ОСМИ клас 2020/2021 - Осмокласникът онлайн блее, майка му от яд беснее!

• 28 091
  • 756
  •   1
Отговори
# 105
  • Някъде в Европа...
Грийн, и при мен беше така - по време на гимназията никой не се е интересувал как, кога, какво уча.
Обаче като наближиха кандидатстудентските изпити, майка ми беше във вихъра си 🤣..Беше начертала едни "чаршафи" с университетите, дати на изпити и ги беше свързала със стрелки - как трябва да е движението ни в страната. Поредицата бе така : първо изпит по ФЕ в СУ, след ден (нощувахме в Сф) изпит по ФЕ в Плд, на следващия ден - изпит по ФЕ във ВТ, и на третия ден пак Пловдив - изпит по ФЕ, но в Хранително-вкусовия. В три поредни дни пътувахме Пловдив- ВТ и обратно 🤣..и изпитите по ФЕ, бяха все различни. А цялата тази обиколка бе, защото тя не можеше да приеме, че искам да остана да уча във ВТ, нищо, че най-хубавата специалност от всичките градове - приложна линвистика. Ами, сега спокойно мога да кажа, че е била много права...
Иначе и на мен сега ми се вижда много страшна ориентацията за продължаващо обучение в чужд университет..
Доня, виж моят дългокоско на каква прическа е - хем дълга коса, хем я вързва на опашка (или мацките го плетат на плитка/и) и е късо постриган 😃:

# 106
Мария, честита да си! Здраве, сбъднати мечти и осъществени дестинации! Много поводи за радост и гордост от постигнатото!
Прекрасна торта и опакован подарък!(връщах се няколко пъти да разгледам снимката -респект пред майка ти!)
Бети, благодаря за темата, в която се чувствам като част от едно голямо семейство-споделяме лични и общочовешки случки, проблеми, радости!
Пепсън, добре дошла!Благодаря за интересния разказ за образованието при вас!

Последна редакция: чт, 21 яну 2021, 19:01 от denyil

# 107
Зададеният въпрос е: "Каква е самооценката на човек, чиито претенции на човек са по-големи от неговите постижения".

Какво се питат всъщност?
Какъв е човекът, чиито претенции са по-високи от постиженията?
Или кога самооценката става завишена или занижена?
Или как може да се изменя самооценката в по-висока или по-ниска?
За занижена и завишена:
Кога самооценката му е завишена - "когато надценява постиженията си" / от учебника/, а не когато те са си реално високи.
Също така "занижена" пък е самооценката, когато постиженията се " подценяват" / пак от там/, а не когато са "ниски" реално.
Адекватна е самооценката когато "личността правилно съотнася своите постижения с трудността на конкретната задача и изискванията на околтите". Или оценява реално успехите си.
 Формулата дава възможност за промяна на самооценката, дадено бе в руската версия - самооценката ще се повиши, когато нарастват успехите на човека. Или когато намаляват претенциите му. И понеже това не е математика, крайният извод е, че "самооценката е значим фактор за успешна реаризация", ако е "адекватна положителта" - който може, да му измисли формула. 😀

При зададен въпрос по този начин обаче, ученикът разбира нещо по-различно - каква самооценка има този, при когото "успехът е по-малък от претенциите му". Което е различно. Разсъждава така: Ако аз имам претенциите на велик художник, а рисувам като първолак /по-високи претенции от реален успех/, то е логично да съм със завишена самооценка.

Както по литература, така и по философия не намирам тестовата форма за изпит за удачна.
Детето най-веротно знае формулата. Може да я обясни.
Но на такъв въпрос, така зададен, мисли най-вероятно в горната посока. Което не прави мисленето му грешно.
......

Когато избирах навремето къде да кандидатствам след средно образование,  ползвах един сборник - официален, дебел такъв... с всички университети и специалности у нас и балообразуване за тях. Избрах специалностите, където балът зависеше от предмети, с които исках да кандидатствам. По този ред тръгнах. И след това сред тях направих подредба и избрах.

Последна редакция: чт, 21 яну 2021, 20:49 от Judy

# 108
  • Между гори и планини
Air, моя абсурд да даде косата му да се пипне, камо ли толкова късо с машинка. В момента е с една от моите деадеми 🤣
Частната учителка по математика провери трудната геометрична задача на която моя праща снимка. Ох, да си отдъхна. Само много разхвърляно я е писал. И грозно. Но като няма време, така е.

# 109
  • Някъде в Европа...
Доня, при нас обратното - отгоре дължи да е дълга, но отстрани над ушите и отзад, даже иска 0 номер. По мое настояване оставя или 1 или 2. Днес е използвал "намалението", че съм на работа, отишъл е на фризьорката и й казал - "връхчетата на дългото отгоре, и 1 номер отстрани 😁". Харесвам го така, че може и късо -аз не го харесвам с толкова дълга коса. А той си харесва дългото и често я носи и спусната - тогава късото не се вижда, а изглежда като момиче, постригано на къса черта, сложило си косата зад ушите със странична черта 😃

# 110
  • София
Грийнче,хвърли ме в джаза с тая философия.Тестът за нашия клас е утре.Прибирайки се от спа ,я заварих да учи уж.Тръгнах да я изпитвам тъкмо като те прочетох.И останпвих че нито нито аз сме разбрали учебника.Дай още някой въпрос от теста ако имаш запазен да ги помислим че само с четене на учебника явномне стигаме до разбирането му...
Честит рожден ден на Мария Simple Smile Желая ти щастлива у удовлетворена лична година.

