Дискова херния - 20

• 87 627
  • 728
  •   2
Отговори
# 300
amy_nka, има ли ефект от тази възглавница с дупка? И изобщо от някакъв такъв тип възглавници?
Аз честно казано не мога да ѝ схвана смисъла на тая дупка.
Нещо такова ли е твоята? https://www.medicybg.com/produkt/vazglavnica-za-syadane-142-110/
Това ми изглежда по-добре:
Скрит текст:
https://www.emag.bg/ortopedichni-vyzglavnici-za-sjadane-na-stol- … 100/pd/DZ78W8BBM/

# 301
amy_nka, неврохирург ми ги изписваше, общо взето се стреля напосоки какво ти действа, пиеш няколко дена и ако няма никакъв ефект ти го сменят. В началото нямаше промеждутък, след това имаше.
Да ти кажа не знам как ми е действал миорелаксант а защото тогава пиех куп хапчета, че в началото и инжекции ми биеха, и ако е имало някакво действие, изобщо не знаех от кое от всичкото е.
Общо взето прекарах два месеца на легло, което отчитам като грешка, защото накрая гърба ми беше като ламиниран паркет. Но е добре да се консултираш с лекар или някой рехабилитатор или кинезитерапевт, как да процедираш относно движението.

# 302
  • Mediterraneo
Продължителното пиене на лекарства така или иначе стига до раздразване на стомаха. Мъжът ми години наред пи какво ли не заради коксатроза. Това гастрити, киселини, болки в стомаха вече са ежедневие, въпреки че от 3 години е опериран и няма нужда от лекарства.

# 303
amy_nka, има ли ефект от тази възглавница с дупка? И изобщо от някакъв такъв тип възглавници?
Аз честно казано не мога да ѝ схвана смисъла на тая дупка.
Нещо такова ли е твоята? https://www.medicybg.com/produkt/vazglavnica-za-syadane-142-110/
Това ми изглежда по-добре:
Скрит текст:
https://www.emag.bg/ortopedichni-vyzglavnici-za-sjadane-na-stol- … 100/pd/DZ78W8BBM/

Като тази от първия линк поръчах аз. Ринг от пяна, която не се деформира. Ако имаш иррадиация към опашката + стеноза трябва да усещаш облекчение, като по този начин не притискаш опашката и последните прешлени, защото тежестта пада върху бедрата, а гръбначния ти стълб остава над дупката. За по-ниски хора (под 170 см), възглавницата, обаче трябва да е положена върху по-нисък стол, защото е около 10 см висока и ако я сложиш на стол със стандартна височина 46 см и не си висок човек (над 170 см), краката ще ти увиснат (не докосват пода) и реално тежестта така се измества пак към гръбначния стълб, защото се напрягат мускулите на краката и се опитваш да пазиш равновесие. За това краката трябва да имат опора на пода, ако искаш да ползваш такава възглавница правилно.
От другия тип (втория линк) също имам подобна, но тя е с мемори пяна и като седнеш потъваш, притиска се опашката, ако си на стол с твърда повърхност.
Ринга не случайно го дават и за хемороиди и за гинекологични проблеми и след раждане и операции.
Другата възглавница е по-скоро за да ти е меко под дупето, когато седиш много време на офис стол. Офис стола се износва с времето и ти се набиват пружините, при което почваш да седиш неправилно на него.
Имам и изцяло мемори възглавница с изстудяващ гел, която ползвам за спане. Гелът наистина е хубава екстра. Имам и бебешка-тодлерска ортопедична с гъши пух от Jysk, която ползвам между бедрата, когато спя странично.
Според мен възглавниците помагат, за да си наместиш тежестта там където трябва.

Трябва да ги пробваш лично, за да прецениш, дали те облекчават, както и трябва да прецениш каква дебелина и форма ти трябват, според теглото ти, височината ти, височината на стол...
За мен рингът има по-ортопедична форма, но материалът трябва да е вискоеластична пяна, а не полиуретан. Полиуретан става за по-тежки хора, защото е по-твърд материал.

Lemy, точно това се чудя и аз, кога е моментът за кинези и физиотерапия. Гледам на запад комбинират озонотерапия с мануална физиотерапия и се постигали много добри резултати.

За диуретиците, аз виждам логиката, щом се водят противооточни лекарства и най-вероятно ще се допитам до същия лекар, за да видим, дали може да се приложи в домашни условия такава терапия. Логиката е, че при херния сигурно има оток, а при екструзиите сигурно има задържане на течности.

# 304
amy_nka, изтръпването и слабостта в краката идва от възпаления нерв, който е притиснат от протузията.
Можеш да правиш леки разтягания на седалищният нерв

Аз правя това, като част от разтягането ми сутрин е. Голям ефект в острата фаза имах и от бавното ходене пеша. Първо по 15мин., Като плавно увеличавах времетраенето.
Сега са ти сковани мускулите, защото при възпалението, се стягат с цел да предпазват. Магнезиев цитрт също много успокоява мускулатурата.

