Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА - какво се случва реално? - Тема 23

• 26 307
  • 691
  •   1
Отговори
  • Варна
Тема за обсъждане на имотния пазар в гр.Варна
За търсещите и предлагащи жилища във Варна.
Споделяйте тук своите лични и преки наблюдения от различните строители, проекти, сгради, цени, качество, квартали, местности и тн.
Успешни имотни сделки на всички, които планират такива.
Ползотворна дискусия и успешни сделки, драги съфорумци.
За всички,които искат да следят темата,но няма какво да кажат по нея,моля натиснете бутона с камбанка "Следи".
Линк към старата тема:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1801967

# 1
  • 2860 км северно от Екватора
Моя приятелка ми сподели, че е решила да си продава апартамента във Варна ( и тя като мен живее в чужбина за момента).
Налазили са я брокери като си трябва. Simple Smile
Повечето си нямат представа от елементарни неща.
Единия брокер и казал, че первзите не се връзвали с цвета на ламината (первазите и са бели) и трябва да намали цената. Пълен кретен. Апартамента е чисто нов, завършен с лукс материали, обаче брокерчетата веднага ще бият цена...
Ще следя как се развива процеса, но очаквам да има много загубено време в огледи, защото цените вече са трайно високи, а купувачите все им е скъпо.

Мерси за темата и успех на всички активни участници в пазара.

# 2
  • Варна
Записвам се за темата, въпреки, че не само има цензура тук, а и скоро почти нищо полезно не се пише.

# 3
Благодаря на Daisy за новата тема!
Цените на имотите наистина са много високи, но май пазара се събужда и се очаква още повишение. Дано не е така и да греша.
Цената на петрола е нагоре, задава се и бежанска вълна.

# 4
  • Варна
Те бежанците няма да дойдат да си купуват апартаменти тук. Най-много още да задълбаем дъното заради тях.

# 5
  • Варна
Аз не помня някога да е имало период, в който всички единодушно да са заявили, че е евтино и добро време за покупки. Вечно се мрънка как е скъпо и как трябва да се изчака пукането на балона. Първото жилище на ММ е купено 2015 г. От сега погледнато, е купено на дъното на цените, но тогава е получил критики и подигравки от много “приятели” и дори роднини, че е луд.

# 6
Само брокерите се нервират, че продавачите не искат да свалят от цената. Това им бави сделките и съответно няма комисионна. Отделно са се нароили брокери и брокерчета, ако не работиш с личен доверен брокер, може да ти се изправи косата.

# 7
...ако не работиш с личен доверен брокер...

А поради що ми е притрябвал въпросният брокер? Защо трябва да получи тлъста сума за нещо безсмислено като посредничество при сделка с недвижим имот? Че на всичкото отгоре и личен вредител да си отглеждам, доверен паразит...

# 8
...ако не работиш с личен доверен брокер...

А поради що ми е притрябвал въпросният брокер? Защо трябва да получи тлъста сума за нещо безсмислено като посредничество при сделка с недвижим имот? Че на всичкото отгоре и личен вредител да си отглеждам, доверен паразит...
Защото дамата живее в чужбина и не е от Варна родом, та няма кой да притичва за туристически огледи, за това е преценила, че ще работи с брокер.
Парите са си нейни, така е решила да процедира. Неприятното е, че няма регулация в този отрасъл, и много брокери се гласят за 3.6% комисионна, ако може без много да разкарват.

# 9
Неприятното е, че няма регулация в този отрасъл, и много брокери се гласят за 3.6% комисионна, ако може без много да разкарват.

3% + ДДС стават 3.6%, като умножиш по две (щото по 3.6% прибират и от продавача, и от купувача) - стават 7.2%. Докато има луди да им ги дават - ще има и тарикати да им ги вземат.

Аз ако съм в същата ситуация - ще оставя ключа на някой съсед-пенсионер, да отваря на мераклиите да гледат. След продажбата ще му подаря нещо, ще му дам няколкостотин евра да се почерпи, и всички ще бъдат доволни и щастливи (с изключение на брокерите).

# 10
Аз не съм брокер, но се чудя как може да се умаловажава труда на тези хора!!!
 Да, така е,  наистина между тях има и паразити, виждам , че 7, 2 % е много висока комисионна, но все пак хората се трудят - ходят по огледи, правят снимки, качат със платформите, хабят време и средства - плащат гориво, разхождат клиентите по всички възможни имоти , работят извън работно време - съботи-недели, празници, изкарват сделките до края.....и т. н. Имам приятели които работят това и вярвайте ми, не мързелуват ами работят и с честност си изкарват парите. Знаете ли само за какво търчене става въпрос?
Колкото до комисионната и на мен ми се струва безумие, винаги може да има договаряне от двете страни за да са доволни всички!

Весел празник на всички жени!

# 11
Никой не им подценява труда. Просто съотношението свършена работа/възнаграждение е безумно. И не, не може да се договаря друг процент, не и във Варна. По тази причина и не само имат огромен червен картон от мен. Наглеците за малко да развалят сделка, с която нямаха абсолютно нищо общо, но пък решиха да ми помагат с документи. Не, благодаря, адвокатът се справи перфектно с това.

# 12
Даже и не търчат, седят си на топличко и тролят из групите. Току намерят някой който иска да отдаде/продаде сам и му крадат снимките. Постват от свое име. После изнудват нищо не подозиращия собственик, че имат клиент и искат комисионна.
Другото любимо ми е "забравете че ще си продадете без брокер, дали аз или колега, не можете без брокер, ние сме завладяли пазара тук във ВАРНА".
Наглост бесконечна са тази гилдия, пък вие им жалете труда миличките. Те в последните 5-6 години доста пари натрупаха и доста апартаменти си купиха покрай работа.

# 13
Не толерирам такива отношения и манипулации от страна на брокерите. Знам, че са много нахални и нагли, но повярвайте ми има и свесни между тях, такива които наистина търчат и работят.

# 14
Аз не съм брокер, но се чудя как може да се умаловажава труда на тези хора!!!
 Да, така е,  наистина между тях има и паразити, виждам , че 7, 2 % е много висока комисионна, но все пак хората се трудят - ходят по огледи, правят снимки, качат със платформите, хабят време и средства - плащат гориво, разхождат клиентите по всички възможни имоти , работят извън работно време - съботи-недели, празници, изкарват сделките до края.....и т. н. Имам приятели които работят това и вярвайте ми, не мързелуват ами работят и с честност си изкарват парите. Знаете ли само за какво търчене става въпрос?

Това всичкото, дето го вършат - нито някой ги е карал да го правят, нито някой има нужда от него. Единственото, което брокерите реално продават, е местоположението на имота и контакта със собственика му. Същото мога да го получа съвсем безплатно от някой сайт за обяви, стига въпросният собственик да е имал достатъчно акъл сам да си пусне обявата.

Общи условия

Активация на акаунт