Обсъждане на имотни обяви-20

• 40 420
  • 779
  •   1
Отговори
# 270
  • Somewhere beyond the moon and stars
Дори и т.нар. "стоп капаро", което трябва да ти го върнат, ако документите не са наред, не винаги защищава купувача. Обсъждали сме по темите заплетени казуси с дарения, разводи/женитби и т.н., които формално са ОК документално, но си носят евентуален риск. За юристите на агенцията документите ще са ОК, ама за теб може и да не са достатъчна гаранция срещу евентуални бъдещи юридически усложнения. И да предпочетеш да не сключваш такава сделка. Тогава ще стане много запечено с връщането на стоп-капарото.

Тук ще отворя една голяяма скоба - юристите на агенцията /както и брокерите/ са мотивирани да се случи сделка, за да си вземат комисионата. Така че е хубаво да се има едно наум и да се ангажира адвокат /излиза много пъти по-евтино от брокера/.

Иначе "стоп капарото" е абсолютно измислено от брокерите. Нашият закон предвижда задатък/капаро, който обикновено се дава при предварителен договор - и не е задължително да е 10%. Не знам как е тръгнала тази щурава практика да се дава задатък на два пъти, което обезсмисля предварителния договор; а самият предварителен договор да съдържа повече клаузи от нотариалния акт.

# 271
Ами продавачът е бил в състояние на което на първия оглед му се предлага исканата цена, час след като е качена обявата. Това е типичен пример за подценен имот. И явно продавачът (макар и малко некоректно) е защитил собствения си интерес като е отказал офертата. Дефакто той не е длъжен да продаде и никой не трябва да му се сърди. Да, сигурно ще се появи с едно 10к отгоре след няколко дена докато стигне реалната си пазарна цена. Малко некоректно, ама така функционира пазара...

Добре де, като се абстрахираме, че това е моя случка и неприятния привкус от ситуацията, какви са тези брокери, които не съветват продавача за това колко е адекватна исканата цена? Все пак нали за това им се плаща, за професионални съвети и представляване.
Умът ми не побира как всеки втори младеж, който не знае какво да прави със себе си, става брокер и прибира комисионни, просто защото пазарът и ситуацията в момента са такива. И с ето такива случки, реномето на целия бранш отива на кино.

# 272
Според мен трябва професията да се регулира и да се създаде сериозен праг за навлизане. Наистина е недопустимо скучаещи кифли да се занимават веднъж годишно с продажба на недв.имот, само защото познават този онзи, без основни знания как точно да вършат тази работа професионално. Пиша веднъж годишно, защото като вземеш еднократна комисионна от 20 х. евро например, чудесно може да не работиш цяла година с този доход.

# 273
Скрит текст:
Ами продавачът е бил в състояние на което на първия оглед му се предлага исканата цена, час след като е качена обявата. Това е типичен пример за подценен имот. И явно продавачът (макар и малко некоректно) е защитил собствения си интерес като е отказал офертата. Дефакто той не е длъжен да продаде и никой не трябва да му се сърди. Да, сигурно ще се появи с едно 10к отгоре след няколко дена докато стигне реалната си пазарна цена. Малко некоректно, ама така функционира пазара...

Добре де, като се абстрахираме, че това е моя случка и неприятния привкус от ситуацията, какви са тези брокери, които не съветват продавача за това колко е адекватна исканата цена? Все пак нали за това им се плаща, за професионални съвети и представляване.
Умът ми не побира как всеки втори младеж, който не знае какво да прави със себе си, става брокер и прибира комисионни, просто защото пазарът и ситуацията в момента са такива. И с ето такива случки, реномето на целия бранш отива на кино.
Защото брокерите не защитават интереса на продавача, а само своя интерес, който е да стане възможно най-бързо сделка. А тя ще стане най-бързо не на адекватна, а на по-ниска от нея цена. Както е станало в твоя случай, абстрахирайки се от лошите емоции за теб. Дори и с 2 К евро нагоре цената е била такава, че сделка е станала в рамките на деня. Без значение, че продавачът е можел вероятно да вземе по-висока цена. Това си е негов проблем, брокерите от това не се интересуват.
Не се шашкай, това не е от сега, ами от 1990-та насам все е така. Просто навигирш през джунглата, къде по компас, къде по вътрешно усещане, и се надяваш, че накрая все пак ще стигнеш до целта Simple Smile

