Работа, CV-та, HR-и, съвети - 73

• 33 558
  • 749
  •   1
Отговори
# 360
Аз пък се дразня на този стереотип с шарения стаж. Защо трябва да е лошо? Ако човек се е справял в различни области и е компетентен в тях, това не го ли прави всъщност адаптивен и гъвкав, не трябва ли да е преимущество. Пък и не всеки има интерес само в една област. Да не говорим, че в България понякога си е каквото намеря в момента, че да не гладувам, особено когато още нямаш много стаж. Просто си размишлявам, знам, че не се гледа с добро око, но...

Освен това в много случаи единственият начин да получиш повишение на заплатата е да си намериш нова работа за по-висока заплата. Много работодатели просто не опитват да си задържат добрите кадри, приемат ги за даденост. Ако работодателите си ценяха добрите служители и им увеличаваха заплатите в съответствие с работата, вместо просто да ги товарят с още работа, щеше да има много по-малко местения на служители от фирма във фирма, както и много по-малко работа за HR.

# 361
Всичко това е вярно, но не решава проблема и не отговаря на въпроса.
Всеки мениджър иска да сведе рисковете и неизвестните до минимум, защото при напускане на служител често е в по-неизгодната позиция.
Давам пример:
Ако един служител не е ок с работното си място и търси нови възможности, обикновено това се прави в работно време. Може да продължи, колкото дълго той прецени. Когато вече си е харесал ново място, в по-стандартния случай има месец предизвестие. За този 1 месец работодателят трябва да пусне нова обява, да изчака да се съберат читави кандидатури, да се отсеят и прозвънят, да се насрочат интервюта - първо, второ, колкото трябва. Да изчака подходящия човек. После да му се направи оферта. Да приеме. И чак после започва неговото 1 месец предизвестие. Дотук вече се е събрал около 1 месец, след като напускащият вече е освободен, в който работодателят виси с 1 човек по-малко.
Тук дори няма да започвам темата за това колко време трябва да се въведе и обучи нов човек в определени фирми и на определени длъжности, докато започне да работи самостоятелно без чужда помощ.

Затова е толкова голям за работодателите проблемът с честата смяна на работни места. Защо този човек не се вписва в никой колектив? Какво може и не може да работи? Какво иска и не иска да работи? Всичко това трябва да приемеш на доверие.
Няма да започвам и темата за това, че постоянната смяна на фокуса и на длъжността, да, ок, развива определени качества, но също много пречи да станеш истински добър, в която и да е от сферите, които си обиколил.

Имахме кандидатка, чието CV беше без да преувеличавам 1 година стюардеса, 1 година маркетинг, 1 година стюардеса и така няколко пъти. На мен ми трябва 1 година да я обуча като хората. Докога ще й се седи на бюро и кога ще започне пак да й се пътува?
Имахме друг кандидат, който беше стигнал до интервю, разказа как се е развила длъжността и задълженията му на последното място, което беше и от най-голям интерес за нас. Оказа се, че му е доскучало и е решил да напусне, когато му се е наложило да върши основно това, което се прави и при нас. Казахме му го в прав текст. Попитахме защо търси същото, което напуска. Не можа да отговори нищо смислено. Защото, нали, отговорът е, че не се обаждат за друго. Кога пак ще му доскучае?

# 362
  • Бургас
А какво пречи в самото CV да се упомене, че това са краткосточни проекти за да не се оставя впечатлението, че се сменя често работата? Аз например бих си разделила стажа на две - работа на трудов договор и работа по проекти. Даже в някои английски темплайти за CV си има отделна графа за това. Може отгоре да пише заглавие "Проекти" или нещо от сорта.

# 363
  • Русе
На мен пък ми прави впечатление, че напоследък попадам на все повече обяви, в които изрично пише, че са подходящи за хора без опит на подобна позиция или току що завършили образование. Вероятно искат те да обучат човека, когото наемат или да го назначат на минимална заплата. Вече малко повече от месец и половина си търся работа като счетоводител, имам над 20г. стаж и си мислех, че лесно ще намеря нова работа. На всички интервюта обаче ми казват, че съм имала прекалено висока квалификация за длъжността, на която те искат да назначат човек.

