Дискова херния - 20

• 87 265
  • 728
  •   1
Отговори
# 225
Съгласна съм с горното мнение, колана ще ти отслаби мускулите, а твоята цел е да ги заздравяваш.

# 226
Здравейте, ако може да ми кажете колко е тежко положението ми, при положение че съм  на 37 години и спортувам от 20 години.

Изгладена лумбална лордоза, набелязана лявоконвексна сколиоза с пънктум максимум на ниво л3-л4.
Маргинални остеофити от апофазите и задните елементи на телата на прешлените в обема на изследването,като ставните фасети,ставните капсули и лигаментарния апарат са с начални дегенеративни промени - дехидратация на ставните фасети.
Хипоинтензитет в Т2 от дисковте с сегментите ТХ12-Л1-Л2 резултат от тяхната начална дегенерация,дехидратация и намален еластицитет.

Л1-Л2 цялостна потрузия- стеснени рецесуси
Л2-Л3цялостна потрузия- стеснени рецесуси
Л3-Л4 цялостна потрузия- стеснени рецесуси
Л4-Л5 латериална дискова херния вляво с инстра и екстрафораминална компонента.
Л5-S1 цялостна дискова потрузия,стеснени рецесуси

На всички нива се установява стеснено преднотекално пространство,без ограничение на подвижността на ликова

Интактен от лезии миелон в обема на изследване.Добре представени и с обичаен интензиутет сакро-илиачни страви.Нормално параветрибрална мускулатура.

Заклиючение: МР данни за лумбална остеохондроза.Дископатии на посочените нива.

Държа да отбежа че нямам изтръпвания и болки в краиници, просто болки в лявата област най-вече при седнало положение.

Въпроса ми е дали това състояние подлежи на подобрение или е за операция според вас?

# 227
  • София
Здравейте, ако може да ми кажете колко е тежко положението ми, при положение че съм  на 37 години и спортувам от 20 години.

Изгладена лумбална лордоза, набелязана лявоконвексна сколиоза с пънктум максимум на ниво л3-л4.
Маргинални остеофити от апофазите и задните елементи на телата на прешлените в обема на изследването,като ставните фасети,ставните капсули и лигаментарния апарат са с начални дегенеративни промени - дехидратация на ставните фасети.
Хипоинтензитет в Т2 от дисковте с сегментите ТХ12-Л1-Л2 резултат от тяхната начална дегенерация,дехидратация и намален еластицитет.

Л1-Л2 цялостна потрузия- стеснени рецесуси
Л2-Л3цялостна потрузия- стеснени рецесуси
Л3-Л4 цялостна потрузия- стеснени рецесуси
Л4-Л5 латериална дискова херния вляво с инстра и екстрафораминална компонента.
Л5-S1 цялостна дискова потрузия,стеснени рецесуси

На всички нива се установява стеснено преднотекално пространство,без ограничение на подвижността на ликова

Интактен от лезии миелон в обема на изследване.Добре представени и с обичаен интензиутет сакро-илиачни страви.Нормално параветрибрална мускулатура.

Заклиючение: МР данни за лумбална остеохондроза.Дископатии на посочените нива.

Държа да отбежа че нямам изтръпвания и болки в краиници, просто болки в лявата област най-вече при седнало положение.

Въпроса ми е дали това състояние подлежи на подобрение или е за операция според вас?
И кокво спортуваш 20 години наборе? Това е поредното доказателство колко могат да бъдат вредни упражненията, ако не са правилни. Да започнем оттам, че имаш изгладена лордоза и най вероятно долен кръстосан синдром. Има упражнения, които трябва да правиш и такива които мноого трябва да избягваш. Иначе протрузиите и ошипяването не е толкова страшно, ако вземеш мерки и почнеш правилните неща. Ако продължиш така, гаранция ще завършиш зле

# 228
20 години бодибилдинг от които 11 културизъм,тоест тежък  спорт, но бих казал с доста правилни упражнения ( тук бих бил благодарен да получа съвет кои упражнения имаш в предив да избягвам) и без тежки тежести,но 20 години са си доста време от където и да  се погледне.Напълно съм запознат че той (Спорта)е довел до голяма степен до част от уврежданията но надали до всички,тъй като имам брат в подобна ситуация а той е програмист и незнае какво е спорт,тоест може би има някаква генетична причина за част от щетите.

