От Великобритания до България – превоз и закупуване на поръчките ни – 21

• 57 984
  • 738
  •   1
Отговори
# 510
Always_in_love , благодаря, изобщо не съм забелязала първия ред Flushed

Не се стърпях и пуснах първа поръчка с Габиели, да видим за колко време ще стигне.

# 511
  • гр. София
А какво се случва с курс 814 и 817 на ггбг?

# 512
  • Пловдив
В моя статус от 10 дена изписва “На път” и следва мистерия 🤔, но аз като чета, че хората сега си взимат пратките от курс 799 и не смея даже да гадая за следващите, пък камо ли за 15 курса след това. Смелите ми очаквания са за Великден, а реала - Коледа 2021 😡.

# 513
Европейските, но още не са измислили от къде ще вземат милиардите дето не достигат за да спонсорират процеса.
А, споко, щом е за простотии - можеш да разчиташ, че ще го измислят. Още повече когато ще пръснат милиарди, за да съберат милиони

# 514
Ако сте запознати с GDPR (защита на личните данни на граждани от ЕС), то след като беше въведен  преди 2-3 години всички сайтове, които се отварят от ЕС трябваше да покриват определени изисквания.
В случая с продажбите до крайни клиенти тези, които ще трябва да спазват правилата, са тези, от които ще купувате. Съответно ДДС-то или ще се плаща директно в техния сайт или ще ви продават стока без ДДС и при получаване тук ще доплащате.

Както писах в предишен пост, не е идеята толкова да се краде, колкото да се улесни живота на крайния потребител. В момента ако купите покупка над 30 лева и ви спрат на митница, вие реално плащате ДДС 2 пъти - веднъж в държавата, от която купувате и втори път на нашата митница. С новите промени ще плащате едно ДДС. За поръчките под 30 лева най-вероятно пак сте плащали ДДС, просто не сте обърнали внимание - в сайта от където сте пазарували, ако е легитимен, няма как да не е плащано ДДС.

ЕС не измисля топлата вода, а по-скоро взаимства добри практики, които вече се прилагат. В САЩ има 50 щата. Всеки щат си има техни закони и така понякога има разлика в данъците. Затова ако пазарувате онлайн в САЩ вероятно виждате цена на продукта без ДДС и след като изберете до къде да се достави ви се начислява и ДДС-то за този щат. По аналогичен начин следва да се случва и с ЕС след 1 юли.

Ето нагледни примери:
- До 1 юли: Поръчвате стока онлайн за 100 лева. Идва тук, спират я на митница, слагат ви 20% ДДС и цената за вас като краен потребител става 120 лева. Само че от 100-те лева, които първоначално сте платили, стойността на самия продукт е 83 лева, а 17 лева са ДДС за англичаните, китайците и пр. откъдето сте пазарували. Което значи, че за 83 лева продукт вие сте платили 37 лева данък, общо 120 лева.
- След 1 юли: Поръчвате стока онлайн за 100 лева (83 лв себестойност + 17 лв данък). Крайната сума за вас ще остане 100 лева. Дали тези 17 лева ще ги платите на англичаните или на българите, за вас като краен потребител е все тая, защото е важна крайната сума, която излиза от джоба ви.

Надявам се сега да е ясно, че голямата идея на това нещо е да облекчи джобовете ни, а не да ги товари.

Ето ви и пример от английския сайт на Адидас. Поръчвате маратонки на стойност 55 паунда. В тези 55 паунда вие вече плащате ДДС на стойност 9,17 паунда. Дали пратката е под или над 30 лева, вие си плащате ДДС при покупка. След 1 юли няма да плащате второ ДДС. Това е!

