Работа, CV-та, HR-и, съвети - 73

• 33 589
  • 749
  •   1
Отговори
# 285
Добре, съжалявам, но ще прекъсна споровете - този път съм с питане към HR-ките тук:
Какво трябва да има предвид човек, когато кандидатства за новооткрита позиция в същата фирма, но различен отдел под различен мениджър? Отворена съм за съвети всякакви от "Колко подробно да си опишеш досегашната история на това място в CV?" до "Как да го съобщиш на сегашния мениджър?" и "Какво да /не/ правиш като започне да те разубеждава?". Няма история на конфликти и лоши чувства, но по стечение на обстоятелствата не съм особено лесно заменима на сегашното си място.

# 286
Добре, съжалявам, но ще прекъсна споровете - този път съм с питане към HR-ките тук:
Какво трябва да има предвид човек, когато кандидатства за новооткрита позиция в същата фирма, но различен отдел под различен мениджър? Отворена съм за съвети всякакви от "Колко подробно да си опишеш досегашната история на това място в CV?" до "Как да го съобщиш на сегашния мениджър?" и "Какво да /не/ правиш като започне да те разубеждава?". Няма история на конфликти и лоши чувства, но по стечение на обстоятелствата не съм особено лесно заменима на сегашното си място.
Тук има един тънък момент, който обаче е строго субективен. И той е - с кой мениджър да говориш първо - с новия или с настоящия.
От една страна, за позицията може да има изисквания или предпочитания, които те правят неподходящ кандидат. Тогава вероятно не би искала да разкриваш на настоящия си мениджър влечението ти към друга позиция.
От друга, ако първо говориш с новия мениджър, старият може да се почиства прескочен. А все пак оставате в една фирма.
Така че, отношенията с новия и настоящия мениджър са ключови, за да се прецени кой е подходящият подход.
Ако имате добър HR или считаш, че можеш да говориш неформално с този, който се занимава с подбора за съответната позиция, можеш да се консултираш с него на първо време. За това дали имаш шанс, дали биха могли да менажират ситуацията от освобождаването на настоящото ти място?
Не на последно място, добре е да имаш предвид и, че щом позицията е различна, може да имаш изпитателен срок. Нищо, че работиш в компанията от преди това назначение.
Допълнителен подход - ако познаваш някой от работещите за новия мениджър, може и с тях да поговориш какво мислят. Така ще събереш впечатление за шансовете си и за това до колко промяната ще е полезна за теб.

# 287
не съм HR. Според мен мениджъра ти, ако не знае и подочуе, че ти разговаряш за местене, ще стане още по-гадно. По-добре си направи една 1:1 среща с него и обсъдете възможностите ти за кариера вътрешно във фирмата, кажи му, че искаш да научиш и нови неща. Или искаш по-голяма заплата? Някакви мотиви. Той може да ти предложи и на сегашната позиция, нови предизвикателства или нова заплата. Може да се договорите да започнеш да предаваш опита си на др хора и в рамките на година, да се преместиш. Тогава той би те подкрепил. Бъдещият ти мениджър вероятно ще иска и неговото мнение за теб, ако не те познава добре.

# 288
  • София

И аз не съм HR, но направих подобно нещо преди 2+ години. Първо говорих с настоящия ми мениджър. Казах й, че има еди каква си отворена позиция, която ми се струва интересна, че хем мога да допринеса с нещо за новия отдел, хем да науча нови неща, тя какво мисли? Ако сте в нормални отношения, би трябвало да те подкрепи. Ако не те подкрепи, си мисля, че пак е по-добре да знае от теб предварително, отколкото да го чуе по клюкарската мрежа.

# 289
  • Mars Hotel
Абсолютно съгласна с Бърди. Бих говорила с настоящия мениджър и бих обяснила защо проявявам интерес към другата позиция. Ако човекът е разбран, би могъл даже да ти помогне. Ако не е, при всяко положение е за предпочитане да го чуе от теб първо. Дори да не те одобрят за позицията, поне ще си запазила нормални отношения е шефа си.

