми зарязана негова. Някаква магия се носи от него щом изгълтах наведнъж 30% и продължавам ...

# 94
  • София
На средата съм на "Пилето" на Уилям Уортън.  Имаше всякакви мнения за тази книга, от "колко е тъпа" до "УАУ". На мен книгата ми върви, даже ми е интересна,
Скрит текст:
пък и съм гледала канарчета. Описанието на поведението на птиците е 1:1 с действителността. Това е написано само от човек, който дълго време се е занимавал с отглеждане на канарчета.
За самата книга и окончателното ми мнение за нея ще пиша малко по-късно, като я завърша.

# 95
Започнах "И никога не я откриха" на Ремигиуш Мруз, както написах малко по-рано. На около 50-та страница бях на път да се откажа, основно поради стила на автора.
Скрит текст:
Тогава се стигна до домашното насилие и все пак се намери и още нещо, което да ме грабне. За момента продължавам.
Оказва се, че имам много зарязани книги за миналата година, а и тази също. Ще трябва да започна по-сериозно да ги сортирам преди да започна с четенето. Но не знам точно на какъв принцип. Имам желание да експериментирам с жанрове, които не са типично мои. Също имам и нехаресвани автори от трилърите - Крис Картър така и не успя да ме грабне например, както и Харлан Коубън /макар че негова съм слушала само една, "Гората" и за момента смятам да му дам още един шанс/.

# 96
На средата съм на "Пилето" на Уилям Уортън.  Имаше всякакви мнения за тази книга, от "колко е тъпа" до "УАУ". На мен книгата ми върви, даже ми е интересна,
Скрит текст:
пък и съм гледала канарчета. Описанието на поведението на птиците е 1:1 с действителността. Това е написано само от човек, който дълго време се е занимавал с отглеждане на канарчета.
За самата книга и окончателното ми мнение за нея ще пиша малко по-късно, като я завърша.

Явно освен, че е бил художник, У. Уортън е имал и канарчета!!! Relaxed
На мен "Пилето" нещо не ми допадна.
Но "Последна любов" ме очарова с майсторското описание на рисуването, цветовете... Понеже рисувам.

Довършвам "Аферата Зелда". Много ми беше приятна, макар и малко странна на моменти. Очаквам финала с нетърпение, защото прочетох, че бил неочакван.

Следващата ми ще бъде "Жестокост в наш стил". Купих си я наскоро от намалание в Ozone.bg.

# 97
Скрит текст:
И друг път съм писала, че каквото и да "произведе" Мюсо ще си го чета с удоволствие, защото ми е толкова на сърце, обаче с тия художници ме уби в "Парижката квартира". Въобще не ме влече подобен сюжет, нито пък искам да уча история на изкуството и 10295 имена на художници, които се премятат по страниците, но ... някак си потънах в книгата.
Странно, наистина, бях готова да се обзаложа със себе си, че това ще е първата ми зарязана негова. Някаква магия се носи от него щом изгълтах наведнъж 30% и продължавам ...

И аз я преполових на един дъх, много увлича. На мен ми харесва темата за живота на художника и загадъчните му картини, но в други негови книги много ме е дразнило как си пълни страниците с описания и имена на улички, сгради, заведения и всякакви други белези на градския пейзаж. Направо ми е идвало да метна по стената някоя книга насред поредното описание на парижко или чикагско кръстовище. Но го бива много да завръзва истории и да държи в напрежение, затова и аз продължавам да го чета.
Следващата ще ми бъде "Вратата" на Магда Сабо, днес си я купих, заедно с "Улица Каталин" на хартия.
Междувременно опитах с разкази на Ромен Гари и след "Корените на небето", която насила прочетох до половината и я зарязах напълно отвратена, сега съм убедена, че този автор ми е непоносим - толкова циничен и уморен от живота, превръща цялата гадост от душата си в думи, които изсипва под формата на дълги и оплетени узречения върху главата на читателите си. Преди години четох "Нататък билетът не важи" и "Сияние на жена" и не ми се видяха толкова гадни, но определено този човек има фиксация върху невъзможността да задоволява жени и си го изкарва на нас чрез книгите си.

Последна редакция: вт, 26 яну 2021, 16:16 от Rayna13

# 98
  • София, България
Аз вчера приключих "Пътят на Силка", преди около месец четох и другата книга на Хедър Морис, като "Татуировчикът на Аушвиц" според мен е по-слабата от двете книги. "Пътят на Силка" успя да провокира доста емоции в мен, на няколко пъти спирах да я чета само, за да осмисля всичко. Дадох ѝ 5 звезди.
В момента чета "Луди богаташи", доста интересна книжка, към 300 страници съм прочела и мисля да си взема и останалите две книги от поредицата, харесва ми стилът на писане и самата история.

# 99
  • София
Почти преполових "Нормални хора" и още не ми е ясно как така е печелила награда. Neutral Face Струва ми се писана от шестокласничка в кръжок по литература.

# 100
Чак сега разбрах, че има нова тема и благодаря за нея!
Все още съм на Робърт Джордан - Колелото на времето книга 4 - Силата на сянката.

# 101
Скрит текст:
Завърших Every note played на Лиса Дженоува, която всъщност е Лиса Генова и е с български произход. Това е последната й книга, 2018 г., в момента се работи по филм по нея - с Анджелина Джоли.
Великолепна, за мен е по-добра от Все още Алис. Би било добре да издадат на български език всичките й произведения. Препоръчвам с две ръце.
Едва втората завършена за месеца ми, но имам няколко започнати и недовършени. Връщам се на разказите на Джумпа Лахири от Преводачът на болести и на Ремигиуш Мруз - Никога не я откриха, по препоръка от тук, която взех от библиотеката.

Абсолютно споделям мнението за Лиса Дженоува. И "Все още Алис", и "Every note played" страшно ме докоснаха.

# 102
"Доктор Фауст" Томас Ман

Скрит текст:

# 103
  • София
Прочетох "Удивителната и изключителна приказка за Мирър и Голиат" от Ишбел Бий. Много странна, откачена, луда и омагьосваща. По принцип не чета фентъзи, фантастика, хорор и разни фантасмагории, но въпреки това ме увлече. Кратка е и бързо се чете. Доволна съм.

# 104
W, аз много харесвам Бакман. На момента се сещам за Юнас Юнасон и историите на 100-годишния старец - любими. Те другите му книги са хубави.
Също много обичам Амели Нотомб, Вонегът, Удхаус, Давид Фоенкинос.

Понеже не си конкретизирала заглавия, взех от библиотеката каквото реша. Нотомб нещо не ме грабна. Ще опитам с някоя друга книга. Фоенкинос ми харесва. Довършвам "Нашите раздели", също взета напосоки.

Общи условия

Активация на акаунт