Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 6

• 59 306
  • 969
  •   1
Отговори
# 690
Здравейте. Искаме да купим жилище с ипотечен кредит. Аз съм на постоянен трудов договор от 6 години. Миналия месец се върнах от майчинство и подписах споразумение за вдигане на заплатата, като оставам на постоянен договор. Трябва ли да мине някакъв период от време,за да мога да кандидатствам за ипотечен кредит?
Благодаря предварително!

# 691
На мен ми казаха от Булбанк, че трябва да се мине поне месец. Да се актуализират нещата, че се получава заплата, а не обезщетение за гледане на дете. Но най-добре да си говорите с конкретната банка.

# 692
  • София
Моя близка си рефинансира потребителския кредит в друга банка месец след като се върна от майчинство. Не знам дали е валидно и за ипотечните, но попитайте банката, в която сте се насочили. Късмет!

# 693
Много благодаря за отговорите!
Докато подадем документи ще мине месец, така че се надявам всичко да е наред. Разбира се ще попитам предварително, но има време докато се стигне до банката и реших да попитам тук.
Отново благодаря!

# 694
Здравейте. Искаме да купим жилище с ипотечен кредит. Аз съм на постоянен трудов договор от 6 години. Миналия месец се върнах от майчинство и подписах споразумение за вдигане на заплатата, като оставам на постоянен договор. Трябва ли да мине някакъв период от време,за да мога да кандидатствам за ипотечен кредит?
Благодаря предварително!

В момента банките се молят да отпуснат кредит, а не като преди ти да ходиш, да се молиш да ти отпуснат. Важното за тях е да си на постоянен трудов договор или поне да имаш други постоянни доходи. Със сигурност ще бъдете одобрена.

# 695
Изобщо не съм съгласна, след всички затваряния, банките са много предпазливи.

# 696
Лично на мен ми се обаждаха от банката, на която съм клиент с предложения за кредит (аз НЕ използвам сметката си за заплата, през нея не минават никакви средства, ползвам я много рядко). Мои приятели с не особено високи доходи ги одобриха за ипотечен кредит от всяка една банка, в която кандидатстваха. Разбира се, всеки има свои наблюдения, но това са моите.

# 697
Те искат да раздават, ама са намалили максималните проценти финансиране, трудно дават ипотечен + потребителски и други ограничения, на мен ми изглежда като доста да са позатегнали процедурите..

# 698
  • София
Имате ли опит с отказ от им. щета (Армеец) и дали може да се сменят?! (в ЦКБ е кредита)..

Някой има ли опит с теглене на ИК и ПК (втория е за "самоучастието")?
Вторият (ПК) може ли да се изтегли от този с ИК (на бъдещия ап-нт) и само да намери поръчител - а не друг да е титуляра на ПК /т.е. и на двата да е титуляр/?

# 699
Аз пък искам да питам, ако се тегли ипотечен кредит, но обезщетението е друг имот, има ли някакви изисквания към имота, който се купува? Например каква му е цената, дали има акт 16 и тн. Или се гледа само имотът, който ще се ипотекира дали покрива исканата сума?

# 700
гледа се, оценява се  имота, който се ипотекира. Парите можеш да ги използваш за каквото си искаш.

# 701
  • София
Замислих се за нещо.
В понеделник майка ми ще трябва да прехвърля ипотечен кредит на нейно име, наследствен. Възможно ли е да добави застраховка живот? Банката е Пощенска, ако има значение.
Не знам дали въобще го има като вариант, защото тя не отговаря нито на критериите за възраст, нито за доход по отношение на банката. В Пощенска е кредитът, ако има значение.

# 702
  • София
Може ли при наличие на потр. кредит да ти отпуснат ИК - за още незакупено жилище - и да се обединят?

# 703
в една банка ли са? По принцип може, но сигурно има значение от какъв порядък са сумите, и най-важното имате ли доход да покривате  обединения кредит

# 704
  • София
Наведнъж не. Ние имахме потебителски в една банка, после изтеглихме ипотечен в друга банка и взехме и потребителския си в тази банка, но той си остана потребителски.
На следващата година може да се кандидатства в нова банка и да се обединят двата кредита.

Общи условия

Активация на акаунт