Обсъждане на имотни обяви-20

• 40 299
  • 779
  •   1
Отговори
# 615
В сграда на Бачийски бяхме гледали компактен двустаен за 29,5 евро с настилки и баня, което сега знаете колко върви. Тогава се отказахме, защото спалнята беше северна, отделно че по принцип се колебаехме дали да не си вземем ваканционен имот, но все пак явно не сме били активно търсещи.
Сетне пък за 36,1 отново маломерен двустаен не се решихме, защото се притеснявах, че няма да го довършат и прочее, понеже се мотаеха. Е, довършиха го с около година закъснение, е, и ние взехме с още 3-4 години закъснение, но на по-висока цена.
И в крайна сметка на колко купихте? 50к ,60к? А бихте ли купили двустаен на 80-100к евро в тези квартали,в същите сгради?

# 616
Много студенти се женят и остават в квартала след завършване, защото са свикнали. Не си мислете че студентски е само за студенти, доста хора се ориентират да живеят там и си стана нормален квартал на СФ. Локацията не е лоша, а и като се разходих из Студенски парк Хармония и видях колко млади  хора има, някои спортуват, други бутат колички с деца и ми стана драго. Аз лично си взех в участъка между Дианабад, зад Вегата до пощенския, спах няколко нощи,  учудих се че е спокойно и няма шум даже през деня, въпреки близостта с доста булеварди

Последна редакция: пт, 26 фев 2021, 16:28 от queenn

# 617
И в крайна сметка на колко купихте? 50к ,60к? А бихте ли купили двустаен на 80-100к евро в тези квартали,в същите сгради?
Това дали аз бих го купила или не за продавача няма никакво значение, защото той ще го продаде така или иначе. Аз не съм го купила на 29,5 и съм загубила достатъчно много. Той със сигурност не е загубил. Не е загубил и този, който го е купил...

# 618
Миналата година гледах обяви в района на Студентски град, но трафика и презастрояването не ми допаднаха. Цените на недвижимите имоти продължават да се повишават изкуствено на фона на дори намаляващи наеми, но хората продължават да вземат емоционални, а не финансово обосновани решения. И забравят урока на 2008 г., като се надпреварваха да вземат все по-големи кредити и купуват имоти, които не са им по джоба с пари, които не са техни. А нивата на лихвените проценти имат неприятната особеност да се движат… не само надолу, както и се случват непредвидени обстоятелства. Студентите например ще намаляват все повече защото (1) прираста в България е отрицателен от години (2) има твърде много университети и се преминава към доста по-изгодното в ценово отношение онлайн обучение (3) заплатите за много хора са замръзнали или нарастват с бавни темпове, като това затруднява издръжката на студент. Ето още една графика (ако някой разполага с по-нова, нека я сподели):

И предварителна статистика за въведените в експлоатация през четвърто тримесечие 2020г. -  общо 4401 жил.

https://www.nsi.bg/bg/content/3137/%D0%B2%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D0%B … D0%B8%D1%89%D0%B0

Разпродават апармтаменти от незавършени и нови сгради, а още не сме се съвзели от предната криза..

реф. http://www.milenbazinski.com/bg/sales/2/act/

ЕърБнб търпи загуби от 4 милиарда, но това е само началото на това, което очаква онези, които не си правят добре сметката...

https://profit.bg/kompanii/airbnb-sas-zaguba-ot-blizo-4-mlrd-dol … amata-si-greshka/

В допълнение към факторите посочени от ЧС за това наемите да се натискат надолу, ще дам и трети:

Лудото купуване на апартаменти, дори и на чертеж за инвестиция. Българина вярва, че парите за наем са прахосничество, няма доверие в банките и финансова култура. Това надува още повече имотния балон и пропастта в цените между наемите и жилищата, както и достъпността им за онези, които купуват за пръв път.

Последна редакция: сб, 27 фев 2021, 15:09 от Пух

# 619
Скрит текст:
Миналата година гледах обяви в района на Студентски град, но трафика и презастрояването не ми допаднаха. Цените на недвижимите имоти продължават да се повишават изкуствено на фона на дори намаляващи наеми, но хората продължават да вземат емоционални, а не финансово обосновани решения. И забравят урока на 2008 г., като се надпреварваха да вземат все по-големи кредити и купуват имоти, които не са им по джоба с пари, които не са техни. А нивата на лихвените проценти имат неприятната особеност да се движат… не само надолу, както и се случват непредвидени обстоятелства. Студентите например ще намаляват все повече защото (1) прираста в България е отрицателен от години (2) има твърде много университети и се преминава към доста по-изгодното в ценово отношение онлайн обучение (3) заплатите за много хора са замръзнали или нарастват с бавни темпове, като това затруднява издръжката на студент. Ето още една графика (ако някой разполага с по-нова, нека я сподели):

И предварителна статистика за въведените в експлоатация през четвърто тримесечие 2020г. -  общо 4401 жил.

https://www.nsi.bg/bg/content/3137/%D0%B2%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D0%B … D0%B8%D1%89%D0%B0

Разпродават апармтаменти от незавършени и нови сгради, а още не сме се съвзели от предната криза..