# 274
Ох, няма да се уморя да повтарям - регулиране в българските условия означава задължителни минимални или фиксирани цени, невъзможност за договаряне на тези цени, допълнителни такси и т.н. Без гаранция за качество на услугата.
И кой ще контролира изискванията? Има 2 варианта - или държавата, което означава по-голяма и не особено ефективен контрол, с предпоставки за корупция, или самият бранш, т.е. големите в бранша санкционират и изтласкват от пазара малките, което води отново до увеличаване на цените.
Какво си мислите, че ще постигне регулацията на брокерите - ще се изисква сертификат от някакъв измислен курс, за който ще се плаща на сдружението на фирмите за НИ. Т.е. печеливши ще бъдат големите фирми, които драпат да прилапат едни пари допълнително. Ще сложат изисквания (не си го измислям, защото имаше някакъв проект на закон, измислен от сдружение на 5-6 от големите фирми в бранша) задължително да имаш офис, ама офисът задължително да е партер, да имаш задължително нещо друго, което малките фирми няма как да изпълнят. Нямаше никакви изисквания, които да са от полза на клиентите, независимо дали са купувачи или продавачи.

И давам пример с такситата - като имат минимални и максимални цени, това как се е отразило на качеството? Точно никак. Единственото отражение е увеличаването на цените.

# 275
Какво бихте казали за тази обява? Може ли да се очакват някакви подводни камъни от факта, че жилището очевидно е било използвано за офис?

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c16119148157219 … k=6cq9cd&f1=2

На партера са гаражи, после първи етаж и това е на втори. Малко апартаменти са, защото е фамилна сграда. Има собствен заграден двор. Това не са подводни камъни, а информацията, с която разполагам Simple Smile.

# 276
Мандаринка, регулация не на цените, а на поведението на брокерите, на образованието и квалификацията им, някакъв етичен кодекс и т.н. Нали не смяташ, че всеки от гимназията става за инженер или юрист например? Те учат пет години и след това се доказват в практиката, държат един куп изпити. Тези от вратата за главата с неадекватното си поведение. Лъжата стана стандарт при тази професия, едва ли не допустимо зло. Ми нека се пресее зърното от плявата.

# 277
  • София
Скрит текст:

Защото брокерите не защитават интереса на продавача, а само своя интерес, който е да стане възможно най-бързо сделка. А тя ще стане най-бързо не на адекватна, а на по-ниска от нея цена. Както е станало в твоя случай, абстрахирайки се от лошите емоции за теб. Дори и с 2 К евро нагоре цената е била такава, че сделка е станала в рамките на деня. Без значение, че продавачът е можел вероятно да вземе по-висока цена. Това си е негов проблем, брокерите от това не се интересуват.
Не се шашкай, това не е от сега, ами от 1990-та насам все е така. Просто навигирш през джунглата, къде по компас, къде по вътрешно усещане, и се надяваш, че накрая все пак ще стигнеш до целта Simple Smile
Това ми напомня следното.
При повишена цена с 2к и имот от 100к, брокерът взима като комисионна 3% (може и по-малко да е).
В единия случай 3000Е, в другия са 3060Е.

Той не би си рискувал 3к Е заради едни 60Е. Т.е. инициативата за случката едва ли е на брокера. Просто следва обстоятелствата.

Също, знам за друг случай, който, може би съм споменавал.
Пуска се обява за апартамент в лозенец, около 20к Е.
Още с излизането на обявата подпалват телефона. Обажда се човек и казва, нося ви 20те евра кеш накуп, запазете ми го.
Продавачът сваля обявата и се отказва от продажбата.
Става му ясно, че цената е силно подценена.
Случката е без брокери.

# 278
Скрит текст:
Скрит текст:

Това ми напомня следното.
При повишена цена с 2к и имот от 100к, брокерът взима като комисионна 3% (може и по-малко да е).
В единия случай 3000Е, в другия са 3060Е.

Той не би си рискувал 3к Е заради едни 60Е. Т.е. инициативата за случката едва ли е на брокера. Просто следва обстоятелствата.

Също, знам за друг случай, който, може би съм споменавал.
Пуска се обява за апартамент в лозенец, около 20к Е.
Още с излизането на обявата подпалват телефона. Обажда се човек и казва, нося ви 20те евра кеш накуп, запазете ми го.
Продавачът сваля обявата и се отказва от продажбата.
Става му ясно, че цената е силно подценена.
Случката е без брокери.
Танграта, споделям мнението ти. Отвъд лошите емоции за румбарумба и аз смятам, че продавачът е в правото си да си търси най-добрата цена за него, и да си организира търг за имота, ако иска. Но брокерите не помагат в общия случай нито на едната, нито на другата страна, има изключения, но са малко и е късмет да попаднеш на тях, а като цяло това е моето впечатление от пазара.
Това за 20 К в Лозенец ще да е било около 2000-та година, оттогава такива цени там няма. Ясно де, пример за неориентиран продавач, ама той пък да беше проверил, проучил, преди да пуска обява.

