Дискова херния - 20

• 87 599
  • 728
  •   1
Отговори
# 285
Марчева, Спектър имат апарат 3 Тесла, отвореният е друг, който е 1,5 Тесла. В групата съм чела оплаквания от хора, на които неврохирурзи не са харесали снимките, правени на отвореният.

# 286
  • ...на безопасно
На апарат 1.5 Т ще бъде в Терапията Варна. Ако ми е отворено на главата, може да се справя.
Има ли апарати затворени откъм главата?
И се надявам да са 20 минути някъде за поясна част.

Последна редакция: чт, 05 авг 2021, 10:08 от а Kеа?

# 287
Аз съм правила  ЯМР в Спектър преди 2 г. разчетен от д-р Пенев и действително получих най - подробното разчитане от няколкото ЯМР, които съм правила. Мисля че беше от този тип  и главата ми беше извън тунела.Не съм поставяла изискване за отворен. Сега виждам че има и съвсем отворени като този. Преди това съм правила в Пирогов  (преди да се оперирам)  също главата ми беше извън тунела. Обаче преди 15-16 г. пак в Пирогов си беше  затворен от към главата тунела, което може да бъде притеснително за човек с клаустрофобия. Мисля че е добре да се провери за вида на апарата, струва ми се че повечето съвременни апарати са значително по - комфортни за пациента. Освен това ти дават слушалки, пускат приятна музика, която заглушава механичните шумове и имаш паник бутон в ръката. а Kеа? според мен си струва да провериш подробности за апарата и ако е възможно  да си спестиш упойката, освен ако не страдаш от силна клаустрофобия.  При мен изследването продължи около 30 мин.

# 288
  • ...на безопасно
Благодаря , момичета. Ходих, видях го, взех направление, заверих го в касата даже .
Сименс 3 тесла е апарата. До 20 минути ще продължи.
Лошото е, че часа ми се пада около датата за цикъла. Противопоказание ли е?

# 289
Не е противопоказание, хубаво е, че е 3Тесла, всичко ще мине добре.

# 290
  • София
Здравейте. От май месец съм с болки. Почнаха в дясната тазобедрена става, впоследствие и над опашката, в десния крак, отстрани на коляното и долу в глезена, без стъпалото. Милгама и НСПВС, нищо. На КТ открита херния на Л5С1. Още НСПВС и други хапчета. Инжекции с Алмирал, Дискус и Дексаметазон. После още Милгама и Мидокалм. Преди седмица ЯМР: Л5С1-тотална дискова протрузия с парамедианна в дясно сублигаментарна ДХ с тенденция към каудална пропагация на екстраануларния компонент на нуклея. Централна и рецесуална в дясно стенози с компресия върху коренчето в дясно. Неврохирург ми каза, че съм за операция. От тези с поставянето на гел. Не желая операция, ако мога да я избегна.Като лежа и спя всичко е наред. Седенето не ми е много комфортно, ако не се наместя добре. Да стоя на едно място прав също е неприятно. Повечето пъти като се раздвижа и ходя, ако ме пита някой ще кажа, че всичко е наред, нищо ми няма. Не усещам мускулна слабост и в двата крака.В момента само правя леки упражнения и пия хондропротектори.

Последна редакция: пн, 09 авг 2021, 16:54 от ivetszah

# 291
  • Плевен
Здравейте! Имам нужда от съвет. Търся отзиви за добър невролог в Плевен. Към момента единствено д-р Кучева са ми препоръчали, но се надявам и тук да намеря някакви отзиви или за нея или за някой друг. Първо ходене ще ми е, още не знам какво се случва.

При ходене започва режеща болка ниско долу в опашната кост и се спуска към десния крак, който сякаш блокира и трябва да спра, болката е доста силна. Интересното е, че пристъпите на болка са с различно продължение - някой път отшумяват за 5 минути, друг път за 15. Опитвам се да забележа някакви моменти, след които се случва това, но няма нищо повтарящо се. Може да ме заболи още сутринта към спирката, може и след цял ден на бюро.
Преди 2 седмици ходих на море. Ми аз не можех да стигна до центъра, който беше на минути път от къщата за гости, където бяхме отседнали - спирах през няколко крачки, съсипа ми се цялата почивка.
Това продължава от няколко месеца, като тенденцията е за увеличаване на честотата на пристъпи. Иначе като отшуми има различна продължителност между проявите. Може 100 пъти за деня да ме заболи, а има и дни, в които нито веднъж не ме заболява.

Моля, ако някоя от вас има някаква представа какво би могло да се случва при мен да сподели мнение. Благодарна ще съм, въпреки че знам, че е само мнение, защото на мен ми е изцяло непознато.

Ако не успея да намеря отзиви за други лекари, следващата седмица д-р Кучева ще се върне след отпуска и ще ида при нея, даже и направление вече съм взела. И все пак ще се радвам, ако някой се включи с мнение и/или отзиви за други невролози в Плевен.

Поздрави!

