Майчинството счетоводно - 88

• 39 877
  • 738
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте, момичета! Въпроса ми е малко странен. Има ли проблем, ако имам един ден застъпване по Трудов договор и като самоосигуряващо се лице със свободна професия? Трябваше да ме освободят на 25-то число, тогава се и регистрирах, но по-късно разбрах че съм освободена от 26-ти.
Благодаря на отзовалите се!

# 106
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Не, няма проблем.

# 107
Здравейте момичета,имам въпрос на които не намерих отговор.Преди 7 години родих първото си дете,имах 4 години трудов стаж,но след като мина майчинството бях на борса и след това никъде не съм работела.сега искам 2 дете,но ме интересува дали ще вземам майчинство като не съм работила от 2017г до сега.

# 108
  • София
За да получавате майчинство трябва да сте на трудов договор.

# 109
Да това го знам,но този стаж които имам значи няма да ми свърши работа,а ако само ме назначат във фирма за кратко или пак нестава.

# 110
  • София
Към момента на излизане в майчинство трябва да сте на трудов договор. Другото условие е да имате поне една година трудов стаж, която очевидно имате. Ако не сте на трудов договор ще може да получавате само социално майчинство, ако отговаряте напкритериите за това.

# 111
Разбрах, стажа го имам само трябва да ме назначат някъде формално,за да вземам и болничен и майчинство.

# 112

Ако болничния ми излиза тук значи е пуснат от работодателя към НОИ?

# 113
Не.Това е съвсем друго.
За подадени документи в НОИ е това:

# 114
Здравейте на всички! Имам следният казус и моля за съвет: Налага ми се да прекъсна майчинството си за 2рата година,поради финансови причини и да се върна на работа. 1вата ми година изтича на 13.02,21,а обмислям да се върна на работа още на 15.02.21г. До сега са ми изплатени от НОИ за целият период,вкл. и за месец 02(остатъка от 10 работни дни) Питането ми е следното: Дали имам право на 50% от майчинството си за 2рата година или на 190лв,ако приемем че 2рата година то е фиксирано на 380лв,да ми ги превежда НОИ,след като се връщам да работя? Трябва ли да подавам декларация към Нои,за това че съм отново на работа и дали имам право да си ползвам натрупаният от миналата 2020г. платен отпуск или ще го загубя? Търсих,рових в страницата на Нои информация и там пише че имам право на тези 50%,когато детето не е дадено на ясла и когато не се ползва изцяло платеният отпуск,но какво означава това? Детето няма да го пускам на ясла и има кой да го гледа,но за отпуска не ми е много ясно! Извинете за дългият пост. Благодаря предварително на отзовалите се! Хубав ден!

# 115
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Имаш право на 50% от обезщетението, имаш право и да си ползваш отпуска.
В сайта на НОИ пише че имаш право, ако не ползваш отпуск за гледане на дете до 2 години, както всъщност се води втората година.

# 116
Здравейте, моля ви за помощ по моя казус.
Последният ми болничен от 135-те дни беше до 7.01.2021, но имаше проблем с изчислението на дните, които обхваща и беше върнат от НОИ. След корекцията беше подаден новия на 5.01 и съответно ми го изплатиха. Бях занесла всички документи за първата година от майчинството заедно с болничния за да си ги подадат навреме.
Днес ходих до НОИ да питам какво става с тази декларация, защото с ПИК не излиза нищо след последния болничен и ми отговориха, че няма нищо подадено след болничния. Отидох и до работодателя и случайно засякох и човека от счетоводството, който твърди, че всичко е подадено и даже има входящ номер. Звънна до кантората да проверят на момента и от там му отговориха, че понеже имало проблем с последния болничен (върнат/коригиран) , системата е върнала някаква грешка, незнайно каква и тази грешка чак сега се виждала. Каза ми, че нямало как служител от НОИ в нашия град да види в системата за фирма със седалище София или с други думи, тия тука нищо не разбират. Останах с впечатление, че нещо ме мотае и затова се обръщам към вас, ако някой има представа дали това е възможен вариант или просто не са ми подали декларацията и сега ми замазват очите.
Все си мисля, че ако е подадена декларацията, щеше да се вижда с ПИК и да има някакъв статус.

Много се извинявам, че ви занимавам с този дълъг пост, просто съм отчаяна и не знам към кого да се обърна.
Благодаря!

# 117
Здравейте,
Ако преди 45-дневния болничен ползвам вече болничен, трябва ли неговата крайна дата да е датата преди деня, от който излизам в 45-дневен болничен преди термина.
Благодаря!

# 118
Здравейте мами.Бих искала да попитам кога получихте първата си награда за първо дете и от НОЙ ли се превеждат или от друга институция.Искам да знам на sms известието какво пише.Ще съм ви благодарна ако ми дадете информация.

# 119
  • София-Младост
Privetik, ако не искате да има прекъсване-да.

Юлияна Димитрова, НОЙ награди не дава, НОИ също.
Изплащат обезщетения.
За деца помощи се изплащат от АСП, но те пък смс не изпращат.

Последна редакция: сб, 13 фев 2021, 08:00 от Ала-Бала

Общи условия

Активация на акаунт