Относно самото кандидатстване аз бих прегледала много внимателно изискванията за новата позиция от гледна точка на опита, който имам по момента и не само в тази фирма. Бих сложила на фокус точно това, което ме прави подходяща за позицията, без оглед на хронологията.

# 290
А ако говори с настоящия мениджър, той няма против, но въпреки това не я одобрят за другата позиция...
Не знам, на мен ми се струва доста неловка ситуация. Как ще изглежда това в очите на настоящия, той вече ще знае, че тя търси други възможности. Като цяло какъв е изходът?

# 291
  • София
С моите хора се е случвало това. Говорят с мен, кандидатстват, не ги взимат, остават си при мен. Няма драма (освен, че в някои случаи ми се е искало да ги вземат на другото място Simple Smile Simple Smile ).

# 292
Благодаря за мненията на всички! Много тъпо стесних обръщението и се извинявам!

Изобщо нямам съмнения, че настоящият ми мениджър ще разбере все от някъде, ако кандидатствам, така че днес му споменах за намеренията си. Утре ще имаме по-дълъг 1:1 посветен само на това и на мотивите ми. На самоконтрола му може да завиди всеки покер играч, така че нямам представа как му понася информацията на този етап.

Възможности извън компанията не търся и не разглеждам (това не знам дали е плюс или минус да се знае от мениджмънта?), но тази не е за изпускане, дори с риска от изпитателния срок. Говорила съм с HR - мнението е, че съм over qualified, но смята че е добре да опитам с оглед дългосрочните ми цели и съображения. С хора от екипа на новия мениджър не искам да говоря, защото тогава информацията ще стигне до моите "подопечни", което вече твърдо не искам да се случва преди да съм одобрена и да е взето окончателно решение за преместването ми. Тук съм на прав път в разсъжденията си, надявам се?

# 293
  • София
evenfall до момента абсолютно правилно си постъпила. Доста често изпадам с мои хора в подобни случаи, в повечето аз искам да ги местя в други екипи, да ги подбутвам да опитват нови неща, но са и идвали хора от моя екип да ме разпитват за отворени позиции. Гледам да съм обективна, давам пълната информация и вече човека си решава дали иска да продължи напред или не. Когато иска да поеме тази стъпка винаги питам кой ще поеме работата му? Вътрешен, външен? Ако е външен трябва да подсигурим време за заместване преди преминаването на новата позиция, имахме случай в който беше преминал и заместника беше външен, паралелно помагаше и на двете места. Не е невъзможно. Имали сме случаи в които човек е преминавал и на по-ниска позиция, от  мениджър на специалист, и това е ок, дължало се е на стрес, научаване на нови умения. Успех и дано се разберете!

# 294
Много грозен завой в темата!
Не искам и да се връщам на споделеното, че видиш ли ЧР са фалирали “Пикадили”...

Както се казва, видимо една част от хората тук се фокусират върху първата дума от наименованието на темата, а до HR и съвети въобще не стига.
Мисля, че трябва да се спре с нападките, ироничните коментари и искането на обяснения! Тук сме да споделяме и да сме си полезни 🙏

# 295
Мисля, че трябва да се спре с нападките, ироничните коментари и искането на обяснения! Тук сме да споделяме и да сме си полезни 🙏

Защо да не искаме обяснения, HR-ите да не са някакви жреци,неподлежащи на критика? С какво е полезен "съветът" на някого, ако той работи само, ако те интервюира същият този конкретния човек, а другите, които подбират персонал, си имат свои предразсъдъци.