Последна редакция: чт, 11 мар 2021, 09:56 от zzrr

# 515
zzrr не е точно така както го описваш. Нямам опит с кой знае колко сайтове, но вземам за пример Амазон, там като посоча адрес в България автоматично ми пада ДДС-то. Като счетоводител ще ти кажа, че всеки който прави износ не начислява ДДС върху стоките,които се изнася.
Вече по съвсем различен начин стои въпроса ако си поръчал маратонките до английски адрес, естествено че ще платиш английското ДДС, те те третират като местно лице, те не знаят че тия маратонки ще пътуват чрез фирма посредник за България и съответно нашите митничари тук ще обложат цялата сума стойност на маратонките + ДДС-то, което вече си платил в Англия.
От Брекзит насам, няои английски сайтове, не ти приспадат ДДС-то при износ, обаче ти поемат всички такси. Примерно ако за едно червило преди съм плащала 10 паунда, сега пак плащам толкова, като дойде тук червилото ми го носят без да ме карат да плащам още 20% ДДС, те са го платили вместо мен и ми е включено в цената на продукта.

# 516
Скрит текст:
Ако сте запознати с GDPR (защита на личните данни на граждани от ЕС), то след като беше въведен  преди 2-3 години всички сайтове, които се отварят от ЕС трябваше да покриват определени изисквания.
В случая с продажбите до крайни клиенти тези, които ще трябва да спазват правилата, са тези, от които ще купувате. Съответно ДДС-то или ще се плаща директно в техния сайт или ще ви продават стока без ДДС и при получаване тук ще доплащате.

Както писах в предишен пост, не е идеята толкова да се краде, колкото да се улесни живота на крайния потребител. В момента ако купите покупка над 30 лева и ви спрат на митница, вие реално плащате ДДС 2 пъти - веднъж в държавата, от която купувате и втори път на нашата митница. С новите промени ще плащате едно ДДС. За поръчките под 30 лева най-вероятно пак сте плащали ДДС, просто не сте обърнали внимание - в сайта от където сте пазарували, ако е легитимен, няма как да не е плащано ДДС.

ЕС не измисля топлата вода, а по-скоро взаимства добри практики, които вече се прилагат. В САЩ има 50 щата. Всеки щат си има техни закони и така понякога има разлика в данъците. Затова ако пазарувате онлайн в САЩ вероятно виждате цена на продукта без ДДС и след като изберете до къде да се достави ви се начислява и ДДС-то за този щат. По аналогичен начин следва да се случва и с ЕС след 1 юли.

Ето нагледни примери:
- До 1 юли: Поръчвате стока онлайн за 100 лева. Идва тук, спират я на митница, слагат ви 20% ДДС и цената за вас като краен потребител става 120 лева. Само че от 100-те лева, които първоначално сте платили, стойността на самия продукт е 83 лева, а 17 лева са ДДС за англичаните, китайците и пр. откъдето сте пазарували. Което значи, че за 83 лева продукт вие сте платили 37 лева данък, общо 120 лева.
- След 1 юли: Поръчвате стока онлайн за 100 лева (83 лв себестойност + 17 лв данък). Крайната сума за вас ще остане 100 лева. Дали тези 17 лева ще ги платите на англичаните или на българите, за вас като краен потребител е все тая, защото е важна крайната сума, която излиза от джоба ви.

Надявам се сега да е ясно, че голямата идея на това нещо е да облекчи джобовете ни, а не да ги товари.

Ето ви и пример от английския сайт на Адидас. Поръчвате маратонки на стойност 55 паунда. В тези 55 паунда вие вече плащате ДДС на стойност 9,17 паунда. Дали пратката е под или над 30 лева, вие си плащате ДДС при покупка. След 1 юли няма да плащате второ ДДС. Това е!

Царе сте в локумите. Ей за това избягах от БГ. В Англия си плащам онлайн всичко над 18 лири. В Германия ми пристигаха до вратата и начислено всичко. Плащаш или отказваш поръчката. Гледат какво пише на пакета. Лимита е 22 евро или 18 паунда, не 30 лева.
Относно сайтовете. На ясно съм как се начислява ДДС при поръчак в сайт, но съм и на ясно, че вече 5-6 години никой не иска да я приложи, защо ли ... въпросът е риторичен. Нито митничарите го искат нито продавачите. Темата е дъвкана много пъти.
Митничарите не искат да изтърват потока от хора, който да им е "в ръчичките". Примери може да прочетете много. Фактологията го показва. Германия обработват 500 000 до милион пакета всеки месец само за държавата без транзита. В БГ още на 50 000 се задръстват щото ги "гледат на скенер" и е чудят дали стоката маркирана за 2 лева е за 2 или за 3. Като гледам колко пакета под 30 лева задържат ясно е че в 90% не уцелват случайно или нарочно. Могат да си го позволят защото са защитени от мутренската държава.

