Обсъждане на имотни обяви-20

• 40 414
  • 779
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Тези работи се случват непрекъснато, със (може би) всички брокерски агенции. Има правило. Докато не си дал капаро, апартаментът е свободен. С 2 евра кеш няма да ти опадат джобовете. На огледи се ходи готов. И по възможност с половинката.
За атрактивните апартаменти има борба. Никой няма да те чака.
Освен това, от личен опит, пускаш оферта апартамент (под наем).
Обаждат се , 1,2,3, брокера. Стекираш ги през половин час.
След това се обаждат още брокери и започват да се молят, ама много ви моля, не можем в еди колко си, бързаме, не знам какво.
И започваш да уплътняваш, може и през 15 мин. Или преди другите.
Възможно е за тия 20 мин да са имали оглед с някого, докато сте чакали. А може и просто да са закъснели.

Не са имали оглед, защото аз бях през вратата на блока (с един вход) и си ги чаках там, никой не е излизал от входа, освен тях. Те бяха горе и по техни думи правеха снимки на апартамента. Твърдяха, че са единствена агенция, която предлага имота. И да вметна, тук не ставаше дума за под наем, а за покупка на апартамента. Както и да е, не тяхното закъснение е важното в случая.
Идеята ми е, че са безумно нагли, неетични и прекрачващи всякакви правила на коректния бизнес.
Парите ми бяха в чантата, но те не бяха подготвени с документ за даденото капаро. За това и се разбрахме за среща 2 часа по-късно.
Нагли, да. Неетични ... голяма част. Други не.
Но "правила на коректен бизнес"? Това какво е? Имате ли капаро, нямате. Кое е коректното в случая?
Да се загащи неосведомен продавач?
Няма лошо, че си гледате от вашата камбанария. Но това не е правило за "коректен бизнес".

Освен това, ако много твърдо бяхте решени, може би трябваше да настоявате да отидете веднага до офиса на фирмата и да подпишете. Съмнява ме, че и липсата на бланки е толкова голям проблем. Това са 3 изречения свободен текст. Които могат да се напишат на ръка, на хвърчащ лист.
При свършен факт е едно да се гледа назад.
По време на случката, може би е било друго.

Препрочитам отново постинга ти. Те не са ти отказали апартамента, просто са му сменили цената. И са ти го предложили. Ти си го отказала с 2к евро нагоре. Оттам нататък как ти считаш, че си го запазила този апартамент, дори и устно? Те са свободни да го търгуват както намерят за добре.

milittana, принципно има равнопоставеност на отговорността.
Ако купувачът рискува едни 2к, за да купи апартамента, то и продавачът рискува пак толкова.
Виж, ако е строител, някакво професионално лице и професионална продажба, може и да поискаш 3ен размер, но няма гаранция, че ще го получиш.
А и аз не коментирам кое е редно и кое не, а кое е популярното и кое се случва на практика. Не съм ги измислял аз правилата.

Брокерът никъде не сме обсъждали дали гарантира нещо. Камо ли изрядността на документите.
Точно защото не ги гарантира, в бележката с капарото пише, че АКО не са наред, то ще ти върнат парите + неустойка. Не пише нищо за брокерски гаранции.
Това, че са ти искали пари, за да гледаш нот акт са също частни случаи, които не обсъждаме. Като му е било времето сме ги обсъждали и сме написали, че не е трябвало да ги искат тия пари.

# 256
Тангра, при покупко-продажба има риск за купувача при стоп капаро, какъв е рискът на продавача? Той не влага пари, може да се отметне, да се откаже, всичко може. Затова е редно да има неустойка, не просто да върне едни пари на купувача. Които в много случаи хич не са две хиляди, а доста повече.
П.П. А, и на никого не пожелавам да си връща дадени суми по съдебен ред.... Отиват много години мъки и нерви.

