Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 6

• 59 241
  • 969
  •   1
Отговори
# 765
  • Варна
+1 за Пощенска Банка.
При тях след 5 година можеш да не си подновиш застраховката живот.Можеш също да смениш застрахователя или пък да я направиш от спестовен тип.
Може разбира се да се пусне и за целия срок от кредита(както е при нас),а не само за 5 г.

# 766
  • пустинята Гоби
При доста банки застраховката живот не е задължителна. Ако някой държи да я сключва, може да го направи, където му душа иска.

# 767
  • София
В ДСК не е задължителна застраховка живот. За имуществото - да. Те работят с Групама, като може и отделно да си направите застраховка и да им занесете полицата.

# 768
  • София
Чудим се дали да погасяваме, последно е предоговаряна лихвата през 11.2018
вноска 542лв /76% главница /, сега е 84% от вноската... та за това и не се борим за смъкване с 0,1-0,2% ,/нецелеви кредит е /- ако ще правим нещо ще е предср. погасяване, но предвид че ще ни трябва за имот извън Сф, се колебаем. При евент. нов жилищен кредит дори да е под-обри условията ще сме ограничени с размера, а остатъка е 30 000лв. лихва: 2`725> срок 09.2026г

Да кажем, че няма да гледат този кредит (аз съм солидарен длъжник) - поне така ми казаха предварителното проучване.

# 769
не стана много ясно, старият кредит е ипотечен? вноска 542 лв (84% отиват за главницата), лихва колко? от 2018.
А тези 30000 лева за новия кредит ли не ви достигат.
За да може да се изчисли, трябва да кажете и за двата кредита - главница, години, лихвен процент.
Въпроса е дали да изплатите първо стария, за да кандидатствате за нов? Или да си го оставите и паралелно да си ги плащате,ако ги отпуснат?

# 770
Говорихме отново с ПБ и не е задължителна застраховката, просто се променя лихвения процент. Вариант има да я платим предварително за 5 години или да влезе като част от кредита. Струва ми се висока сумата на месец около 120 лева на човек, защото искаме да покрива цялата сума на кредита и за двамата, но досега не сме си правили и може би е нормално. Ще обмислим и такава в чужбина, защото там май излиза по-евтино.

# 771
При нас е 82лв за един човек, смятам,че за двама е много добре.

# 772
Да, 82 е разумно, но 120 малко ми се струва прекалено за 5 години. В Англия ни дават от 20-40 паунда на човек за 25 години за цялата сума.
Ще направим проучване значи и просто ще пуснем кредита без застраховка живот, но наистина към момента техния план е с най-ниски проценти.

При нас е 82лв за един човек, смятам,че за двама е много добре.

# 773
  • Варна
Как така 120 лв. на човек? При нас застраховката е 27 лв. за двамата,като тя е за целия срок на договора (25 г.) и е само за ипотечния кредит.Тоест,ако се случи нещо с нас застраховката покрива кредита и нищо друго.Отново става въпрос за Пощенска Банка.

# 774
Не знам дали има значение сумата на кредита. Но в нашата оферта със ЗЖ пише за 5 години 7500 лева за покриване на целия кредит при смърт. Може да е за 100% на основния кредитоискател или 50/50 за двамата. Като си го сметна на месеци и години ми излиза толкова.
Теглим над 300К лева, та това може да е причината

Как така 120 лв. на човек? При нас застраховката е 27 лв. за двамата,като тя е за целия срок на договора (25 г.) и е само за ипотечния кредит.Тоест,ако се случи нещо с нас застраховката покрива кредита и нищо друго.Отново става въпрос за Пощенска Банка.

# 775
  • Варна
Със сигурност има значение сумата на кредита.Това ви е застрахователната стойност. От там идва високата цена. При нас сумата е 100К.

# 776
Здравейте , изплащам ипотечен кредит , но се чудя дали има смисъл да предоговарям лихвата ни (3.21%) остават ми 9 години . Може ли да споделите предлагат ли конкурентните банки по-добри проценти , за да има смисъл да ходя до различни клонове.
Благодаря предварително 😊

# 777
няма голям смисъл, ще ти сложат нов договор, ще си включат ковид-мерки... Ако ти е много голям кредитът сигурно ще се намали вноската...сметни си с калкулаторите с колко ще се намали при 2,80%

# 778
няма голям смисъл, ще ти сложат нов договор, ще си включат ковид-мерки... Ако ти е много голям кредитът сигурно ще се намали вноската...сметни си с калкулаторите с колко ще се намали при 2,80%
Не , 26К е остатъка , но щом има и Ковид мерки , което е ново за мен , то се обезмисля предоговарянето.
Благодаря много за помощта 😊

# 779
Не , 26К е остатъка , но щом има и Ковид мерки , което е ново за мен , то се обезмисля предоговарянето.
Благодаря много за помощта 😊
не съм сигурна, но мисля, че си слагат някакви нови неща, по мои наблюдения е. Живея в чужбина, тук често натискат хората да правят какви ли не предоговаряния, дори  и да ти намалят %, което не е в интерес на банката и не мога да си го обясня по друг начин. Един вид сами ти тикат договора в ръцете.

Общи условия

Активация на акаунт