# 364
vesssrusss, ако не е тайна как вървят заплатите в сферата в момента? Може и на лични....

# 365
  • Русе
И аз този въпрос си задавам - как вървят заплатите в момента за счетоводител. Оставам с впечатление, че от минимална до около 1500лв. Все пак да отбележа, че НЕ съм в София. Поканиха ме на интервю от голяма фирма в града с цял счетоводен екип и ми предложиха минимална заплата и казаха, че не могат да ми обещаят, че тази минимална заплата ще се увеличи.

# 366
Знаят си,че за тази заплата човек със стаж няма да се съгласи.

# 367
Е, ужас, минимална заплата!!!!  Измекяри!!!!

# 368
Доста обяви има за заместване. Струва ми се подходящо за начало при подобно Св. Ако се представиш добре, е възможно да останеш в компанията и след изтичане на срока на заместване. . Също не съм фен на лъжите, но може да кажеш, че си била по заместване или поради лични причини си търсила краткосрочни проекти.
Заплатите за счетоводители са в много големи крайности.

# 369
То зависи и колко е голяма фирмата.Не може счетоводител на фирма с 20 човека,да взема колкото счетоводител на фирма с 200 човека.

# 370
Естествено, че може. Други специфики има при счетоводството, не броя хора Simple Smile

# 371
Според мен разликата в заплатата на счетоводителите се основава на това какво се занимава фирмата, т.е. какво естество конкретно се обхваща от счетоводството като цяло, тъй като не е малка материята и има доста стандарти, върху които работят големите международни фирми/както и малките естествено/, НО работата не обхваща прилагането на всичките стандарти.

Лично наблюдение - счетоводителите в сферата на търговията на дребно и тези, които са примерно във сферата на търгуването на ЦК, разликата в заплатите са от земята до небето/тези в търговията на дребно за junior позиция - 1 000 - 1200 бруто, а в сферата на търгуването на ЦК 2000-2500 бруто/
Имам предвид, че ТД обхваща МСС/НСС Х У Z, като примерно търг. на ЦК обхваща тези и още 5 стандарта като всеки стандарт си има своите специфики и на какво трябва да се обърне внимание.

# 372
Скрит текст:
Ако един служител не е ок с работното си място и търси нови възможности, обикновено това се прави в работно време. Може да продължи, колкото дълго той прецени. Когато вече си е харесал ново място, в по-стандартния случай има месец предизвестие. За този 1 месец работодателят трябва да пусне нова обява, да изчака да се съберат читави кандидатури, да се отсеят и прозвънят, да се насрочат интервюта - първо, второ, колкото трябва. Да изчака подходящия човек. После да му се направи оферта. Да приеме. И чак после започва неговото 1 месец предизвестие. Дотук вече се е събрал около 1 месец, след като напускащият вече е освободен, в който работодателят виси с 1 човек по-малко.
Тук дори няма да започвам темата за това колко време трябва да се въведе и обучи нов човек в определени фирми и на определени длъжности, докато започне да работи самостоятелно без чужда помощ.
Какво най-често се случва: Работата на напусналия се разпределя между останалите в екипа, които обикновено трябва да обучават и новия колега. Тъй като това е допълнително натоварване за тях, те не са особено мотивирани нещата да вървят, освен ако не им е обещан някакъв бонус или компенсация.

# 373
  • София
Да, при нас така ще стане. А трябва да се обучават и старите колеги.
Във връзка с това - предоолагам, че този феномен не е само при нас. Ако си много старателен и изпълняваш всяка задача, няма да те повишат. Дори ще те понижат. Немалко от "процесите" при нас аз съм ги мислила и вдигнала от нулата, но ме товарят с какво ли не, включително стигам да се обяснявам за сметка на откровено некомпетентни колеги.
Надушвам някакви посоки, че хора на моята длъжност ще ги сложат като координатори едва ли не на нещо готово, защото умеят да бягат от работата и да се правят на даващи акъл. Моята роля също на хартия е стратегическа, но аз правя неща, за да се свърши работата и осъзнавам, че това явно в проблем и ме заравя в трета глуха. Имам 2 варианта, защото не ми се седи в това положение минута повече, мисля, че и бърнаутнах:
1. Да напусна
2. Да успея да го обговоря с неособено заинтересования ни мениджмънт, но това е линия на поведение, не знам как от един разговор ще има резултат.
И въпросът ми е как.

# 374
  • София
Смених си работата наскоро. Новата е от същото естество, но нещата са още по-зле, сравнявайки с предишния работидател. Ако го упомена в CV-то вероятно и до интервю не бих стигнала. Как се лавира в такава ситуация, при търсене на нова работа?

Общи условия

Активация на акаунт