Въпроса ми е дали може да се закрепи положението с упражнения,лекарства,масажи и тн. или съм за операция директно?

# 229
  • София
20 години бодибилдинг от които 11 културизъм,тоест тежък  спорт, но бих казал с доста правилни упражнения ( тук бих бил благодарен да получа съвет кои упражнения имаш в предив да избягвам) и без тежки тежести,но 20 години са си доста време от където и да  се погледне.Напълно съм запознат че той (Спорта)е довел до голяма степен до част от уврежданията но надали до всички,тъй като имам брат в подобна ситуация а той е програмист и незнае какво е спорт,тоест може би има някаква генетична причина за част от щетите.

Въпроса ми е дали може да се закрепи положението с упражнения,лекарства,масажи и тн. или съм за операция директно?
Няма какво да оперираш все още. Ако бяха правилни упражненията, нямаше да имаш изгладена лордоза най-малкото, защото има много упражнения, които могат да обърнат процеса. За тези 20г. безсмислено помпане явно не си го разбрал. Имаш също така лекостепенна сколиоза. Най-вероятно имаш и кифоза, щом е засегната и торакалната част. Ако имаш пари и време в излишък, може да правиш различни терапии и масажи, дс пиеш обезболяващи и добавки и резултата ще е.... нулев. Единственото лечение на дискови протрузии, хернии и патологични изменения на гръбнака е стречинг и упражнения, но правилните. Тоест индивидуални за теб. Защото ти не си като Пешо и Иван и нямаш нищо общо със Стоян

# 230
  • Козлодуй
Резервирали ли сте санаториум през  Туристическа агенция "Ил Туо Виаджо" ЕООД и доволни ли сте?

# 231
Здравейте,на 26 години съм и ми установиха дискова херния на ниво L4-L5.Поради силни болки постъпих в спешното пет дни лежах в болница на системи....При изписването от болницата ми назначиха мощна терапия от лекарства.Паратрамол 2х1,бриека 75 2х1 и баклофен да ги пия в порядъка на 20, дни и до един месец.Имах подобрение известно  време започнах да се движа нормално като преди,даже намалих някои от лекарствата.Ходих и на мануален лекар който ми направи манипулация с наместване и от това сьщо се почуствах по добре.Но от няколко дни наново ме захапа нещо и силни болки пак и скованост...Ходя и на рехабилитация и планирам да отида и на балнеолечение някьде.Моля споделете как е при вас сьщо ли е така на приливи и отливи с болката и изобщо има ли някаква надежда да се вьзстановя много сьм се отчаяла Sad Никак не ми се иска да се оперирам,казаха че не е толкова сериозно положението да се оперирам засега....Не съм и раждала все още и не знам ще мога ли да забременея изобщо с този проблем...Има ли шанс  за ремисия с обичайните методи,физиотерапия,балнеолечение лекарства,или лруги методи на някой помогнало ли му е.Благодаря

Последна редакция: сб, 10 юли 2021, 21:55 от Анонимен

# 232
Здравейте! Аз съм на 33 и имам болки в кръста от миналата година. Не знам защо толкова отлагах, но… чак сега отидох на невролог и скенер. Резултатът от изследването е: сколиоза, спондилозни  промени, медианна дискова херния L5, дехидратация на дисковете, един брой протрузия и пр. Звучи страшно?!
Докторката назначи и следната терапия: Профенид инжекции, Декстаметазон (чиято листовка ме ужаси!!) и Линефор + физиотерапия (която не знам къде да направя, че съм от малък град, но все ще измисля нещо).
Какво мислите за това лечение? Благодаря 🙏 (Досега не съм предприемала нищо за болката, само бях ходила на кинезитерапевт, но нямаше промяна).