# 305
Случайно попаднах на мнение на elpida, която също казва за диуретиците, че сама си ги включвала към системата.

Цитат
Nuri_L5_S1 , на мен колана ми помага много , особено , когато  пътувам повече от два часа . Махна ли го и не се чувствам много добре ( съвет от моята приятелка , завеждаща на отделение физиотерапия и рехабилитация ) . С колан се катеря из планините , но все пак е важно човек да се чувства комфортно . Има хора , които не им е добре с колан .
Екстензии се начначават индивидуално , според състоянието на пациента . На моя кум му баха назначили такива ( сухи ) в П.Баня , а на мен - не .
Колкото до лечението и поддръжката на дисковата херния ( щото ние сме като колите - искаме перманентна поддръжка ) правилата са : упражнения , при болки - на кой каквото му помага и то предимно НСПВС ( лично аз си добавям и Милгамма и Темпалгин + МИдокалм ) , а при по -затеганато положение вече идва тежката артилерия кортикостероидите , които се пият ( или бодат ) само 5 дена .  Жалко ,че при криза много малко лекари изписват системите с Манитол и забелязвам тенденция пациентите да се оставят на лечение в къщи , а не да ги приемат в отделение . Аз си пусках в системата Би-Профенид , имах и изписан Фурантрил , но не го слагах .

https://bg-mam.ma/p/468796/15119363

# 306
  • Козлодуй
Аз съм последен ден в Баня Карловско но петата и кръста ме болят повече а имах толкова голяма надежда че санаториума ще ми помогне защото много хора с дископатия тук ми споделиха че после не ги боли цяла година но на мен не помогна. За блелязала съм че ходенето ми раздвижва кръста и петата поспирва на следващия ден да ме боли.
Който идва тук в Баня Карловско и е любител на животните да носи средства за помощ на котета и кучета защото местните жители изхвърлят много мънички котенца до санаториума които плачат да търсят майките си и ти късат сърцето
Благодаря за всичко споделено и за възглавницата с дупка ще пробвам и аз Simple Smile
Относно СБР-Баня ни посрещнаха с мръсен апартамент останали по земята чаршафи от предишни гости - няма да показвам снимки защото все пак хората се старят да ни излекуват и не заслужават очерняне освен това душа в апартамента не работи правилно личи че е реновирано но пак счупено
Процедурите са страхотни но на мен не ми помогнаха може би трябваше да ми назначат други не зная дано да поспре да ме пе боли
Останете здрави Simple Smile

# 307
pvacheva, ефектът от баните не идвал веднага, не губи надежда.
Значи, аз там категорично няма да мога да ходя. Ще ревна като видя животинките и ще се депресирам още повече. Преди години бяха кученца, сега са котенца. Sad Толкова къщи там, да не могат да спретнат една кастрационна кампания, ами да ги изхвърлят около санаториумите... Ми, грехота е...

pvacheva, ти с какво и от колко време си диагностицирана? За първи път ли отиваш на балнеолечение?

# 308
pvacheva, ефекта ще дойде до 1-2 седмици, според това което съм чела.
Това е лечебна криза, ще ти мине, споко.

# 309
  • Козлодуй
За първи път съм на санаториум Simple Smile Диагноза увреждане на дискови прешлени с радикулия на левия крак
За котенцата и аз плаках ох щях да навляза в подробности - няма значение

# 310
  • ...на безопасно
Момичета, на ЯМР ще трябва ли да се събличам?

# 311
До колкото съм виждала по филмите - не, не се събличаш. И на КТ също не се събличаш.

# 312
Ефекта от санаториума идва след десетина дни. Нормално е и по време на процедурите тялото да даде реакция и да имаш усещането, че проблема се обостря, но това е само първите дни.
Нямам много опит, но от година и половина се боря да се спогодим с моята херния. Подръжка си трябва, всекидневна, и промяна на начина на живот. Не се ли раздвижа сутрин добре, хернията напомня за себе си Grinning това съчетано с физиотерапия и санаториум по възможност значително подобрява качеството ми на живот. Единствено съм много нередовна с масажите, а е хубаво поне веднъж в месеца да не кажа и по често, да се правят. Лек, релаксиращ масаж, за отпускане на мускулите.

# 313
щастлива мама, какво си променила дотук, през тази една година и половина, в начина си на живот?

# 314
Най-важната промяна при мен беше да се науча да се щадя. Научих се да не бързам( това щураме напред, назад с всичките бързи и резки движения), да не се товаря с тежките торби, да стоя правилно на стола в офиса, да не кръстосвам крака и най-вече да отделям по един час сутрин за тренировка. Последното освен, че ми държи в кондиция тялото, ме и зарежда психически.

Общи условия

Активация на акаунт