реф. http://www.milenbazinski.com/bg/sales/2/act/

ЕърБнб търпи загуби от 4 милиарда, но това е само началото на това, което очаква онези, които не си правят добре сметката...

https://profit.bg/kompanii/airbnb-sas-zaguba-ot-blizo-4-mlrd-dol … amata-si-greshka/
В допълнение към факторите посочени от ЧС за това наемите да се натискат надолу, ще дам и трети:

Лудото купуване на апартаменти, дори и на чертеж за инвестиция. Българина вярва, че парите за наем са прахосничество, няма доверие в банките и финансова култура. Това надува още повече имотния балон и пропастта в цените между наемите и жилищата, както и достъпността им за онези, които купуват за пръв път.

Искате да кажете, че който има възможност да вземе второ, трето жилище и да се подсигури себе си или децата си не трябва да го прави, за да не надува имотния балон, да има достъпност за тези с първо жилище, и да не си пести парите от наем, а просто да ги дава и да налива в нищото, той или децата му? Балона се надува от други фактори, не от търсенето. Нали твърдите, че има стотици, дори хиляди празни апартаменти и че имотите падат? Ако пазара е залят с имоти няма как да се надува балон.

# 620
Българина вярва, че парите за наем са прахосничество, няма доверие в банките и финансова култура. Това надува още повече имотния балон и пропастта в цените между наемите и жилищата, както и достъпността им за онези, които купуват за пръв път.
Ама е световна тенденция в момента, колкото и да му викат някои хора "балон" и няма изглед да се обръща докато Мъск не построи онези космически кораби дето ги обещава и балонът да се прехвърли на Марс Stuck Out Tongue Winking Eye

# 621
Наем, равно на пари на вятъра е фиск идея на българина и много го е страх, 10 пъти го повтарям вече,, но веднага след като се отърве от даването на наем, същия този българин иска да взима наем, уникално, но факт.
Лично познавам човек, който за да не дава пари на вятъра, има ипотека + още един заем, в момента живее в маломерен 3 стаен пред цигански къщи и няма изгледи до края на годината да има печка и фурна, но не дава пари на вятъра.

# 622
  • SF
Лошото е, че ако загубиш работа или по някаква причина доходите значително се намалят, собственото жилище дава сигурност, докато наемът е проблем. В България няма закон, който да поема наема или част от наема на хора, които са в невъзможност да си го плащат.
Да не ви давам примери за Германия... Или да ви дам?

# 623
Лошото е, че ако загубиш работа или по някаква причина доходите значително се намалят, собственото жилище дава сигурност, докато наемът е проблем. В България няма закон, който да поема наема или част от наема на хора, които са в невъзможност да си го плащат.
Да не ви давам примери за Германия... Или да ви дам?

Че в Германия да не ти поемат наема, ако загубиш работа?

# 624
  • София
Според градските легенди - поемат го.
Според действителността - има добро социално подпомагане.
Но се проучват и наблюдават получаващите, предлага им се работа за да спре точенето на соц. система.

# 625
Плащат го,ако си загубиш работата,да. Но и данъците и осигуровките са брутално високи и има култура да имаш застраховка за всичко.
Така че не е само да взимаш,преди това си внасял яко.
А тук? Който може се осигурява на минимална,барабар със собствениците на фирми и после имат претенции за помощи. За да се даде,трябва да дойде от някъде.
Давайте обяви да обсъждаме, не теории за светостта на жилището за българина. Това е аксиома и няма нужда от нищене.

# 626
Гледах двустаен апартаментв новия блок срещу Лесотеническия университет на бул. Климент Охридски. Спалнята беше 12 квадрата, а хола.с кухнята 24 квадрата. Честа площ го дават 62 м2. Преминаващите коли по булеварда се чуват и на затворен прозорец. На шпакловка и замазска и очакван акт16 до месец. Цената беше 88000 евро. Много висока ми се видя за малко жилище на булевард. Може да не съм права, но ми се вижда безмислено да се заробя 15 години за шумно и малко жилище.

# 627
Пух, това аирбнб много ти боде очите, май Simple Smile)

Значи, фирмата, която ни управляваше имота каза, че имат спад, но на малките няма никакъв спад. Вместо чужденци, вече се наемат от българи.
При големите е по-зор, и все пак, докато не го дадохме дългосрочно от 01.януари, средната ни заетост беше 16-18 нощувки на месец. Въпреки пандемията, въпреки зимния сезон, въпреки, че е голям и скъп, въпреки твоите прогнози.
Не знам, ти може да разбираш повече от мен.
Дадохме го дългосрочно, понеже така преценихме. Доходът за момента и от двата варианта, е същият.
За лятото ще сме на загуба, ма квото.

# 628
.............Цената беше 88000 евро. Много висока ми се видя за малко жилище на булевард. Може да не съм права, но ми се вижда безмислено да се заробя 15 години за шумно и малко жилище.
Намираш 120кв м жилище в околностите на същата цена и продължаваме разговора Wink

# 629
  • София
Аз разговарях лично със строителя, точно преди 3 г. Още нямаше дупка. Цените, които каза бяха тези. И то на зелено. А преди 3г цените бяха други.
Като за цена при акт 16 не е кой знае какво. Смятах я, около 1200Е на кв.
Вероятно са останали по-лошите изложения, по-шумни и тн.

Общи условия

Активация на акаунт