# 292
Здравейте,
Казаха ми, че в санаториума в Овча могила рехабилитацията за счупени кости - счупена пета, е много добра. Моля, ако някой е бил там, нека изкаже мнението си

# 293
Може ли някой да сподели острата фаза на протрузия колко време върви и как да разбера кога най-после е утихнало възпалението и мога да отида на кинезитерапевт за упражнения?
Ден 10 ми е от както лежа и пия противовъзпалителни. Рано е още за рехабилитация, нали? А, колко макс време могат да се приемат противовъзпалителни? Докторът ми предписа и опиати за болките, но аз отказах да ги пия.
Как да си помогна още в най-ранната фаза? За първи път ми се случва и не знам какво да очаквам.
Има ли озонотерапия в Пловдив? Или къде има озонотерапия в Бг?

# 294
  • Mediterraneo
Острата фаза може да е часове, може и дни наред да се влачиш като бито куче. Пиеш хаповете и почиваш, но без да се залежаваш, раздвижване, без резки движения, колкото ти позволява схващането.  Опиатите( на мен ми изписаха Диазепам) не са толкова за болките, колкото за релаксация на мускулите. Пробвай ден- два, ще видиш, че има ефект. И аз се дърпах като ми ги изписаха, но четох доста и реших, че ползата надвишава вредата в случая. Пих ги буквално два дни в най- острата фаза.

# 295
Аз си усещах мускулите сковани и не смеех да стъпвам в болницата, защото имах чувството, че ми тежат, и че ще падна, но това чувство отмина, щом се прибрах вкъщи и започнах да се раздвижвам. Сега ме болят сухожилията (или нервите около тях), около глезените, петите, стъпалата все едно не ми държат ходилата. Получавам изтръпване на крака докато съм в легнало положение, а най-притеснителен ми е симптомът на нервни импулси по краката, подобни на тези от ЕМГ електростимули. Около глезените, зад коляното, по прасеца... Нервите ми пулсират и усещам тока. Sad

Колко време мога да пия противовъзпалителни?

Опиатът, който ми е предписан е Трамалгин. В болницата не ми понесе и за това отказвам да го пия вкъщи без наблюдение. А, за релаксация на мускулите ми е предписан Тиозид. В неговата листовка пък пише доста страшни неща че предизвиква като последствия - не смея и него да го пия.

Най-острата фаза при мен мина с диклофанак. Имах прорязващи болки в кръста и седалищния нерв. Не можех да седя на тоалетната от болки.

Някой лекуван ли е по време на острата фаза с диуретици?

# 296
Защо пък диуретици 🤔
Аз си пих миорелаксанта, който ми бяха изписали, вече не помня кой точно.
Вземи да пиеш магнезий, също и добавките от типа на МилгамаН или Уримил.
Последно ми изписаха Неброн, уж по добре се усвоявал.
Не мисля, че си за опиати, те не са ли само за адски болки.

# 297
Първия невролог, при който бях, и който ме прати за хоспитализация, каза, че щяли да ме лекуват в болницата с диуретици, да спаднел отока. Аз, вместо да постъпя при него, в държавната болница, влязох в частна болница, по препоръки на свеки, и си останах със загадката, дали лечението с диуретици нямаше да има по-добър ефект. Баща ми казва, че противооточните били класическо лечение още от едно време.

Добавки Б1,6,12 (Невробекс), Уридимонофосфат/ фолиева киселина/Б12 (Келтикан форте), Магнезий 250 мг и Омега-3 приемам още от ден 2.

В момента пия само Мипрофен. Изредих декскетопрофен, баклофен, диклофенак, Дорета. За щастие стомахът ми е здрав, все още. Но до кога така с противовъзпалителни?

От Трамалгин получих гърчове в болницата, от Енетра (аулин) получих подуване на дихателните пътища. Опиатите явно ми идват силни. Имам две протрузии -л4-5 и л5-с1, лордоза и стеноза на тези прешлени. Поръчах си ортопедична възглавница с дупка, за да не натоварвам опашката в седнало положение, поръчах си нов трапезен стол, за да коригирам ъгъла на облягане.
Спя на гладко и твърдо сега (смених матраците). Не се навеждам за нищо, за щастие мога да клякам. Какво още да направя? След 2-3 седмици трябва да се върна на работа. Не го виждам как ще стане... Sad

# 298
За първи път чувам за диуретиците, не съм и чела в групата 🤔
На мен Мипрофен не ми действа, аз ги изредих поне десетина вида, докато най накрая понамаляха болките, след 5-6 месеца.
Физиотерапията много ми помогна, нея ми я включиха след втория месец, също накрая ми пих и габаневрал.
А за тези усещания които са като крампи, много ми помага магнезиев цитрат, взимам по 400 мг. Преди се мажех и пиех по 100 милиграма но нямаше кой знае какъв ефект.
Добавките с витамини се пият три месеца, като най-рано ефект има някъде след месец.

# 299
Благодаря, Леми! Малко се поориентирах. Искаш да кажеш, че си пила противовъзпалителни без прекъсване цели 6 месеца?!? А, лекар ли ти каза как да ги редуваш или на своя глава от списъка?
А, как ти действа релаксанта за мускулите? По-малко напрежение ли чувстваш или повече сила?

Общи условия

Активация на акаунт