# 257
  • София
Викаш то и при даването под наем е така. Наемодателят няма риск, той пари не е давал, само взема. Всичкият риск е при наемателя. Да не загуби работа, да не се раздели с приятелката (която плаща половината). Само наемателят плаща комсионни, депозити, транспорт на багаж, хамали, билети до София и тн.

# 258
Върни се и прочети поста ми по-внимателно и после ми тълкувай дали това което съм написала касае наем или покупко-продажба. Има съществена разлика ако някой се интересува.

# 259
Тангра, в обявата има написана искана цена. На огледа ми се казва, че цената не се коментира и аз се съгласявам с това и предлагам исканата цена. Нали не очакваш, че ще се вържа на брокерските тъпотии и ще навлизам във война с наддаване с имагинерен купувач, който не знам дали съществува изобщо. Това е все едно да отидеш на пазара и вместо да си купих ябълки за 2 лева, колкото им иска продавача, ти да му кажеш "знаеш ли, ще ти дам 2,50". Защо?
И защо цената не се коментира в едната посока, но се коментира в другата посока (по-висока)?
Не знам за теб, но аз не давам пари срещу написани на салфетка изречения от псевдо брокер.
Ясно е какво е станало - обявили са го на една цена, видели са, че има голям интерес и са решили, че ще се направят на хитри и ще вдигнат цената.
Не мрънкам, не се оплаквам, просто споделих опит с конкретната фирма и номерът им.

# 260
100% съгласна с Милитана за стоп-капарото. Абсолютна измишльотина на брокерите, за да "вържат" купувача, който бърка на тъмно в торба с надеждата да извади заек. Никаква гаранция за връщането на тези пари от брокерите, камо ли за неустойка. Да не говорим за онези прословути пари за "сериозност на намеренията". Пак едни пари, които имат за цел да "вържат" купувача.
И в двата случая продавачът няма нищо общо, не той иска или взима парите. Брокерите ги взимат и ги държат.

Румба, като ми кажат, че друг купувач бил предложил повече, бих отговорила "Ами да му/ѝ е честито!" И ариведерчи на агенцията.

# 261
А, мандаринка, точно "сериозност на намеренията" беше това. Сума, която се изисква още преди стоп капарото, за да погледна документите на имота. Щото иначе откъде да съм сигурна, че апартаментът е на продавача и не ми показват жилище на заминал в чужбина човек например, който хабер си няма от продажбата?

# 262
  • София
Върни се и прочети поста ми по-внимателно и после ми тълкувай дали това което съм написала касае наем или покупко-продажба. Има съществена разлика ако някой се интересува.
Аз казах и пак казвам, не ги определям аз правилата. За да са такива каквито са, явно критично количество хора са ги приели.
И купувач и продавач може да са на зор. Ако подпишат капаро, изтърват потенциални други опции.
Представи си, че след тебе идва друг купувач, предлагащ му с 2-10к отгоре. А той се е вързал с тебе.
А ти какво имаш да загубиш като купувач? Ако не стане, минаваш на следващата сделка. Точно както и продавача.
Той може да се откаже, ти също можеш да се откажеш. При това, с доста по-голяма вероятност.

Тангра, в обявата има написана искана цена. На огледа ми се казва, че цената не се коментира и аз се съгласявам с това и предлагам исканата цена. Нали не очакваш, че ще се вържа на брокерските тъпотии и ще навлизам във война с наддаване с имагинерен купувач, който не знам дали съществува изобщо. Това е все едно да отидеш на пазара и вместо да си купих ябълки за 2 лева, колкото им иска продавача, ти да му кажеш "знаеш ли, ще ти дам 2,50". Защо?
И защо цената не се коментира в едната посока, но се коментира в другата посока (по-висока)?
Не знам за теб, но аз не давам пари срещу написани на салфетка изречения от псевдо брокер.
Ясно е какво е станало - обявили са го на една цена, видели са, че има голям интерес и са решили, че ще се направят на хитри и ще вдигнат цената.
Не мрънкам, не се оплаквам, просто споделих опит с конкретната фирма и номерът им.
Има огромна разлика между продажба на ябълки и на апартаменти.
В единия случай си има магазин, етикет с цена, и достатъчно количество подобни ябълки за тая цена.
Тогава можеш да искаш да ти се продаде на тая цена.
Но в случая продавачът няма магазин, не е сложил етикет с цена и цената подлежи на промяна.
Дори и да отворя сега ОЛХ-а или брокерските сайтове, съм абсолютно 100% убеден, че ще намеря със ситни буквички, изрично написано, че цените не са гарантирани и подлежат на промяна.