# 111
  • София
Обаче като наближиха кандидатстудентските изпити, майка ми беше във вихъра си 🤣..Беше начертала едни "чаршафи" с университетите, дати на изпити и ги беше свързала със стрелки - как трябва да е движението ни в страната.

По мое време даже и това усилие не беше необходимо - можеше да се кандидатства само на едно-единствено място Joy Ако не те приемат - следващата година пак.

# 112
Никакво движение не ми бяха начертали, но пък аз го подкарах в две поредни години с желания в противоположни посоки. Почнах едно, после реших друго, което няма нищо общо с първоначалните ми намерения.  Не знам как са ме издържали с тази неориентираност. Дано децата да не ми спретнат същите номера.
Развалих безалкохолната диета и пия за Мария:kissing_heart:

# 113
  • София
Бети, благодаря за темата.

Мария, честит рожден ден! Здрава и усмихната да си!

Много харесвам дългите коси на момчетата, ама на набора не му дават в училище да си пусне. Сега използва, че е ДО, ама още изглежда като неподдържана, а не като дълга.

# 114
  • Между гори и планини
Стивън мина момента със странна дължина на косата , рошава , чорлава, нито къса, нито дълга, миналата пролет. Последно е ходил на фризьор преди Коледа 2019 , от тогава косата му ножица не е виждала.

# 115
Честита да си, Мария! Здрава и щастлива! Да осъществиш всички запланувани екскурзии Simple Smile

Бях на родителска среща, час и 57 минути...в Тиймс. Едва издържах, и то от неудобство, че ако изляза от събитието ще се види Joy Евала на класната, на малкото, че е психически стабилна и издържа тези два часа, които бяха по-скоро като психотерапия за родителите, отколкото по същество.

# 116
По философия съм много объркана определено. На сина ми не му зачете отговор "теорията на Фройд" защото верният бил "психоанализата". А отделно според него животните имат съзнание, но според госпожата не. Една приятелка днес каза, че на дъщеря и й орязали оценката на публично изказване, защото според госпожата темата й за новите технологии не била актуална...

Понеже и при нас мина публичното изказване по БЕЛ, да питам - темите не ги ли дава при вас учителят?
При нас беше така. Всеки - с дадена тема.
А ученикът пише, научава и записва. Не можело да се чете, говорело се. Емоционално! Ужас за моя човек!!!
Това беше за него най-трудното домашно. Разправя как един цял следобед записвал, записвал. Накрая предал някакъв 100-хиляден опит. Не ми го показа, обаче... колкото и да го убеждавах, че няма да се хиля и да разпространявам.

По философия вече идея нямам до къде са. Тази вечер за първи път видях по-задните уроци в учебника, но съм гроги тая седмица и повече от страница не смлях. Спи ми се, две не виждам. Не знам до къде е. Не беше вкъщи да ми каже. А сега вече не ми се пита.
Едно знам за там - не правят тестове, говорят си. Слава Богу!

Осмокласникът от малък поддържа прическа тип Фюрера. Ама му е права косата и носи. Останалите и тримата сме къдрави. Дълга косата много не става там. Ама прави обем като за ушанка.

# 117
  • Отвъд алеята зад шкафа
Ех, изпуснах дискусията. Още като прочетох въпроса по философия веднага ми хрумна, че човек, без постижения, но с високи претенции е всъщност човек с ниска самооценка, която прикрива именно с високите претенции. Най-шумните, кресливи, претенциозни хора са всъщност тези с ниско самочувствие. Това е защитна реакция.
Също така най-бедните хора, най-много държат да са с последен модел айфон.

Моята девойка днес е имала изпитване по мат и вече е оформена. По философия също. Много се гордея с нея. Тази учебна година не мога да я позная. Учи постоянно, но... с желание, което досега не е било. Предпочита да си остане в София, когато ще ходим на ски, за да не изпуска училище. Поставила си е цел за отличен успех, много си харесва училището...дано да е така и занапред. Много голяма разлика има с периода до 7 клас. Също така започва да проявява интерес към политика, икономика, в смисъла на елементарни въпроси за партии в България, избори в САЩ, средна класа, бизнес, замърсяване, морални казуси като евтаназия, разрешения  за оръжия ..На този етап формира мнение на базата на мнението на някой авторитет за нея, тоест възрастен, който чуе да говори по дадената тема, но все пак е начало.

# 118
Май е по-просто. Heart Eyes
Разликата е между висока и завишена и ниска и занижена самооценка.
Формулата е в плоскостта висока-ниска. Самооценката се повишава с успехите. Нормално. И обратното - като не постигаш такива ти пада самооценката.
Като нямаш високи изисквания, качваш, като ги повишиш - смъкваш.

Объркването идва при смесването на висока и завишена, на ниска и занижена.
Житейски най-често когато говорим за висока самооценка мислим за завишена, т.е. неадекватно надценяване. А там върви друго - вероятно каквото е мислило и писало детето. И друг, който не е чел урока, и/или не знае, че посочените отговори са грешни, за да акцентира на противоположното, над тази разлика в термините и да мисли над него. Средното си отпада, разбира се.
В учебника гледах само определения, нямаше примери някакви, но не четох и целия урок. А и май не беше само един. 😆Не мога да си го причиня това днес с такова четене - лежа и почивам.

# 119
Judy, при моите това с изказването мина още в началото на ДО и тя зададе темата. Но при дъщерята на тази приятелка им е дала сами да си изберат тема и е оценявала, естествено съвсем субективно, дори избора на тема. А не мисля, че тема за технологиите и в какви аспекти променят живота ни е неактуална тема. Много, много субективизъм има в оценяването по някои предмети.

Последна редакция: чт, 21 яну 2021, 21:54 от Cygnus

Общи условия

Активация на акаунт