# 233
  • София
Здравейте! Аз съм на 33 и имам болки в кръста от миналата година. Не знам защо толкова отлагах, но… чак сега отидох на невролог и скенер. Резултатът от изследването е: сколиоза, спондилозни  промени, медианна дискова херния L5, дехидратация на дисковете, един брой протрузия и пр. Звучи страшно?!
Докторката назначи и следната терапия: Профенид инжекции, Декстаметазон (чиято листовка ме ужаси!!) и Линефор + физиотерапия (която не знам къде да направя, че съм от малък град, но все ще измисля нещо).
Какво мислите за това лечение? Благодаря 🙏 (Досега не съм предприемала нищо за болката, само бях ходила на кинезитерапевт, но нямаше промяна).
За съжаление, поредния случай на лекарска некадърност и безсилие. Изхвърли тея боклуци в първата кофа. Няма човек на когото да са помогнали. В най-добрия случай временно частично облекчение на болката, което не е оправдано, предвид негативното влияние на организма. От кой град си?

# 234
Здравейте отново,да попитам,някой
 имал ли е подобрение от болките и кризите след консервативно лечение с физиотерапия,болкоуспоуояващи балнеолечение,и след колко време ако няма показания за операция?Ходих една седмица на процедури с ток и вземам лекарства,гимнастика казаха да не правя сега,но подобрение няма засега. Казаха да направя две седмици почивка и да повторим физиотерапията и другия месец ще отида на санаториум.И също така къпането в морето влошава ли възпалението или помага.Благодаря

Последна редакция: чт, 15 юли 2021, 12:42 от Анонимен

# 235
Ами бавно става подобрението, при мен минаха няколко месеца докато усетя някакво подобрение, като най-вече ми помогна физиотерапията. Направи си втория курс и балнеолечението, мисля че си на прав път.
За морската вода не мога да кажа.

Celesté, кофти нещо са кортикостероидите (дексаметазон) но понякога нямаме избор, на мен лично и ми го биеха в началото на кризата, когато болките бяха нетърпими.
Ако не си с някакви адски болки, мисля, че може и да се пропусне, но все пак ние не сме специалисти, лекаря е преценил защо да го изпише. 🤔

Последна редакция: чт, 15 юли 2021, 17:02 от Lemy

# 236
За съжаление, поредния случай на лекарска некадърност и безсилие. Изхвърли тея боклуци в първата кофа. Няма човек на когото да са помогнали. В най-добрия случай временно частично облекчение на болката, което не е оправдано, предвид негативното влияние на организма. От кой град си?
Благодаря за мнението! От Пазарджик съм, а докторката е от Пловдив и честно казано имаше само суперлативи за работата й, мислех, че съм направила добър избор. Сега съм доста разколебана (нищо не съм започвала така или иначе, че ми предстои море)

# 237
  • София
Благодаря за мнението! От Пазарджик съм, а докторката е от Пловдив и честно казано имаше само суперлативи за работата й, мислех, че съм направила добър избор. Сега съм доста разколебана (нищо не съм започвала така или иначе, че ми предстои море)
По - назад в темата съм написал как единствено се лекуват дискови хернии за което има безброй доказателства, но имам чувството, че това е глас в пустиня. Абсолютно сигурно също е че скъпите процедури, лекарства и други глупости не помагат с нищо, освен временно повлияване на симптомите. Моето мнение е че всеки лекар, който така "лекува" дискови хернии е некадърник

# 238
Lemy Благодаря дано да има ефект след втория курс и балнеолечението защото трета седмица сьм така вече много лекарства пих имах подобрение но след това отново се влоших.Една седмица направих и процедури с ток но ефект няма все още.Всички казват че отнема време и е рано предполагам да си правя заключения все още,но всичко това е ново за мен и  много сьм се филмирала.Дано да имам подобрение.Сьщо така ще сьм ви благодарна ако споделите умерено движение ли е желателно или повече лежане.Аз макар и с болка и скованост правя кратки разходки на близки дистанция,не знам дали не влошавам положението така....Диагнозата е медианна дискова херния на ниво L4-L5 със спинална стеноза.Не знам колко е сериозно това.Изписаха ми милгама сто два пьти на ден,геровит и бриека по едно вечер.Благодаря и бъдете здрави

# 239
Ами, не е хубаво да се залежаваш, но и да не прекаляваш също. Най-добре във физиотерапията попитай лекаря или физиотерапевтите за общи насоки, като ходиш да правиш процедурите.
Иначе, аз два месеца почти бях на легло, след след третия тръгнах на физиотерапия, подобрението започва да се случва на четвъртия петия месец, а болките продължиха 2-3 години.
Но аз не съм ходила на балнеолечение, което може и да е било грешка.

Общи условия

Активация на акаунт