Защо се коментира цената в едната посока, а не в другата посока?
Ами според зора. Всеки е свободен да си коментира в която посока си избере.
И докато няма 2 съгласни, от 2те страни + писмен документ, коментарите и пазарлъкът продължават.
Не казвам, че "мрънкаш или се оплакваш", радвам се, че споделяш опит. Въпросът е, че има и други гледни точки.
За какво даваш пари си е твоя работа.
Аз също само пиша.

# 263
За "сериозност на намеренията" съм чувала като плащане от купувач на агенция още преди да почнат да му търсят. Един вид защита от "екскурзианти".

Дори и т.нар. "стоп капаро", което трябва да ти го върнат, ако документите не са наред, не винаги защищава купувача. Обсъждали сме по темите заплетени казуси с дарения, разводи/женитби и т.н., които формално са ОК документално, но си носят евентуален риск. За юристите на агенцията документите ще са ОК, ама за теб може и да не са достатъчна гаранция срещу евентуални бъдещи юридически усложнения. И да предпочетеш да не сключваш такава сделка. Тогава ще стане много запечено с връщането на стоп-капарото.

# 264
Ама нали сме наясно, че ако продавачът се откаже, аз си взимам парите в най-добрия случай, ама те са стояли при него известно време? А ако се откажа аз, просто ми връща едни пари, дето са стояли у него. Имотът си е цял и невредим. То затова се предвижда неустойка, иначе някой с апетитен имот така едни парици може да върти незнайно колко време на иди ми дойди ми. И вече писах, че не става въпрос за 2 000 лв.
По повод на поста на потребителката с повишената цена, при мен така ми се обясни точно преди стоп капаро, часове преди това, че се е появил купувач с 10 000 евро отгоре оферта, пожелах им попътен вятър и повече не съм се интересувала от имота.

# 265
  • София
Не, капарото се връща цялото + неустойка в размер на капарото.
Т.е. връща ти твоите 2к + негови 2к.

# 266
Коректност проявяват търговците, които разчитат на оборот - клиентът пак да дойде. Но търговците (продавачите), гонещи еднократна продажба, няма нужда да са коректни, те гонят максимална печалба само веднъж.  И е съвсем нормално, преди да има подпис и капаро, продавачът да върти номера, ако може да вземе повече пари. Дреме му, че ще си мислиш после лошо за него Wink

# 267
И аз мисля че с тактиката на брокерите може до безкрай да се повишава цената на имота да видят до къде ще издържи купувача, затова срещу измислен купувач не се наддава. Ще дойде друг имот.

# 268
И аз мисля че с тактиката на брокерите може до безкрай да се повишава цената на имота да видят до къде ще издържи купувача, затова срещу измислен купувач не се наддава. Ще дойде друг имот.

Правилно, но те си пробват - ако мине.

# 269
  • София
Ами продавачът е бил в състояние на което на първия оглед му се предлага исканата цена, час след като е качена обявата. Това е типичен пример за подценен имот. И явно продавачът (макар и малко некоректно) е защитил собствения си интерес като е отказал офертата. Дефакто той не е длъжен да продаде и никой не трябва да му се сърди. Да, сигурно ще се появи с едно 10к отгоре след няколко дена докато стигне реалната си пазарна цена. Малко некоректно, ама така функционира пазара...

Общи условия

Активация на акаунт