# 517
anbibian, Да, но темата нали е за покупка чрез превозвачи до техни английски адреси и от там в България Simple Smile

Относно локумите, ето ви прикачено обяснение от счетоводители от Делойте, надявам се това вече не е локум.

Хубав ден!

П.С. Пускам линк към бюлетина на Делойте, само 6 страници, там е обяснено всичко точно и ясно.
https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/bg/Documents/tax/ … hanges%202021.pdf

Последна редакция: чт, 11 мар 2021, 10:47 от zzrr

# 518
Скрит текст:
anbibian, Да, но темата нали е за покупка чрез превозвачи до техни английски адреси и от там в България Simple Smile

Относно локумите, ето ви прикачено обяснение от счетоводители от Делойте, надявам се това вече не е локум.

Хубав ден!

П.С. Пускам линк към бюлетина на Делойте, само 6 страници, там е обяснено всичко точно и ясно.
https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/bg/Documents/tax/ … hanges%202021.pdf

Ами тука влязохте във вица за часовника на шефа пардон на митничарите. За разлика от България в "нормалните" държави нещата се случват нормално.
В БГ се чудиш и се маеш как става така, че плащаш 12 лева за стока под 30 и за която не се попълва митническа декларация. Пълен чиновнически произвол. Но вие си четете Делойте ама митничарите и пощаджиите не. Ей там ви е грешката.

# 519
Плащате на пощите 12 лева да ви представляват пред митницата. Това няма връзка с цената на стоката ако ще и 50 стотинки да е. Установяването цената на стоката с налични документи води до плащане или неплащане на съответни данъци, мито и пр., които са отделно от таксата за представителство. Неразбирането на правилата води до заключения от сорта тук е най-зле.

# 520
Всъщност търговците се оплакваха, че масово хората поръчват от Китай и не плащат ДДС, а търговците в ЕС трябва да плащат. Това го казаха още в началото. ЕС не са толкова благородни, колкото ги изкарваш.
Сега нещо ми струва $10 да го купя от Китай, а след 1 юли ще трябва да платя $12. Обясни ми как това е по-евтино за мен?
Всичко е направено в ущърб на нас обикновените потребители. Полза няма.

# 521
Току-що получих e-mail, че пратката ми е пристигнала в БГ. Сега чакам да ми я изпратят по Еконт. Курс 814 Flowers Tulip

# 522
Обясни ми как това е по-евтино за мен?
Всичко е направено в ущърб на нас обикновените потребители. Полза няма.

Отказвам се да обяснявам повече, тъй като не съм счетоводител и явно не пиша правилно. Мисля, че тук основно коментирахме покупки от Англия с превозвачи ... В бюлетина на Делойте те са споменати и би трябвало да можете да разберете как ще ви се отрази Simple Smile

# 523
В бюлетина на Делойте те са споменати и би трябвало да можете да разберете как ще ви се отрази Simple Smile
Вече го виждам с доставка до Англия.
В ляво - до България, в дясно - до Англия. Думите са излишни.

# 524
Написаното от делойт е за държавите в рамките на ЕС, има една точка за нови правила, която визира превозвачите, но самите правила ги няма.
Тяхното обяснение не помага в случай, че поръчваш например от Азия с доставчик през Англия и после България.

Пазарувам от хонконски сайт, който зачисляваше като  кредит за пазаруване, митнически такси и ДДС, когато са начислени на поръчки, пуснаха съобщение, че от Нова година няма да възстановяват такси за поръчки направени в Англия, но ако поръчам до друга ЕС страна условията остават същите за възстановяване.
При пазаруване от трети страни трудно ще избегнеш двойно плащане на ДДС, освен ако самата платформа, от която пазаруваш не ти е създала такова улеснение.
В Англия плащаш нещо, после при пристигането в България евентуално пак плащаш нещо, къде е спестяването и от кой да си търсиш парите щом си платил 2 пъти.......................
За пазаруване в рамките на ЕС всичко си е ясно, няма много какво да се коментира по него.

Общи условия

Активация на акаунт