# 279
Мандаринка, регулация не на цените, а на поведението на брокерите, на образованието и квалификацията им, някакъв етичен кодекс и т.н. Нали не смяташ, че всеки от гимназията става за инженер или юрист например? Те учат пет години и след това се доказват в практиката, държат един куп изпити.

Скрит текст:

"People of the same trade seldom meet together, even for merriment and diversion, but the conversation ends in a conspiracy against the public, or in some contrivance to raise prices…. But though the law cannot hinder people of the same trade from sometimes assembling together, it ought to do nothing to facilitate such assemblies, much less to render them necessary." Adam Smith, The Wealth Of Nations, Book IV Chapter VIII, p. 145, para. c27

Определянето на минимални цени е картел.

Последна редакция: ср, 10 фев 2021, 11:46 от man_darin_ka

# 280
Мандаринка, това че имат фиксирани минимални цени не означава, че цените им са регулирани. Аз не бих ползвала тяхна услуга на минимална цена ако ме разбираш. Това, което ти наричаш ограничаване на конкуренцията, аз наричам необходим праг за навлизане в една високо платена и квалифицирана професия. Не може всеки сульо да ти борави с имоти за милиони, някои са откровено неграмотни и нахални. Ето например - на кой адвокат е позволено да представлява и двете страни в една сделка - това е недопустимо. Същевременно обаче съвсем резонно е според брокера да взима двойна комисионна от страните по сделката.

# 281
  • София
Скрит текст:
Танграта, споделям мнението ти. Отвъд лошите емоции за румбарумба и аз смятам, че продавачът е в правото си да си търси най-добрата цена за него, и да си организира търг за имота, ако иска. Но брокерите не помагат в общия случай нито на едната, нито на другата страна, има изключения, но са малко и е късмет да попаднеш на тях, а като цяло това е моето впечатление от пазара.
Това за 20 К в Лозенец ще да е било около 2000-та година, оттогава такива цени там няма. Ясно де, пример за неориентиран продавач, ама той пък да беше проверил, проучил, преди да пуска обява.
Офф, моя грешка, ГАРАЖ в Лозенец!!! Поне преди 3-4г.

# 282
Милитана, не аз наричам фиксирането на цени от участниците на пазара ограничаване на конкуренцията. В цял свят това Е ограничаване на конкуренцията, наречено картел. И навсякъде картелът подлежи на санкциониране.
Регулирането на цените се прави от държавен орган и по друг начин - примерно цените на парното/тока/водата за битовите потребители.
Високите изисквания за навлизане в скъпопланите професии се контролират със завършването на съответното образование - 5-6 години примерно. Щом си се изучил, щом си взел диплома (т.е. издържал си изпити), тази диплома гарантира, че можеш да извършваш дадената дейност. Всичко над това е вече ограничаване, запазване на моята част от питата само за мен. Да не ми се пречкат някакви там нахакани младоци.

П.С. През далечната вече 1991 или 1992 г. се подвизавах половин година като брокер. Като си рових папките с документи, установих, че съм карала и някакъв (измислен) курс за брокери и имам някаква тапия. Да ти кажа нямам спомен нещо важно или полезно да съм научила на този курс, след като дори не си спомням, че съм го карала.
Ако ще се слагат някакви изисквания за брокерите, тогава да е в закон, в който:
1) Изпитите се полагат пред държавна комисия от юристи - нотариуси, от кадастъра и т.н., не пред сдружението на брокерските агенции.
2) Курсове да може да прави всеки, който смята, че може да подготви желаещите да минат успешно изпита пред държавната комисия.
3) Да е забранено фиксирането на минимални % на брокерските комисионни, както и начисляването на всякакви измислени такси от рода "сериозност на намерения", "стоп-капаро" и т.н.
4) Да е забранена практиката "не работим с колеги".

# 283
  • София
Току що ми попадна тази обява https://bezbroker.com/properties/mnogostaen-grad-sofiya-iztok
Тези нормални ли са почти 1 милион за апартамент?

# 284
В тези три блока цените винаги са били с по-високи. Заради охраната долу, наистина има нулева битова престъпност. По етажите не са разхождат случайни външни хора и т.н.

Имайте предвид, че в този квартал редово ЕПК почти по 4-ти километър - т.е. не в най-скъпата част на квартала, - беше обявено за над 1 850 евро, и изчезна за две седмици.

Общи условия

Активация на акаунт