ОСМИ клас 2020/2021 - Осмокласникът онлайн блее, майка му от яд беснее!

• 28 110
  • 756
  •   1
Отговори
# 120
Тъпичко се е получило. Какви са критериите за актуалност, ако технологиите не са?
Съвсем се обърках.

# 121
  • София
По философия съм много объркана определено. На сина ми не му зачете отговор "теорията на Фройд" защото верният бил "психоанализата". .
Фройд има доста различни теории (за структурата на Аза, за съзнавано и несъзнавано и т.н.) от някои се отказва след време, други променя в движение. Психоанализата е различно нещо. Тя е психотерапевтичен метод, който е развит от Фройд в началото и после от много други. Т.е. учителката е права. Това са различни неща.

# 122
  • sofia
Влизам да кажа само на Мария, че й желая да е жива и здрава и всичко което иска, да го бъде!🌹
    А, стана ми интересна и темата по философия, споделих я с моя младеж и каза, че тъкмо на нея има отличен по философия, но са беседвали. Не очаквах, но вече не го питам в подробности, защото мисли, че се съмнявам в неговижте постижения. А аз искам да има добра самооценка😉

Последна редакция: чт, 21 яну 2021, 22:31 от googlish

# 123
  • София
Чета, чета, и поне за два случая на обвинени учителки са дадени смислени аргументи, че всъщност може би са били прави.
Това е онази опасна в наши дни тенденция все да си мислим, че разбираме от всичко и все да сме прави. А има ситуации, в които боравим с индиректна информация (нещо някой ни е казал) и мишмашът става пълен. Често има разлика в нещата и в представата за тях.
Също и много факти, изучавани в училище често са опростени, защото от научна гледна точка са много сложни и не съвсем ясни всъщност. Сещам се за паметната дата на основаване на българската държава - ами не, 681 г. е абсолютно условна дата.
Няма как да засипем децата хем с образование, хем с цялата научна неяснота. Има си необходими етапи в човешкото развитие, защо бързаме на 14 да започнат да разсъждават като на 40+. 😊

# 124
Въпросът е да има обратна връзка и да разберат защо и какво са сгрешили
Моите деца понякога от това се оплакват. Иначе аз никак не се меся в материала или в оценяването му. Оставям ги на педагогическите методи Simple Smile доста неща не помня и не разбирам

# 125
  • София
Разбира се.
Обратната връзка е изключително важна. Но тя е по-скоро в графа "мениджмънт" на образованието, а не образованието като терминология, фактология, понятия и теории. Не мисля, че който и да е разумен човек може да твърди, че разбира в детайли цялата широкоспектърна материя, която се изучава в училище. И освен това винаги да успява да вземе предвид, че в училище се изучават малко или много опростени модели.

# 126
Не за децата, за възрастните хора е трудно да различат термини: психология, психотерапия, психиатрия, психоанализа. Пример само.  Ако не са изяснени добре в учебника или от учителя не виждам каква може да се иска от децата. Не съм гледала в учебника какво е писано и как са обяснени разликите.

# 127
  • София
Какъвто и да е учебникът, бихме ли могли винаги да твърдим със сигурност, че не е било обяснено добре в клас? Можем ли да гарантираме, че детето ни задължително е било съсредоточено и е слушало внимателно точно в този момент?
Само питам.
Например аз никога не съм учила история по учебници. От 5-ти до 11-ти клас сме учили по записки. На такива учители случих. Прекрасни наистина. 😊

# 128
Как да твърдим такова нещо, особено за чуждите случаи? 😄 Не знам дали и тук някой родител го твърди дори за своето дете.
Ако няма разяснения добри в учебника и не се записва, дори и да се обяснява добре, често е трудно най-малкото затова, защото често новото и непознатото може да се разбере и научи от среща с него повече от веднъж. Една лекция само не стига дори на студент. Затова трябва ученикът да има къде конкретно да прочете и да преговори.

# 129
  • София
По тази логика учителите не са особено необходими. Или да кажем следва да бъдат някакво звено, което да сведе до знанието на учениците написаното в учебника, за да има после откъде да си преговорят.
Наистина ли?

# 130
По философия съм много объркана определено. На сина ми не му зачете отговор "теорията на Фройд" защото верният бил "психоанализата". .
Фройд има доста различни теории (за структурата на Аза, за съзнавано и несъзнавано и т.н.) от някои се отказва след време, други променя в движение. Психоанализата е различно нещо. Тя е психотерапевтичен метод, който е развит от Фройд в началото и после от много други. Т.е. учителката е права. Това са различни неща.
Да въпросът беше точно за Аза, То и Свръхаза. Към коя теория се отнасят?

# 131
  • София
Най-добре е да се цитира точно въпросът. 😊

# 132
Най-добре е да се цитира точно въпросът. 😊
Да, по-горе го написах.

# 133
  • София
Според кратка справка в Гугъл отговорът е "Психоанализа".

# 134
Според кратка справка в Гугъл отговорът е "Психоанализа".
А какво казва гугъл за този, който ги е въвел?

Общи условия

Активация на акаунт