Майчинството счетоводно - 88

• 39 987
  • 738
  •   1
Отговори
# 435
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, след изтичането на болничния от педиатъра на детето, подава ли се нещо друго към работодателя?

Да, приложение 2
https://www.nssi.bg/forusers/forms/239-maternity

# 436
Здравейте, отново съм аз най-вероятно с глуапав въпрос, но дали някой има представа защо така излиза с различни номера, това което съм подчертала с червено?

# 437
Здравейте, имам следния въпрос при раждане в чужбина, не намерих нищо в последните теми. В момента се ползват болнични, трудовият договор е постоянен. Налице е дългогодишен трудов стаж. При раждане в друга държава, детето си остава бг гражданин, т.е. ще има бг акт за раждане. Майката е бг гражданин с постоянен адрес тук. Полага ли й се майчинство? Благодаря Ви предварително за всеки отговор или насока, всяка информацяя ще е от полза.
Трябва да си вземе болничен от Бг за след раждане или направо от педиатър на детето един до 135я ден. След това е както обикновено.

# 438
  • София
Здравейте, искам да попитам следното:
Пада ми се сега да изляза майчинство Юли 2021. Хипотетично, ако веднага след това изляза във второ майчинство (да речем Юли 2023), на база на какво ще се изчислява майчинството? На база на дохода от НОИ ли?
Благодаря

# 439
Пада ми се сега да изляза майчинство Юли 2021. Хипотетично, ако веднага след това изляза във второ майчинство (да речем Юли 2023), на база на какво ще се изчислява майчинството? На база на дохода от НОИ ли?
Благодаря
Ако майчинствата се застъпват ще получавате същото обезщетение,като за първото дете.Ако обаче вече е изтекло първото майчинство,то второто ще се изчислява на база 24м назад,като втората година с 380лв ще се изчислява на база МРЗ.

# 440
  • София-Младост
Благодаря
Ако има застъпване на отпуска за бременост и раждане за второ дете и с този за отглеждане на първото до 2 години, имате право на обезщетение в размер като за първото.
Ако няма застъпване, по общия ред, 24 месеца назад. Месеците от т.нар. "втора година" се смятат на база МРЗ.

# 441
  • София
Какво застъпване трябва да има? Майчинството е 1 година, после да речем ще се върна на работа за 12 месеца, после пак майчинство. Тоест в този случай - 12 месеца заплата от майчинство от НОИ + 12 месеца заплата от работа, и така ще се изчисли второто майчинство, правилно ли разбирам?

# 442
  • София-Младост
Какво застъпване трябва да има? Майчинството е 1 година, после да речем ще се върна на работа за 12 месеца, после пак майчинство. Тоест в този случай - 12 месеца заплата от майчинство ??от НОИ + 12 месеца заплата от работа, и така ще се изчисли второто майчинство, правилно ли разбирам?
Не, не го разбирате правилно. А пък за това се пита ако не на  всяка страница, то поне през страница.
Имате първо 410 дни, от първия болничен, те се наричат отпуск за бременост и раждане...тоа което разговорно наричат първа година.
Втората година или т.нар. отпуск за отгледждане на дете до 2 г. възраст е т.нар. майчинство.
За изчисленията на мен вече ми омръзна да обяснявам.
Поне първия пост прочетете
https://www.bg-mamma.com/?topic=1298480

# 443
Здравейте. Някой има ли представа на коя дата ще бъде изплатено майчинството за месец март?
Дали има вероятност да е на 01.04 или по-скоро другата седмица ще има превод?
Ангелче, аз също чакам за март, но в сайта на НОИ пише, че когато става въпрос за изплащане на обезщетение за период повече от месец (при мен случая е вече след подадена декларация от работодателя до края на първата година), плащанията са до 5то число на месеца следващ този, за който се отнася. И аз чаках цял март и не съм получила нищо, ако до 5ти април не получа, вече ще звъня в НОИ.

# 444
Майчинството за март ще бъде изплатено на 1 април.
В сайта на НОИ има календар.

Apricity,кога е подадена декларацията на работодателя?Ако е през март,срока на работодателя да я предаде в НОИ е 10-ти април.След това още 10 работни дни има да се обработи.

# 445
Майчинството за март ще бъде изплатено на 1 април.
В сайта на НОИ има календар.

Apricity,кога е подадена декларацията на работодателя?Ако е през март,срока на работодателя да я предаде в НОИ е 10-ти април.След това още 10 работни дни има да се обработи.
Моята е още от февруари, т.к средата на февруари ми приключи последния болничен. Счетито ми каза, че до 25ти март би трябвало да ми изплатят, но и аз намерих информацията, че се плаща чак следващия месец. Февруари по някаква случайност ми е изплатен целия.

# 446
ПИК нямаш ли?
Щом всичко с документите е наред и за февруари има плащане,значи за март ще си получиш плащането в началото на април.Изплащат се за месец назад.За Април в началото на май и т.н.

# 447
ПИК нямаш ли?
Щом всичко с документите е наред и за февруари има плащане,значи за март ще си получиш плащането в началото на април.Изплащат се за месец назад.За Април в началото на май и т.н.
Имам, точно затова не се притеснявам (ако въпросът ти е към мен), защото си следя нещата. И затова казах и на Ангелчето, че най-вероятно е да очаква парите за март през април.

# 448
Оказа се, че имам нужда от помощ.. На какъв осигурителен доход ме осигурява (или трябва да ме осигурява) работодателя през Първата година на майчинството? Осигурителен доход преди излизане по майчинство - 1800 лв. Получавала съм добро майчинство и съм се върнала на работа преди изтичане на първата година. Детето му е на 1г и 9 м. И като взема болнични за гледането му, изчислени за период назад ми намалява доста заплатата. Вчера си взех пик на нап и виждам там, че съм осигурявана на 610 лв (това е за първата година). Въпроса ми е нормално ли е, така ли се случва?

# 449
Работодателя плаща само здравни осигуровки по време на майчинството.

Общи условия

Активация на акаунт