# 296
  • София
Тук има един тънък момент, който обаче е строго субективен. И той е - с кой мениджър да говориш първо - с новия или с настоящия.
От една страна, за позицията може да има изисквания или предпочитания, които те правят неподходящ кандидат. Тогава вероятно не би искала да разкриваш на настоящия си мениджър влечението ти към друга позиция.
От друга, ако първо говориш с новия мениджър, старият може да се почиства прескочен. А все пак оставате в една фирма.
Така че, отношенията с новия и настоящия мениджър са ключови, за да се прецени кой е подходящият подход.
Ако имате добър HR или считаш, че можеш да говориш неформално с този, който се занимава с подбора за съответната позиция, можеш да се консултираш с него на първо време. За това дали имаш шанс, дали биха могли да менажират ситуацията от освобождаването на настоящото ти място?
Не на последно място, добре е да имаш предвид и, че щом позицията е различна, може да имаш изпитателен срок. Нищо, че работиш в компанията от преди това назначение.
Допълнителен подход - ако познаваш някой от работещите за новия мениджър, може и с тях да поговориш какво мислят. Така ще събереш впечатление за шансовете си и за това до колко промяната ще е полезна за теб.
Брей, нечувани съвети. Поне три магистратури за ЧР ми трябват, за да ги съчиня. Казвам нещо, ама то е нищо.

# 297
  • София
Изчетох цялата помия, която се изля по ЧР и се изумих.

Дамата, с която работа от ЧР е на 26. Но е невероятно слънчево момиче. За по-младите хода, които идват на интервюта е в огромна моя помощ (аз съм над 40) и ми помага да разбера мотивацията на по-младите.
Преди да вляза в срещата - сега за съжаление онлайн - тя е проверила всичко за техническото провеждане на интервюто, обяснила е, предразположила е човека, успяла е да снеме притеснението. Тя гледа за едно - аз за друго. Мога да си дискутирам с нея след срещата и тя има право на мнение дали да вземем или да не вземем даден кандидат.

Подбора на CV-та - нашите дами от ЧР махат всички видимо неподходящи (да се разбира от типа търсим строителен инженер, а кандидатства готвач). Една дума да не е сигурна какво точно значи - колегата оставя сиви, за да не пропуснем перспективен кандидат. НО пък са ми спестили много работа да преглеждам видимо неперспективни сиви-та.

По отношение на дамата с промяната в друг отдел - правилно си се насочила към твоя мениджър. Имах подобна ситуация и лично казах на бъдещия мениджър, че е мотивирано и добро момиче, с което не искам да се разделям, но вярвам, че ще е по-щастлива при него. Взе я, щастлива е. Аз също Simple Smile Желая ти успех и ти стискам палци!

# 298
Много е неприятно да се хвърля кал по човек заради възрастта му. Чувствала съм се страшно конфузно, когато пред мен се говори зле за някой  човек около 55-60, понеже бил пенсионер, изкуфял, с единия крак в гроба и подобни. Не са мои тия изрази, чула съм ги. Ужасно е хора на около 50 да кютат на работа, която не им харесва, понеже се чувстват дискриминирани заради възрастовия фактор.
Същевременно същата дискримнация с възрастов фактор я има към младите - защо нямат достатъчно опит, те НИЩО не са видели, ще вземат да раждат, абе, по-добре без тях. Чак се стига до житейския им път, токчетата и други несъществени показатели. Излишна грубост.
Та, не знам дали на някой голям професионалист с чудесни качества няма да му стане неприятно, ако 22-годишната покаже същото възпитание и почне да го съди по възраст и външен вид. Доброто отношение е двупосочна улица.

# 299
Изобщо нямам съмнения, че тази омраза си има предистория. Колеги са споделяли не малко бисери точно на разни такива недоразумения взети само, защото са хубавки и атрактивни за смотаните програмисти, но да се отрича цялата професия не говори добре за кандидатите, коментиращи тук.
Постът на slanchezara е много добър и дано някой благоволи да го прочете. Защото аз ви разбирам напълно - докато не започнах първия си подбор, нямах ни най-малка представа колко абсурдни кандидатури трябва да се изхвърлят първо. Нямаше и да повярвам, ако ми бяха разказали. Като почнеш от квалификацията на кандидатите, пълното игнориране на написаното в обявата, снимки от бала, снимки с вдигната наздравица потен на маса, снимки по бански, снимки по потник, прегърнал коза... И стигнем, разбира се, до интервютата, където ти трябва някой с опит, който да хваща празните приказки, противоречията със CV/първо интервю/друго.

Общи условия

Активация на акаунт