Работа, CV-та, HR-и, съвети - 73

• 33 561
  • 749
  •   1
Отговори
# 345
Ами няма лесно! Както се казва - кой за каквото е учил! Първо натрупай стаж, знания и умения, после търси висока заплата.

# 346
Аз пък се дразня на този стереотип с шарения стаж. Защо трябва да е лошо? Ако човек се е справял в различни области и е компетентен в тях, това не го ли прави всъщност адаптивен и гъвкав, не трябва ли да е преимущество. Пък и не всеки има интерес само в една област. Да не говорим, че в България понякога си е каквото намеря в момента, че да не гладувам, особено когато още нямаш много стаж. Просто си размишлявам, знам, че не се гледа с добро око, но...

# 347
Защото не се специализираш в нещо, а се луташ напред-назад. Човек не може да е добър във всичко, а трябва да се усъвършенства в една професия. Рядко, но не невъзможно е, човек да смени сферата, обикновено като частен предприемач.
Ти на кой би се доверил? На лекар/адвокат/учител с 20+ години стаж или на някой, работил какво ли не?!?

# 348
Стига вече с тоя стаж - има хора, които нямат един ден стаж и са на хубави позиции. Тези, които имаме поне няколко години зад гърба си - кучета ни яли. Не може да се слагат всички под общ знаменател, аз си имам умения и знания, не съм хваната от улицата. Не съм само в една сфера, отделно образованието ми е обширно, а не тясно специализирано, че да съм в една единствена сфера.
Това не е едно време да работиш 30 години една и съща работа. Времената се променят и ние с тях. 

# 349
  • София
Ами това е положението. Моят стаж също е шарен - офис/маркетинг/преподаване.
Накрая си реших въпроса така - имам 4-5 СВ - 1 за преподаване, 1 за офис, 1 за проекти и същите дублирани на английски. Гъвкава съм като гимнастичка!

# 350
Стига вече с тоя стаж - има хора, които нямат един ден стаж и са на хубави позиции. Тези, които имаме поне няколко години зад гърба си - кучета ни яли. Не може да се слагат всички под общ знаменател, аз си имам умения и знания, не съм хваната от улицата. Не съм само в една сфера, отделно образованието ми е обширно, а не тясно специализирано, че да съм в една единствена сфера.

Дерзай тогава....

Накрая си реших въпроса така - имам 4-5 СВ - 1 за преподаване, 1 за офис, 1 за проекти и същите дублирани на английски. Гъвкава съм като гимнастичка!

Хитрец си ти.....!!!! Wink

# 351
Аз нямам предвид професии като лекар и адвокат, те са си тясно специализирани по принцип. По скоро подобно на това, което е писала Rockstar.

# 352
  • Mars Hotel
Стига вече с тоя стаж - има хора, които нямат един ден стаж и са на хубави позиции.  
Eй, много ти бърка в здравето това, че някои имат хубава работа. Ами докажи се и ти, издигай се - нали не те е страх от работа. Ама трябва да се почне от ниското, не може всеки да е парашутист. И аз съм с английска филология, но първите ми години професионален опит съм натрупала с по 12-14 часа работа на ден.

# 353
Както е започнало искам да кажа няколко неща.
1. За административен асистент или там каквото е най-ниско в йерархията се търси човек със средно - средно икономическо образование, защото при тези позиции не трябва специфична квалификация, а да научиш тоя документ в ляво, другия в дясно/примерно естествено/ и следователно дамата със средно образование ще очаква по-малко пари спрямо тази с бакалавър, естествено може и обратното да се получи, но в повечето случаи е така. Simple Smile

2. Шарения опит не е хубав за работодателите, защото те те наемат с цел дългосрочно да си във фирмата, не както по проектчета и стажчета 3-4 месеца/примерно/. Затова имат съмнения към теб и по-скоро си нещо като резерва в някои случаи.

# 354
Бъркат ми в здравето такива, които нищо не става от тях, а си кътат позицииките, щото имат гръб... Тези, които са се доказали във времето са съвсем друга бира. Аз също съм се доказала в една сфера и ме търсят за "проекти", но това ми е side hustle и няма как да стане сигурна работа.

# 355
На мен опитът на Soft_Rain ми се струва ок и по-скоро може да изглежда по-високо квалифицирана.

В днешно време е нормално да се работят различни неща, още повече, ако става въпрос за първите години след университета. Да не говорим, че пазарът на труда не е нещо предвидимо и невинаги се случва професионалното развитие да е в една посока. Времето, когато човек е работил едно и също нещо на едно, максимум две-три работни места, отдавна отмина. А тенденцията е в близко бъдеще хората да сменят поне 3-5 професии в рамките на активния си трудов живот - това са реални прогнози на специалистите, които анализират бизнес процесите и пазара на труда.

Не знам другите пишещи в темата с какъв образователен профил са, но хуманитарните специалности (каквито са и филологиите) са широкопрофилни и позволяват лавиране в типа работа. А хубавите позиции за този тип образование в по-престижни сфери са с контакти и трудно се стига до тях.

# 356
Наблегни на това, че си гъвкава и контактна, soft rain.

# 357
Ми то 90% от работите са с контакти.Ако нямат познати за дадено място,тогава работодателите вземат непознати.

# 358
Благодаря!!! Точно това влизах да пиша. С тази разлика, че на мен не стажът ми е шарен, а длъжностните характеристики бяха гавра. С един и същ стаж и списък работни места, но описани различно, мога да кандидатствам за 4 позиции, ако се наложи. Към Soft_rain - отвори си CV-то и си виж резюмето на задълженията във всяка фирма. Изчисти излишната информация, акцентирай на релевантното за позициите, на които кандидатстваш в момента, ако трябва - прави ново CV за всяка обява, така че да си напаснеш информацията за опита към нея. Ако още не си - отбележи на всички срочни проекти, че са срочни проекти.

# 359
ок ти е опита, но според мен не ти се обаждат, защото това което търсиш, точно в момента го няма
с ковид и хоум офис, стана ясно колко народ просто е ходел на работа без да върши нищо
ако не търсиш високо заплащане - виж копирните центрове

Общи условия

Активация на акаунт